KESJULY18

2018-04-10 10:45:22
Η μοριοδότηση της εκπαιδευτικής υπηρεσίας και ο πραγματικός στόχος του ΝΣΔΕ

Η μοριοδότηση της εκπαιδευτικής υπηρεσίας και ο πραγματικός στόχος του ΝΣΔΕ


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ*

Παρατηρώντας κανείς τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαμορφωθεί οι κατάλογοι Διορίσιμων Εκπαιδευτικών στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕΥ (Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας), αποκύημα των πρώτων εξετάσεων του ΝΣΔΕ (Νέο Σύστημα Διορίσιμων Εκπαιδευτικών), διακρίνει ότι η πλειοψηφία των αριστεύσαντων δεν καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη. Πρωταγωνιστικό ρόλο για αυτό το άδικο συμβάν παίζει η μοριοδότηση που απορρέει από την εκπαιδευτική υπηρεσία. Η εν λόγω μοριοδότηση αποτελεί σχήμα οξύμωρο σε σχέση με τον πραγματικό στόχο του ΝΣΔΕ, δηλαδή την ανάδειξη των καλύτερων εκπαιδευτικών προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική στελέχωση και συνάμα η αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

            Αρχικά, με γνώμονα το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και περιορισμένος αριθμός ιδιωτικών σχολείων, η εργοδότηση σε οποιοδήποτε ιδιωτικό σχολείο οποιασδήποτε επαρχίας καθίσταται περιζήτητη. Αναντίρρητα, οι γραμματείες των ιδιωτικών σχολείων λαμβάνουν ετήσια εκατοντάδες βιογραφικά σημειώματα για την πλήρωση μονοψήφιου αριθμού θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια, η μοριοδότηση για την εκπαιδευτική υπηρεσία γεωργεί διακρίσεις σε βάρος χιλιάδων εκπαιδευτικών που επιδίωξαν και ακόμη επιδιώκουν να εργοδοτηθούν σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία.

            Ταυτόχρονα, τα ιδιωτικά σχολεία δεν αποτελούν αυθεντία ως προς την πρόσληψη των καλύτερων εκπαιδευτικών έτσι ώστε όσοι υποψήφιοι εργάζονται σε αυτά να πριμοδοτούνται με μόρια. Κατά πρώτον,  στις μέρες μας «το ρουσφέτι του μέσου» καταλαμβάνει καίρια θέση σε όλες τις κοινωνίες κι ως γνωστόν, όσο πιο μικρή είναι μία κοινωνία, τόσο πιο οξύ είναι αυτό το φαινόμενο. Κατά δεύτερον, επικρατεί υπόνοια ότι σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία, από άποψη εργοδότησης, δίνεται προτεραιότητα σε άτομα που έχουν αποφοιτήσει από αυτά. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δύο, καθίσταται σαφές ότι δεν παρέχονται σε όλους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς ίσες ευκαιρίες εργοδότησης σε ιδιωτικά σχολεία για να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη μοριοδότηση της εκπαιδευτικής υπηρεσίας. 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η πρόσληψη σε ιδιωτικό σχολείο στηρίζεται στον παράγοντα της τύχης. Παρά ταύτα, είναι εύλογο ένα τυχαίο γεγονός να αποτελεί ικανοποιητικός δείκτης για τυχόν επιπρόσθετα προσόντα ενός υποψηφίου, ώστε να στερεί σε κάποιον αριστεύσαντα χωρίς εκπαιδευτική υπηρεσία τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη;

Συγκεφαλαιώνοντας, κανείς δεν αμφισβητεί την αξία των εκπαιδευτικών που εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ωστόσο, η μοριοδότηση για την εκπαιδευτική υπηρεσία που προνοεί το ΝΣΔΕ θέτει τρωτά στην υλοποίηση του στόχου του και καταργεί την όλη διαδικασία. Η συγκεκριμένη πρόνοια τροφοδοτεί την αρχή της διάκρισης εφόσον οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε έναν άνισο αγώνα, την ίδια στιγμή που σε καμία άλλη θέση κλίμακας Α8 στη Δημόσια Υπηρεσία δεν χρειάζεται προϋπηρεσία στα απαιτούμενα προσόντα. Συνεπώς, εάν θέλουμε να κάνουμε λόγο για ένα αξιοκρατικό και δίκαιο ΝΣΔΕ, η κατάργηση της μοριοδότησης για την εκπαιδευτική υπηρεσία κρίνεται σκόπιμη και λειτουργική ως προς την επίτευξη του στόχου του.

*Αδιόριστος Εκπαιδευτικός – Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΕ (Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών)


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 
Showing comments 1 to 10 of 11 | Next | Last

Ήβη Πιστόλα
Thu April 12, 2018, 12:51:59
Συμφωνώ με αυτά που λέτε κ. Παπαμιχαήλ αλλά τα δικά μου σχόλια απευθύνονταν σε αυτά που έγραψε ο αρθρογράφος.

Ήβη Πιστόλα
Thu April 12, 2018, 11:17:11
Συμφωνώ με αυτά που λέτε κ. Παπαμιχαήλ αλλά τα αρχικά μου σχόλια απευθύνονταν σε αυτά που έγραψε ο αρθρογράφος.

Νεοφύτου Νεοφυτου
Thu April 12, 2018, 07:54:58
Πολύ ορθα τα λέτε. Όμως για να ειστε δικαιοι να ζητήσετε να ΜΗΝ μοριοδοτειται ούτε το έτος πτυχίου, ούτε τα μαστερ, ουτε ο βαθμός πτυχίου. Διοτι ο καλός ο καπετανιος στα γραπτα φαίνεται κ στην πράξη!

Παπαμιχαήλ Άντρη
Thu April 12, 2018, 00:00:23
Κ. Πιστόλα δε μίλησα για ανεπάρκεια των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά, εξάλλου στο δικό σας σχόλιο είχα απαντήσει και όχι του αρθρογράφου. Σίγουρα η ικανότητα του να σταθεί κάποιος στην τάξη είναι σημαντικός παράγοντας, γι' αυτό άλλωστε φαντάζομαι και εσείς που βρίσκεστε εντός του σχολικού χώρου κρίνεστε από τους επιθεωρητές αλλά και τις εξετάσεις της προυπηρεσιακής. Θα ήταν ευχής έργο η επαγγελματική αποκατάσταση όλων. Ζούμε σε δύσκολες εποχές, όπου ικανά άτομα δεν έχουν την ευκαιρία ή την "τύχη" αν θέλετε να εργοδοτηθούν στον τομέα τους. Και έτσι τους λείπει η εμπειρία.

Ήβη Πιστόλα
Wed April 11, 2018, 18:43:40
K.Παπαμιχαήλ, μπορείτε να επισημάνετε ότι θέλετε, αλλα μην αλλοιώνεται την έννοια των όσων είχα γράψει πιο κάτω. Φαίνεται οτι δεν έχετε κατανοήσει ακριβώς τι εννοούσα.
1) Εγώ μίλησα από πλευράς διδασκαλίας, φυσικά ολες οι δουλειές έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα όχι όμως όπως αυτό της εκπαίδευσης.
2) Κανείς δεν μίλησε για μεταδοτικότητα χωρις γνώση...εξάλλου το πτυχίο από μόνο του δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει γνώση;
3) Έγινε αναφορά και στις ικανότητες των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο ιδιωτικό τομέα.... "Ταυτόχρονα, τα ιδιωτικά σχολεία δεν αποτελούν αυθεντία ως προς την πρόσληψη των καλύτερων εκπαιδευτικών έτσι ώστε όσοι υποψήφιοι εργάζονται σε αυτά να πριμοδοτούνται με μόρια." Άρα αν δεν είναι οι καλύτεροι είτε μέτριοι θα είναι είτε ανεπαρκείς. Αυτό δεν καταλάβατε και εσείς;
4) Δεν είπα ότι η όποια επιτυχία στις εξετάσεις οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες...είπα ότι ως άνθρωποι που είμαστε πολλά μπορούν να συμβούν ώστε να επιτύχει η να αποτύχει κάποιος σε μια εξέταση άρα αυτό απο μόνο του δεν αποδεικνύει τις ικανότητες οποιουδήποτε υποψηφίου.
5) Η επιστημονική κατάρτιση ΔΕΝ είναι δευτερεύουσας σημασίας αλλά για να επιτύχει κάποιος σε οποιοδήποτε τομέα δεν αρκεί μόνο αυτό. Έχω δει αρκετούς καθηγητές με εξαιρετικά βιογραφικά, τίτλους, πτυχία και διδακτορικά, αλλά παρ'όλα αυτά, να μην μπορούν να σταθούν επάξια σε μια τάξη για πολλούς και διάφορους λόγους.
Ελπίζω αυτή τη φορά να έγινα κατανοητή.

Παπαμιχαήλ Άντρη
Wed April 11, 2018, 14:32:24
Κ. Πιστόλα, επιτρέψτε μου να επισημάνω κτι και άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα έχουν να κάνουν επίσης με τον ανθρώπινο παράγοντα, όχι από την πλευρά της διδασκαλίας όμως. Επίσης, η μεταδοτικότητα άνευ γνώσης μάλοον δώρον άδωρον είναι. Δε μίλησε νομίζω κανείς για καθηγητές μετρίου βεληνεκΟΥς, όμως αδιαμφισβήτητα, με την ίδια ευκολία που εσείς θεωρείτε πως η όποια επιτυχία στις εξετάσεις οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες, τότε γιατί να υπάρχουν και οι εξετάσεις για οποιοδήποτε τομέα (πανεπιστήμια, προσλήψεις κ.ο.κ.) αφού η επιστημονική κατάρτιση είναι δευτετευούσης σημασίας;

Ήβη Πιστόλα
Wed April 11, 2018, 09:52:52
Αγαπητέ κ. Αντρέα, είμαι εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα εδώ και 11 χρόνια. Δεν είμαι απόφοιτος αυτού του συγκεκριμένου σχολείου αλλά ούτε και οποιουδήποτε άλλου. Είμαι απόφοιτος δημοσίου και σαν εμένα πολλοί άλλοι. Την θέση την πήρα μετά από συνέντευξη και χωρίς να γνωρίζω απολύτως κανέναν.
Το να είναι κανείς καλός εκπαιδευτικός δεν μπορεί να κριθεί από τον βαθμό μιας εξέτασης. Το να μπορεί να αποστηθίσει κάποιος την εξεταστέα ύλη και να γράψει δεν τον καθιστά καλό καθηγητή. Ο καλός εκπαιδευτικός πρέπει να κατέχει πολλά χαρίσματα ένα εκ των οποίων είναι και η μεταδοτικότητα την οποία καμία εξέταση δεν μπορεί να κρίνει. Πόσοι σπουδαίοι επιστήμονες, κορυφαίοι στον τομέα τους ενώ κατείχαν πολλές γνώσεις δεν είχαν το χάρισμα της μεταδοτικότητας; Κανείς δεν αμφισβητεί τις γνώσεις τους αλλά σίγουρα δεν είναι και οι πιο κατάλληλοι στο να τις μεταβιβάσουν. Επομένως, εσφαλμένα γίνεται ο συσχετισμός ότι αυτός που διέπρεψε στις εξετάσεις αυτόματα είναι και ο καταλληλότερος εκπαιδευτικος για διορισμό. Εξάλλου σε μια τέτοια εξέταση όπου η ύλη είναι τεράστια, πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν ούτως ώστε να αποτύχει ή να επιτύχει ένας φαινομενικά καλός ή κακός καθηγητής όπως πχ ασθένεια, τύχη κτλ.
Επίσης πώς είναι δυνατόν ένας ιδιωτικός οργανισμός ο οποίος θέλει να προσελκύσει νεοεισερχόμενους μαθητές να συμβιβάζεται με καθηγητές μετρίου βεληνεκές; Πώς είναι δυνατόν τα ιδιωτικά σχολεία να φέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα (τα οποία δημοσιοποιούνται και είναι στην ευχέρεια του καθενός να τα μελετήσει) αν οι καθηγητές προσλαμβάνονται με άδικα και άνισα μέσα; Πώς είναι δυνατόν να επιβιώνουν αυτοί οι ιδιωτικοί οργανισμοί αν δεν είχαν εξαιρετικό ακαδημαϊκό προσωπικό; Ο ιδιώτης έχει την δυνατότητα (και πολύ καλά κάνει) να εργοδοτει τους
καταλληλότερους μετά από δειγματικό μάθημα (και όχι απαραίτητα τους καλύτερους σε θέμα βαθμολογίας) ούτως ώστε να αποκτήσει κύρος και υπόληψη στην κοινωνία. Το πρόβλημα είναι ότι η αναλογία μεταξύ πτυχιούχων εκπαιδευτικών και διαθέσιμων θέσεων είναι δυσανάλογη έτσι δυστυχώς δεν μπορούν όλοι να έχουν την ευκαιρία να εργοδοτηθούν σε ιδιωτικά σχολεία.
Τέλος, η μοριοδότηση που δίνεται σε αυτούς που έχουν εκπαιδευτική προϋπηρεσία κάθε άλλο παρά άδικη είναι αφού, τα ιδιωτικά σχολεία είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας άρα εύλογα η προϋπηρεσία μετρά ως επιπλέον προσόν. Εξάλλου, η εμπειρία, και όχι η γνώση, είναι ουσιαστική για να γίνει κανείς σοφός στον οποιοδήποτε τομέα. Επίσης, "καμία άλλη θέση κλίμακας Α8 στη Δημόσια Υπηρεσία δεν χρειάζεται προϋπηρεσία στα απαιτούμενα προσόντα" επειδή απλούστατα άλλες θέσεις δεν έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα και την ευθύνη διαμόρφωσης και ανάπλασης χαρακτήρων.

Μαρία Χρίστου
Wed April 11, 2018, 00:07:33
Για τον ίδιο λόγο κ. Πόλη, που άτομα της δικής μας γενιάς, που ήδη βρίσκονται σε αναμονή από 6 έως 10 χρόνια, θα ανέμεναν άλλα 50 για να διοριστούν, δηλαδή θα είχαν ήδη φθάσει σε ηλικία αφυπηρέτησης. Μακάρι να διορίζονταν όλοι, αλλά αφού αυτό είναι πλέον αδύνατο, τότε πρέπει να δοθεί υκαιρία σε όλους

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue April 10, 2018, 22:39:30
Για ποιο λόγο ένας που περιμένει να διοριστεί 10 χρόνια θα πρέπει να χάσει τη σειρά του και να την πάρει κάποιος που τέλειωσε πριν ένα χρόνο;

Αντρέας Δαμιανού
Tue April 10, 2018, 21:39:18
Μέλημα της ΟΑΕ (Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών)είναι να σταματήσει αυτή η αναξιοκρατική πρόνοια του ΝΣΔΕ. Πρόκειται για ένα στοιχείο που δημιουργεί διακρίσεις.
Showing comments 1 to 10 of 11 | Next | Last

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016