KESJULY18

2018-04-12 12:18:21
Παρουσιάσθηκε μέσα σε κλίμα εθνικής συγκίνησης το βιβλίο για τον ήρωα Κυριάκο Μάτση

Παρουσιάσθηκε μέσα σε κλίμα εθνικής συγκίνησης το βιβλίο για τον ήρωα Κυριάκο Μάτση


Πρύτανης: «Βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος, μελετηρός και συνειδητός βιβλιόφιλος ανήκε στους πιο ευαίσθητους αγωνιστές»

Μέσα σε κλίμα εθνικής συγκίνησης, στο πλαίσιο των εορτασμών για τις Εθνικές Επετείους που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηένου, παρουσιάσθηκε το βιβλίο της αποφοίτου, υποψήφιας διδάκτορος και λειτουργού του Πανεπιστημίου Κύπρου, κας  Δόξας Κωμοδρόμου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αφή, με τίτλο,  «Kυριάκος Μάτσης, η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον Αγώνα της ΕΟΚΑ».

Το βιβλίο παρουσίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο Κυριάκος Μάτσης, δεν ήταν απλώς ένας ήρωας της ανδρείας, αλλά και του μυαλού και του πνεύματος. «Ένας υψηλός οραματιστής και ιδεολόγος, εμπνευσμένος από πανανθρώπινες αρχές και αξίες, που ξεπερνούν τα μικρά σύνορα της πατρίδας μας και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας ως πολύτιμος φάρος και οδηγός για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για τους ανθρώπους του κόσμου. Ο Κυριάκος Μάτσης ήταν, πρώτα - πρώτα, ανέφερε ο Πρύτανης, ο μοναδικός με πανεπιστημιακό πτυχίο από τους πεσόντες της ΕΟΚΑ. Βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος, μελετηρός και συνειδητός βιβλιόφιλος ανήκε στους πιο ευαίσθητους αγωνιστές. Έγραφε, από τα μαθητικά του χρόνια, δοκίμια, στίχους και διηγήματα, μια συνήθεια που επιβεβαιώνεται και από το βιβλίο της Δόξας Κωμοδρόμου, και που κράτησε μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του», σημείωσε ο Πρύτανης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηένου, κ. Κυριάκος Καρεκλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά της Δόξας Κωμοδρόμου στη γενέτειρά της, αλλά και την αγάπη και τον επαγγελματισμό της στα δημοσιογραφικά πράγματα του τόπου. Σε ό,τι αφορά στην έκδοση του βιβλίου, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το αξιόλογο αυτό σύγγραμμα δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει τον άνθρωπο στοχαστή Κυριάκο Μάτση, μα και τον ήρωα. Η δήλωσή του, όταν φυλακισμένος του έγινε η πρόταση να προδώσει τον αρχηγό του και να αποζημιωθεί με ένα σεβαστό ποσό, «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής» και η κραυγή του από το κρησφύγετο «αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας», ενώ ήξερε πως ο θάνατος ήταν κοντά, δείχνει περίτρανα για ποια ιδιαίτερη μορφή της Κυπριακής ιστορίας ασχολήθηκε και έγραψε το βιβλίο της η Δόξα Κωμοδρόμου, ανέφερε, που χωρίς φόβο έπεσε υπερασπιζόμενος τα ιδανικά, τα δικά του μα και της πατρίδος του. Το βιβλίο της κυκλοφορεί, είπε, εξήντα σχεδόν χρόνια από τη θυσία του Μάτση στο Δίκωμο, με τον αναγνώστη να έχει την ευκαιρία να μελετήσει άγνωστες πτυχές από τη ζωή του και τη δράση του.

Η συγγραφέας Δόξα Κωμοδρόμου, στην αντιφώνησή της ανέφερε ότι μόλις είχε λάβει επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο  έκρινε το βιβλίο  κατάλληλο για εμπλουτισμό όλων των σχολικών βιβλιοθηκών, με στόχο την αξιοποίησή του από εκπαιδευτικούς και μαθητές και απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρώην Υπουργό Παιδείας, Δόκτορα Κώστα Καδή, γι’ αυτή τη σημαντική  απόφαση. «Ο Κυριάκος Μάτσης μας καλεί να συνεχίσουμε το ασυμπλήρωτο έργο του. Μονάχα έτσι θα συντρίψουμε την αδικία και θα δικαιώσουμε την ιδιαίτερη και γενική «γεωγραφική» μας ιστορία», κατέληξε η συγγραφέας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο κ. Μίμης Σοφοκλέους εκ μέρους των εκδόσεων «Αφή», ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν ο αδελφός του ήρωα, κ. Γιαννάκης Μάτσης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Αθηένου, εκπρόσωποι άλλων οργανωμένων συνόλων και πλήθος κόσμου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σύντομο αφιέρωμα για τη ζωή και τη δράση του Κυριάκου Μάτση, ενώ παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κ.Α.’ απάγγειλαν ποιήματα για τον Κυριάκο Μάτση.

Παρουσιάσθηκε μέσα σε κλίμα εθνικής συγκίνησης το βιβλίο για τον ήρωα Κυριάκο Μάτση


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016