KESJULY18

2018-04-03 22:28:50
745 αποτυχία

745 αποτυχία


TΟΥ ΜΑΡΊΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ*

Από τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα αποτελέσματα των εξετάσεων των διορισίμων για την ειδικότητα των φιλολόγων, απουσιάζει εμφαντικά η εξήγηση του Υπουργείου για τα αποτελέσματα στο μάθημα των λατινικών. Θυμίζω πως θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο πίνακα διοριστέων μόνο όσοι θα περνούσαν τη βάση σε όλα τα μαθήματα που θα εξετάζονταν. Θυμίζω, ακόμα, πως οι φιλόλογοι ήταν οι μόνοι που είχαν να εξεταστούν σε έξι διαφορετικά μαθήματα για έξι διαφορετικά επίπεδα. 

Βλέποντας τα αποτελέσματα κατανοούμε πως η πλειοψηφία των φιλολόγων κόπηκαν στο μάθημα των λατινικών. Ένα μάθημα που πλέον επιλέγεται από όλο και λιγότερους μαθητές, γι’ αυτό και συχνά τα τμήματα που δημιουργούνται δεν ξεπερνούν το ένα για κάθε μεγάλο Λύκειο. Είναι επίσης γνωστό πως λόγω αυτής της «έλλειψης ζήτησης», η πλειοψηφία των φιλολόγων που είναι ή που θα μπουν στην εκπαίδευση δεν θα διδάξουν ποτέ λατινικά.

Για να προλάβω τη συζήτηση. Ναι, χρειάζεται εκσυγχρονισμό το σύστημα εισδοχής στην δημόσια εκπαίδευση. Ναι, είναι απαραίτητο ο κάθε φιλόλογος να έχει στοιχειώδη γνώση όλων των μαθημάτων που εμπίπτουν στην ειδικότητά του. Όμως η "αριστεία" δεν κρίνεται από ένα μόνο μάθημα και οι στοιχειώδεις γνώσεις επιβεβαιώνονται αυταπόδεικτα από την απόκτηση πτυχίου. Εξάλλου οι γνώσεις δεν κατακτιούνται μια φορά αλλά εμπλουτίζονται συνεχώς.

Εάν το νέο σύστημα εισδοχής στην εκπαίδευση στοχεύει στο να εντοπίσει μόνο αυτούς που έχουν στοιχειώδη γνώση σε όλα τα επίπεδα και ειδικότητες που πρέπει να διδάξει ένας φιλόλογος (γι’ αυτό και ζητά η βαθμολογία σε όλα τα μαθήματα να είναι 50+1), τότε, ναι, μιλάμε για μια εξαιρετική επιτυχία του νέου συστήματος. Αυτό όμως που αγνοούν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου και που εμφαντικά αφήνουν στην άκρη είναι πως επιτυχημένος εκπαιδευτικός δεν είναι ΜΟΝΟ αυτός που έχει τη γνώση αλλά αυτός που έχει αγάπη για τη διδασκαλία, ακαδημαϊκά προσόντα και διδακτική εμπειρία.

Εξάλλου, το άθροισμα των αποτελεσμάτων για το σύνολο των έξι μαθημάτων ήταν για πολλούς φιλόλογους πολύ μεγαλύτερο από το άθροισμα των αποτελεσμάτων αυτών που μπήκαν στον νέο πίνακα και έπιασαν τη βάση στα λατινικά. Και αυτό γιατί μπορεί οι περισσότεροι να κόπηκαν με 1-2 μονάδες στα λατινικά, αλλά είχαν άριστες επιδόσεις στα υπόλοιπα πέντε μαθήματα (με βαθμολογίες άνω των 75/100).

Το Υπουργείο πρέπει να αποφασίσει τι θέλει: αν θέλει να εντάξει στην εκπαίδευση τους καλύτερους, οφείλει να επαναξιολογήσει τις εν λόγω εξετάσεις, να προσμετρήσει και να συναθροίσει για την εισδοχή στο νέο πίνακα τα ακαδημαϊκά προσόντα και την πείρα. Να μην αποτελεί μόνο η επιτυχία σε όλα τα μαθήματα κριτήριο για την εισδοχή στο νέον πίνακα.

Τέλος, η αποτυχία του 93,12% των φιλολόγων από μόνη της κάτι λέει για την ίδια την εξέταση. Εάν υιοθετήσουμε τις φωνές που υποστηρίζουν πως αυτό δικαιώνει το νέο σύστημα διορισίμων διότι αφήνει απέξω τους «ανίκανους», τότε αποδεχόμαστε πως μέχρι στιγμής στην εκπαίδευση έμπαιναν κυρίως αποτυχημένοι και ανίκανοι εκπαιδευτικοί και πως η μέχρι σήμερα ακαδημαϊκή μόρφωση της πλειοψηφίας των φιλολόγων έχει επίσης αποτύχει…

Προφανώς δεν είναι άσπρο μαύρο. Και προφανώς αυτή τη στιγμή έχουν μείνει εκτός εκπαίδευσης εξαίρετοι φιλόλογοι η παρουσία των οποίων στα σχολεία μας θα έκανε τη διαφορά στις επιδόσεις των παιδιών μας. 

*Εκπρόσωπος Τύπου ΕΔΕΚ, μέλος Κ.Ε. ΕΔΕΚ

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ναταλία Κυριακίδη
Fri April 06, 2018, 23:00:38
Αν και δεν διαφωνώ σε πολλά με το άρθρο (τα αποτελέσματα μιας αξιολόγησης οφείλονται και στην ίδια την αξιολόγηση, συνήθως), θα ήθελα να σημειώσω ότι, εκτός του γεγονότος ότι τα λατινικά με βάση το ΝΩΠ θα διδάσκονται και πάλι υποχρεωτικά στην κλασική κατεύθυνση, δεν έχουν όλοι οι πτυχιούχοι ανεπαρκείς γνώσεις στα λατινικά, αλλά μόνο όσοι αποφοίτησαν από το ενιαίο λύκειο (2000-2016) χωρίς κατεύθυνση κλασικών γλωσσών, οι οποίες στο ενιαίο λύκειο δεν ήταν απαραίτητες για εισδοχή στα τμήματα φιλολογίας (ούτε καν τα αρχαία!). Έτσι αρκετοί κατέληγαν φοιτητές σε τμήματα φιλολογίας με μηδενικές γνώσεις στις κλασικές γλώσσες και ιδίως στα λατινικά τα οποία διάλεγαν κατά μέσο όρο πολύ κάτω από 100 μαθητές ετησίως!
Προσωπικά, αν και δε θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μάθημα θα πρέπει να είναι ρυθμιστικό για τους διορισμούς, όπως έγινε φέτος, τουλάχιστον για λόγους επάρκειας και ευρύτητας γνώσεων (π.χ. ετυμολόγηση λέξεων ή εκφράσεων νέας ελληνικής που προέρχονται από τα λατινικά ή ιστορικοί όροι) οι φιλόλογοι οφείλουν να γνωρίζουν στοιχειώδη λατινικά χωρίς να έχει σημασία αν θα τα διδάξουν.

Μάριος Κυριάκου
Thu April 05, 2018, 18:23:38
" Μέχρι την 31η Αυγούστου 2018, όλες οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται με το διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στον οικείο πίνακα διοριστέων."
Δική μου, εύλογη απορία, είναι πως θα μπορέσει να διοριστεί οποιοσδήποτε από τον νέο κατάλογο διορισίμων κατά την σχολική χρονιά 2018-2019, όταν ο προγραμματισμός είναι έτοιμος πριν την 31η Αυγούστου;

Μαρία Χρίστου
Thu April 05, 2018, 17:24:04
Αποκλείουμε δηλαδή την περίπτωση γνώση και μεταδοτικότητα να συνυπάρχουν...
Επιπλέον τα λατινικά, με την επαναφορά των κλάδων, είναι υποχρεωτικό μάθημα στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών.
Όσο για την πείρα, πώς μπορεί να διαθέτει πείρα μία γενιά που ηλικιακά και μόνο δεν είχε την ευκαιρία να εργαστεί στον ελ λόγω τομέα και δη στα σχολεία;
Τέλος, παρόλες τις φωνές απογοήτευσης, ο μόχθος των επιτυχόντων δεν πρέπει να εκτιμηθεί;

Παναγιώτης Αντωνίου
Thu April 05, 2018, 15:14:48
Εάν ενας καθξγητής δεν μπορεί να πάρει την βάση στο αντικείμενο του κλάδου του πώς θα διδάξει στα παιδιά του κόσμου? Βαση ζητησαν στις εξετασεις κ όχι αριστείο. Παρήλθε ο καιρος που οι διορισμοί γίνονταν χωρίς εξεταση.

Κωνσταντίνος Παπαντωνίου
Thu April 05, 2018, 12:19:17
Αγαπητή Μαρία,

Τότε ίσως να έπρεπε να χωριστούν οι φιλόλογοι σε ειδικότητες και να μην υποχρεώνεται ενας φιλόλογος να διδάσκει όλα τα μαθήματα του τομέα του όπως γίνεται και σε άλλα επαγγέλματα. Φυσικά και υπάρχουν εξαίρετοι καθηγητές που αγαπούν το επάγγελμα τους και δεν έχουν επιτύχει αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την απόδοση κάποιου με βάση το πόσο αγαπάει το αντικείμενο του. Τέλος πριν κατακρίνουμε και καταδικάσουμε το νέο σύστημα διορισμών πρέπει να σκεφτούμε πόσο ευχαριστημένοι είμαστε απο το παλαιό σύστημα. Γενικά ομιλούντες

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016