KESJULY18

2018-04-09 15:50:31
Πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων των Εξετάσεων του ΝΣΔΕ και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις

Πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων των Εξετάσεων του ΝΣΔΕ και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις


ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΨΑΛΤΗ *

Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της εξέτασης του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ), και πιο συγκεκριμένα το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας σε αυτές, έχει οδηγήσει σε μια σειρά από ερμηνείες, που είναι ασφαλώς καλοδεχούμενες και σεβαστές και ποικίλουν ανάλογα με το ποιος/ποια τις εκφράζει και τι εκπροσωπεί ο καθένας/μια. Είναι πολύ παρήγορο το γεγονός πως σχεδόν από όλους/ες,  εκφράζεται η άποψη πως για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να προηγηθεί κάποια ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Ωστόσο,  αυτή η ανάλυση θα πρέπει να διεξαχθεί από μια ανεξάρτητη διεπιστημονική επιτροπή, η οποία δεν θα έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτούς που είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην προετοιμασία των εξετάσεων. Το δε προϊόν της έρευνάς τους θα πρέπει να είναι μια εμπεριστατωμένη, πολυεπίπεδη ανάλυση που θα τη διακρίνει η επιστημοσύνη, η πολυθεματικότητα και  η πολυπρισματικότητα. Στη συνέχεια, αφού τύχουν της απαραίτητης ερμηνείας τα αποτελέσματα που θα έχουν αναλυθεί, θα πρέπει να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις προς τους επηρεαζόμενους. 

Με αυτή την προϋπόθεση και μέσα στο προαναφερθέν πλαίσιο, η δική μου πρώτη ανάγνωση των πιο πάνω εξετάσεων αποσκοπεί σε μια πιο αμερόληπτη ερμηνεία των πιο πάνω αποτελεσμάτων, αφού, ούτε επηρεάζομαι άμεσα από αυτές τις εξετάσεις, ούτε είμαι  εμπεπλεγμένος με οποιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί για τη διεξαγωγή τους.  Εκείνο, λοιπόν, που, εκ πρώτης όψεως, έκανε εντύπωση και ταυτόχρονα μεγάλη έκπληξη,     είναι το τεράστιο ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των φιλολόγων και μαθηματικών στη μέση εκπαίδευση και των εκπαιδευτικών της δημοτικής εκπαίδευσης γενικά. Αυτό γιατί, από τη μια,  τα φιλολογικά και τα μαθηματικά αποτελούν τα μαθήματα εκείνα στα οποία αφιερώνεται ο περισσότερος χρόνος στο ωρολόγιο πρόγραμμα και ταυτόχρονα συνιστούν τους πολυπληθέστερους κλάδους εκπαιδευτικών στη μέση εκπαίδευση, ενώ, από την άλλη,    μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση πως οι δάσκαλοι αποτελούσαν την αφρόκρεμα των αποφοίτων του Λυκείου και ταυτόχρονα ετύγχαναν  μιας πιο παιδαγωγικής κατάρτισης σε σχέση με τους συνάδελφούς τους της μέσης εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η αποτυχία, και επαναλαμβάνω εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να αποδοθεί σε ένα ή και περισσότερους από τους πιο κάτω λόγους:

  • Καταδεικνύει την ανεπάρκεια της αρχικής, της προϋπηρεσιακής και της ενδοϋπηρεσιακής εκπαίδευσης που προσφέρεται στους εκπαιδευτικούς μας.
  • Γελοιοποιεί το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για όσους ευρίσκονται στην υπηρεσία.
  • Δικαιολογεί το θλιβερό επίπεδο των μαθητών μας.
  • Αποκαλύπτει την αναξιοπιστία του απολυτηρίου του Λυκείου.
  • Αμφισβητεί το περιεχόμενο και τη χρησιμότητα αυτών των εξετάσεων.
  • Θέτει εν αμφιβόλω την όλη "μεταρρύθμιση" που έχει περάσει από το Κοινοβούλιο.

Μιλώντας για μεταρρυθμίσεις, δεν θα αποφύγω να μπω στον πειρασμό και πάλι, για να επαναλάβω πως οι περισσότερες από τις αλλαγές που έχουν επιχειρηθεί κατά την τελευταία πενταετία, κατέληξαν, στην καλύτερη περίπτωση σε επιφανειακές προσαρμογές και στην χειρότερη σε προϊόντα συνδιαλλαγής μεταξύ συντεχνιών και πολιτικών σχηματισμών, που λίγη ή καθόλου σχέση έχουν με εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς. Ακόμα να τονίσω, πως, σύμφωνα με το Ball (1990), «οι νέες πολιτικές εκτρέφονται και νομιμοποιούνται με το χλευασμό και την αποδόμηση προηγούμενων πολιτικών, οι οποίες με αυτό τον τρόπο καθίστανται ‘αδιανόητες’. Οι ‘νέες’ διακρίνονται και κερδίζουν αξιοπιστία από τις διαφορές στην ποιότητα και την αντίθεση» Στην εκπαίδευση, συμπληρώνει,  το φταίξιμο και οι ευθύνες για δυσλειτουργικές καταστάσεις μπορούν να προσωποποιηθούν στον «ανίκανο εκπαιδευτικό» και το «αποτυχημένο σχολείο» επομένως το σύστημα … πρέπει να αναμορφωθεί.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί συχνά επικαλούνται την ανάγκη για εισαγωγή νέων πολιτικών, είναι το γεγονός πως οι οποιεσδήποτε αλλαγές-αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην εκπαίδευση-απαιτούν ένα χρονικό διάστημα για να αποδώσουν, συνήθως μεταξύ πέντε και δέκα χρόνια, και έτσι κατά πάσαν πιθανότητα είτε αυτοί οι ίδιοι,   είτε η παράταξή που εκπροσωπούν δεν θα βρίσκονται στην εξουσία για να λογοδοτήσουν. Η πρακτική αυτή ισχύει πολύ περισσότερο στην περίπτωση του ΝΣΔΕ, αφού, όπως είναι γνωστό, μέχρι το 2027 οι λίγοι νέοι διορισμοί θα πραγματοποιούνται εκ παραλλήλου με τον παλιό και νέο κατάλογο. Επομένως, για να κριθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των εξετάσεων-αν είναι ποτέ δυνατόν να γίνει αυτό με εγκυρότητα-θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 γενιές εκπαιδευτικών. Μέχρι τότε, οι υποστηρικτές του ΝΣΔΕ θα μπορούν να πανηγυρίζουν ότι έχουν επιφέρει μια μεγάλη καινοτομία  στην εκπαίδευση. Ήδη ο προηγούμενος υπουργός παιδείας, σε ραδιοφωνική παρέμβασή του, δήλωσε ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα ήταν ικανοποιημένος αν το ποσοστό επιτυχίας ήταν … μεγαλύτερο.         

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τους οποιουσδήποτε λόγους ευσταθούν για τα κακά αποτελέσματα των υπό συζήτηση εξετάσεων, εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως το όποιο κύρος είχε απομείνει για τη δημόσια εκπαίδευση, με αυτά τα αποτελέσματα αυτό έχει τελείως καταρρακωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης.

Αναφορές:

Ball, S. (1990). Politics and Policy making in Education. London: Routledge

*Διδάκτορας Επαγγελματικών Σπουδών στην Εκπαιδευτική Διοίκηση

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ελένη Χαλλούμα
Fri April 13, 2018, 18:17:07
Αγαπητέ κ Τάσου τα σχόλια μου γράφτηκαν με αφορμή τις εύστοχες διαπιστώσεις του κ Ψάλτη για τα περί λογοδοσίας μετά από την εισαγωγή αποτυχημένων πολιτικών σε θέματα εκπαίδευσης...
Θα ήθελα όμως να σας συγχαρώ για τις δικές σας πετυχημένες πρακτικές που όπως είναι γνωστό έχουν καταστήσει το Λύκειο Παλλουριώτισσας ένα σχολείο πρότυπο όσο αφορά την χρήση τεχνολογίας αλλά και σε θέματα πειθαρχίας και οργάνωσης! Εύχομαι και άλλα σχολεία να παραδειγματιστούν για να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα της δημόσιας εκπαίδευσης όσο γίνεται.

Λειβαδιώτης Παύλος
Wed April 11, 2018, 07:54:16
Ο σημαντικότερος λόγος της αποτυχίας έχει να κάνει με τι γίνεται σήμερα στα κολλέγια και τα πανεπιστήμια. Προφανώς λείπει η πραγματική αντικείμενική αξιολόγηση.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε στατιστικά στοιχεία για την προέλευση των επιτυχόντων. Είναι απόφοιτοι κυπριακών, ελλήνικών η ξένων πανεπιστημίων.

Τάσος Τάσου
Mon April 09, 2018, 19:44:04
Προς Ελένη Χαλλούμα: Αυτά που γράφετε είναι σωστά μεν αλλά τι σχέση έχουν με το ΝΣΔ και την αποτυχία των υποψηφίων;

Ελένη Χαλλούμα
Mon April 09, 2018, 19:15:50
Όντως μια πολύ καλή πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της εξέτασης του ΝΣΔΕ και εξαιρετικές διαπιστώσεις για το τι ισχύει στις εκάστοτε εκπαιδευτικές μεταρρύθμίσεις. Ως μάχημη εκπαιδευτικός είναι με μεγάλη απογοήτευση που παρακολουθώ ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο! Η δημόσια εκπαίδευση δεν φαίνεται να έχει σωτηρία μιας και είναι πολλά τα προβλήματα που έχουν διαφανεί από την εφαρμογή των Νέων Ορολογίων Προγραμμάτων και τη δημιουργία κάποιων Κατευθύνσεων όπως αυτής του Εμπορίου και Υπηρεσιών καθώς και Καλών Τεχνών όπου συγκεντρώνονται κυρίως παιδιά με μαθησιακά προβλήματα κ.α. που δεν είχαν άλλες επιλογές ή λύσεις. Επίσης το μάθημα των Αγγλικών έχει ανεπανόρθωτα πληγεί και υποβαθμιστεί στη Μέση Εκπαίδευση. Έχουν περάσει τρία χρόνια από την εφαρμογή και παρακολούθηση της Νέας Εκπαιδευτικής Μεταρρυθμίσης, οι εκπαιδευτικοί είναι αγανακτισμένοι, το ΥΠΠ γνωρίζει, αλλά καμμία προσπάθεια δεν έχει γίνει για διόρθωσει των στρεβλώσεων και για να δοθούν λύσεις σε χρονίζουσες καταστάσεις όπως αυτές των μαθητών που απλά υποχρεώνονται από το σύστημα και την πολιτική του “no child left behind” να πιέζονται βασανιστικά (αντιδρώντας παραβατικά τις περισσότερες φορές) να πάρουν απολυτήριο λυκείου. Μια άλλη πάλι σημαντική μερίδα μαθητών αδιαφορούν παντελώς μιας και ξέρουν ότι στο τέλος της ημέρας θα πάρουν απολυτήριο. Η εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων πως άραγε θα βοηθήσει αυτά τα παιδιά;

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016