KESJULY18

2018-04-06 17:47:02
Λατινικά, ένα ξεχασμένο μάθημα

Λατινικά, ένα ξεχασμένο μάθημα


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ* 

Από τότε που καταργήθηκαν οι κλάδοι στο Λύκειο και είχε εισαχθεί ο θεσμός του Ενιαίου Λυκείου, οι μαθητές που επέλεγαν μαθήματα του κλασσικού (φιλολογικά) είχαν το δικαίωμα να περάσουν τις Παγκύπριες Εξετάσεις και να κερδίσουν μια θέση στα Πανεπιστήμια δίνοντας εξετάσεις στην Πολιτική Οικονομία ή στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού και όχι στα Λατινικά. Δηλαδή ένας μαθητής έπρεπε να δώσει υποχρεωτικά τα Νέα Ελληνικά, τα Αρχαία Ελληνικά, την Ιστορία και είχε το δικαίωμα να επιλέξει ως τέταρτο μάθημα κάποιο μεταξύ Λατινικών, Μαθηματικών Κοινού Κορμού και Πολιτικής Οικονομίας. Αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος που δημιούργησε αλυσιδωτά προβλήματα.

Από τότε κάποιοι μαθητές, ειδικά στις πρώτες χρονιές του Ενιαίου Λυκείου, προνόησαν και επέλεξαν να διδαχτούν τα Λατινικά στο σχολείο και να τα δώσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Όσοι επέλεξαν τα Λατινικά και είχαν την τύχη να τα διδαχτούν και στο Πανεπιστήμιο είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σ’ αυτά.

Αντιθέτως όσοι δεν επέλεξαν τα Λατινικά ως εξεταζόμενο μάθημα στη Γ’ Λυκείου, φυσιολογικά, έδωσαν λιγότερη σημασία στο μάθημα αυτό. Το πρόβλημα μεγάλωσε, αφού όσο περνούσαν τα χρόνια οι μαθητές μας προτιμούσαν την Πολιτική Οικονομία ή τα Μαθηματικά ΚΚ και όχι τα Λατινικά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλοί φιλόλογοι να έχουν μειωμένη ή σχεδόν καθόλου ενασχόληση με το μάθημα. Παράλληλα οι μαθητές που δεν επέλεγαν τα Λατινικά στην Γ΄ Λυκείου ως εξεταζόμενο και δεν έκαναν Λατινικά στο Πανεπιστήμιο έχαναν σταδιακά κάθε επαφή με αυτά.

Το όλο σκηνικό φαίνεται να επηρέασε και τη σημασία που έδινε το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας στα Λατινικά. Μια επίσκεψη στη σελίδα του Υπουργείου στο διαδίκτυο και μια σύγκριση της ιστοσελίδας των Λατινικών με τα άλλα φιλολογικά μαθήματα είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι το μάθημα αυτό υποβαθμίστηκε.

Σήμερα όπως είναι γνωστό τα Λατινικά έγιναν ξανά υποχρεωτικό μάθημα. Αυτό είναι ευχάριστο αλλά όλα όσα προηγήθηκαν, από το 2000 μέχρι και σήμερα, προκάλεσε σημαντική ζημιά στους μαθητές, στους μετέπειτα φοιτητές και στους σημερινούς φιλόλογους.

Καταλήγοντας θα πρέπει να τονιστεί ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αρχίσει να δίνει την απαιτούμενη σημασία στο μάθημα αυτό τόσο σχετικά με την επιμόρφωση φιλολόγων όσο και στο εκπαιδευτικό υλικό, με το οποίο θα πρέπει να εμπλουτίσει την υποβαθμισμένη ιστοσελίδα του μαθήματος. Τέλος όσον αφορά τους σημερινούς μαθητές είναι σημαντικό να έχουν υπόψη ότι τα Λατινικά είναι ένα μάθημα, το οποίο δεν πρέπει να τους φοβίζει διότι στην πραγματικότητα είναι σχετικά εύκολο σε σχέση με άλλα μαθήματα. Είναι δηλαδή ένα μάθημα που μπορεί να τους δώσει, εύκολα, σημαντικές μονάδες στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

*Φιλόλογος


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Δρ Ανδρέας Κασουλίδης, Διευθυντής/Ιστορικός της Εκπαίδευσης
Sat April 07, 2018, 07:28:41
Πολύ σωστή τοποθέτηση, που αγγίζει την ουσία του ζητήματος. Ως απόφοιτος Κλασικού (ΛΕΜ) δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα με τις διαπιστώσεις που γίνονται πιο πάνω. Αν δεν κατανοήσουμε ποια είναι η ρίζα του προβλήματος δεν θα μπορέσει να υπάρξει αντιμετώπισή του. Οι φιλόλογοι διδάσκουν πάρα πολλά μαθήματα - κάποια από αυτά δεν είναι καν της ειδικότητάς τους (πχ Πολιτική Αγωγή). Είναι για τούτο που και η συγκεκριμένη εξέταση είχε τα πιο πολλά αντικείμενα και, συνάμα, είναι για τούτο που οι φιλόλογοι, στα σχολεία, αποτελούν τη μεγαλύτερη, με διαφορά, ομάδα. Το ζήτημα, για παράδειγμα, της διδασκαλίας του μαθήματος της Πολιτικής Αγωγής από Πολιτικούς Επιστήμονες κρατάει χρόνια (δεκαετίες) και έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Παρόλα αυτά και τη δικαίωση των Πολιτικών Επιστημόνων το μάθημα διδάσκουν φιλόλογοι, και συνεπώς, το πρόβλημα συντηρείται. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές που κανείς όμως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει αν αναλογιστεί τις συνέπειες!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
HPJETPRO
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718