KESJULY18

2018-04-06 22:58:21
ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Ε. Κ.Ι.Ε προς Γονείς: Αν λάβουμε μέτρα, θα το κάνουμε με γνώμονα το καλό των μαθητών μας

ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Ε. Κ.Ι.Ε προς Γονείς: Αν λάβουμε μέτρα, θα το κάνουμε με γνώμονα το καλό των μαθητών μας


    Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Ε. Κ.Ι.Ε. (Παγκύπριος Σύνδεσμος Προσοντούχων Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Κ.Ι.Ε.) απευθυνόμενος στους γονείς αλλά και στον ευρύτερο εκπαιδευτικό κόσμο επιθυμεί να δηλώσει τα εξής:

Τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης άρχισαν να λειτουργούν το 1960 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα την επιτυχή λειτουργία τους. Οι εκπαιδευτικοί των Κ.Ι.Ε. παρέχουν σειρά μαθημάτων τόσο σε μαθητές όλων των βαθμίδων όσο και σε ενήλικες, σε αστικά κέντρα αλλά και σε αγροτικές περιοχές, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα ίσων ευκαιριών μάθησης και συμβάλλοντας στην δια βίου εκπαίδευση που είναι θεμελιώδες ζητούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Κ.Ι.Ε. επιτελούν κοινωνικό έργο καθώς απαλλάσσουν άπορους και άριστους μαθητές από την καταβολή διδάκτρων. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 41 Κ.Ι.Ε. σε παγκύπρια βάση στα οποία φοιτούν πέραν των 15 000 μαθητών.

Εμείς ως εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε στα Κ.Ι.Ε. είμαστε πτυχιούχοι και η άσκηση των καθηκόντων μας αξιολογείται σε συστηματική βάση. Οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ διδάσκουν ξένες γλώσσες καθώς και ελληνικά για αλλόγλωσσους, ενισχυτικά μαθήματα για Γυμνάσιο και Λύκειο, Λογιστική, Υπολογιστές και προετοιμάζουν τους μαθητές για τις Παγκύπριες εξετάσεις. Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια έχει εισαχθεί στα Κ.Ι.Ε. το πρόγραμμα του αναλφαβητισμού με μεγάλη επιτυχία.

Κύριο μέλημα μας και έγνοια μας ως εκπαιδευτικοί των Κ.Ι.Ε. είναι η επίδοση των μαθητών μας και τα όσον το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα που μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες τις εξετάσεις τους και ειδικότερα στις εξετάσεις των επιπέδων Ε5, Ε6 και Ε7 των ξένων γλωσσών για τις οποίες παρέχεται πιστοποιητικό καλής και πολύ καλής γνώσης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο αναγνωρίζεται από την Δημόσια Υπηρεσία.

Δυστυχώς όμως οι εκπαιδευτικοί των Κ.Ι.Ε. από το 2013 και μετά έχουν αναγκαστεί να υποστούν ένα κατάφορα άδικο καθεστώς εργοδότησης, αυτό της αγοράς υπηρεσιών, ένα καθεστώς δηλαδή αυτοεργοδότησης, την στιγμή που εργοδότης τους είναι το ίδιο το κράτος. Μέσα από το καθεστώς αυτό, υποχρεούμαστε να καταβάλλουμε από μόνοι μας το 14.6% του μισθού μας στις κοινωνικές ασφαλίσεις και να μην έχουμε πρόσβαση στα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα όπως το ανεργιακό επίδομα και ταμείο αδειών ή ακόμα και αυτή την άδεια μητρότητας, γιατί

 σε αυτή την περίπτωση μας καταβάλλεται το ελάχιστο, οπόταν οι γυναίκες εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να επανέλθουν στην εργασία τους το συντομότερο.

Το καθεστώς αυτοεργοδότησης έχει οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς των Κ.Ι.Ε. στην εξαθλίωση αφού μένουν χωρίς δουλειά 5 μήνες το χρόνο χωρίς να είναι επιλογή τους. Μέσα από αυτό το καθεστώς πηγάζει η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών τους ακόμη και τους μήνες κατά τους οποίους εργάζονται. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν έχουν το δικαίωμα στην Κύπρο του 2018 να αρρωστήσουν και να απουσιάσουν από την εργασία τους καθώς με αυτό συνεπάγεται απώλεια μισθού.

Ως εκπαιδευτικοί των Κ.Ι.Ε. έχουμε υποστεί μια κατάφορη αδικία και μια μεγάλη απώλεια στους μισθούς μας λόγω των οικονομικών συνθηκών που έχει περιέλθει η χώρα μας από το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης. Βρισκόμαστε όμως σε μια οικονομική άνοδο όπως αναφέρουν οι κυβερνώντες και κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν πίσω όλα όσα αναγκάστηκαν να χάσουν από το 2013 και μετά. Γι’ αυτό το λόγο, νιώθουμε έντονα ότι είναι καιρός να πάρουμε και εμείς πίσω τα ελάχιστα που δικαιούμαστε και που στερηθήκαμε σεβόμενοι ακριβώς αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο που βίωσε η χώρα μας.

Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε στα Κ.Ι.Ε. για πάνω από 10 χρόνια (κάποιοι έχουν μέχρι και 23 χρόνια υπηρεσίας στα Κ.Ι.Ε.) και ενώ προσφέρουμε αξιόλογο εκπαιδευτικό έργο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δεν υπάρχει καμιά πρόνοια για τη μοριοδότηση της πείρας μας στο ΝΣΔΕ, αφήνοντας τους επιτυχόντες στις εξετάσεις διορισίμων μακριά από την πιθανότητα διορισμού.

Είναι καιρός να αρθεί η κατάφορη αυτή αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών των Κ.Ι.Ε. προστατεύοντας έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και την διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Ε. Κ.Ι.Ε. θα βρίσκεται στην επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού την Παρασκευή 13/04/2018 πριν από την οποία έχουμε ήδη εξαγγείλει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου την Τετάρτη, 11/04/2018 στις 4:00 μ.μ. στο οίκημα της ΣΕΚ Λευκωσίας, κατά την οποία θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμα μια φορά ότι πρώτοι εμείς αντιλαμβανόμαστε τις έγνοιες των γονιών για την ομαλή φοίτηση των παιδιών τους και αν χρειαστεί να λάβουμε τα οποιαδήποτε μέτρα, θα το κάνουμε πάντα με γνώμονα το καλό των μαθητών μας. Είναι καιρός οι κυβερνώντες που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση να αντιληφθούν τα αμέτρητα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αγορά υπηρεσιών.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718