KESJULY18

2018-04-15 12:25:41
ΑΚΙΔΑ: Ο χρόνος τελείωσε: Άμεσα απαντήσεις στα προβλήματα και σεβασμός στο εκπαιδευτικό έργο

ΑΚΙΔΑ: Ο χρόνος τελείωσε: Άμεσα απαντήσεις στα προβλήματα και σεβασμός στο εκπαιδευτικό έργο


 Με ανακοίνωσή της η ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

  Από την εποχή που η Κυπριακή Πολιτεία εισήγαγε στη Δημόσια Εκπαίδευση το πλαίσιο του ΙΔΑΒΕΠ, 2011, και στη συνέχεια το «ενδυνάμωσε», εμβάθυνε και προέκτεινε με την Αγορά Υπηρεσιών οι εργασιακοί όροι για τους εκπαιδευτικούς στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία ολοένα και δυσχεραίνονται πιο πολύ, με τις συνέπειες να ακουμπούν σε όλα τα επίπεδα και εν τέλει να συγκλίνουν στην φθορά του ίδιου του θεσμού.

Οι εξελίξεις που επισυμβαίνουν το παρόν διάστημα στον ευαίσθητο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης δεν μπορούν παρά για τον καλοπροαίρετο παρατηρητή να θεωρούνται φυσιολογικές. Η κατάσταση σε όλες τις συνιστώσες επιβάλλεται να αλλάξει, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα τα αναμενόμενα και οι μαθητές να απολαμβάνουν τα όσα δικαιούνται.

Διαπίστωση 1η: Ο ίδιος ο θεσμός, τεκμηριωμένα και χιλιοειπωμένα, πλήττεται χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο πολύ. Ο τρόπος εργοδότησης και όχι η καθ’ εαυτή εργασία των συναδέλφων προκαλεί σοβαρό βαθμό δυσλειτουργίας στο Προαιρετικό Ολοήμερο. Είναι καιρός να διορθωθούν οι στρεβλώσεις και να οδηγηθεί στην ανάκαμψη, αν όντως η Αρμόδια Αρχή και οι Οργανωμένοι Γονείς, που μέχρι τώρα έδειξαν ακριβώς το αντίθετο, το επιθυμούν.

Διαπίστωση 2η: Από την αρχή του 2018 διεξάγεται ένας διάλογος, ακόμα και το Προεδρικό τον υποδέχθηκε, μέχρι πρόσφατα, χωρίς την παρουσία της ΠΟΕΔ. Το Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο αφορά πρωτίστως την Οργάνωση των δασκάλων και των νηπιαγωγών, γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία του πρωινού προγράμματος, παρά το ότι το ΥΠΠ και οι Οργανωμένοι Γονείς μέχρι στιγμής δεν κάνουν καμιά νύξη για το καίριο αυτό σημείο. Συνεπώς οι Συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, σε πρώτο επίπεδο, σεβόμενες τη συνδικαλιστική δεοντολογία, οι Οργανωμένοι Γονείς Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης, ΥΠΠ και ΥπΟικ, επίσης, οφείλουν να διαβουλευτούν τόσο με τον ΠαΣυΠΠΟΣ όσο και με την ΠΟΕΔ για το όλο θέμα, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και να δοθούν σφαιρικά και αποτελεσματικές λύσεις, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον θεσμό.

Ερώτημα: Με τις ανακοινώσεις της των τελευταίων ημερών, και φυσικά όχι μόνο, η Ηγεσία των Οργανωμένων Γονιών πιστεύει, αλήθεια, ότι πείθει τους ίδιους τους γονείς αλλά και την κοινή γνώμη ότι διεκδικεί το καλύτερο για τα παιδιά τους; Ενδυόμενοι τον μανδύα του προστάτη του καλού των παιδιών, αποκαλύπτοντας ακόμα μια φορά πως είναι χειροκροτητές και υποστηρικτές μιας ανάλγητης πολιτικής κατά του εκπαιδευτικού και ζητώντας την κεφαλή του επί πίνακι, χωρίς να κάνουν καμιά αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις που η παρεχόμενη εκπαίδευση υφίσταται, ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν τελικά;

Ζητούμενο: Η μονοήμερη απεργία έχει αποφασιστεί από τους συναδέλφους των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων για την Τρίτη, 17/4/2018. Αξιολογώντας την πορεία των πραγμάτων, αυτή είναι δικαιολογημένη. Ως εκ τούτου οι συνάδελφοι έχουν τη συμπαράσταση και τη στήριξη της Ανεξάρτητης Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Η κοινωνία θα πρέπει να λάβει το μήνυμα πως το Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο και οι εκπαιδευτικοί που το υπηρετούν πρέπει να τυγχάνουν της δέουσας αναγνώρισης για το ισότιμο έργο που επιτελούν με το πρωινό πρόγραμμα και να απολαμβάνουν της αναγκαίας στήριξης, έτσι ώστε να παρέχεται στα παιδιά αυτό που δικαιούνται με τον καλύτερο τρόπο.

Ως εκ τούτου προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται, χωρίς χρονοτριβή, να κινηθεί το ΥΠΠ και να δώσει προτάσεις που θα εξομαλύνουν την κατάσταση, άσχετα με την πραγματοποίηση της μονοήμερης απεργίας, με τρόπο που να απαντά ουσιαστικά και πρακτικά στα προβλήματα.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718