KESJULY18

2018-04-02 14:04:45
Αποτελέσματα ΝΣΔ στην Κυπριακή Εκπαίδευση: Επιτυχία επιλογής ή αποτυχία μιας ανάγκης;

Αποτελέσματα ΝΣΔ στην Κυπριακή Εκπαίδευση: Επιτυχία επιλογής ή αποτυχία μιας ανάγκης;


ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ–ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ*

Έπειτα από πέντε μήνες εναγώνιας αναμονής, πληροφορηθήκαμε τελικά, όσοι κι όσες παρακαθίσαμε σε αυτές τις πρώτες εξετάσεις, τα αποτελέσματά μας. Οι περισσότεροι/ες από εμάς υπολογίζαμε στο περίπου πώς μπορεί να τα πήγαμε, καθώς τελικά οι λύσεις δεν αναρτήθηκαν ποτέ στην αντίστοιχη ιστοσελίδα πληροφόρησης για τον εν λόγω διαγωνισμό.

Ακολούθως, ένα κλίμα γενικευμένης απογοήτευσης και δυσαρέσκειας κυριάρχησε στις μεταξύ μας συζητήσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε δημόσιο επίπεδο σε αντίστοιχες ομάδες κυρίως των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Όλος ο κόπος, η συσσωρευμένη αγωνία και τελικά η «αποτυχία» για τη συντριπτική πλειοψηφία στις περισσότερες ειδικότητες, με πρώτη αυτή των Φιλολόγων, βγήκαν τελικά ορμητικά στην επιφάνεια ευθύς αμέσως της Υπουργικής ανακοίνωσης.

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η θεσμοθέτηση αυτού του Συστήματος υπήρξε όντως μία καινοτομία για τα έως πρότινος δεδομένα στην Κυπριακή Εκπαίδευση. Ωστόσο, το πλαίσιο στο οποίο τελικά αυτό εφαρμόστηκε και απέδωσε αποδείχθηκε μάλλον δυσλειτουργικό. Τόσο ο δυσανάλογος του χρόνου όγκος των θεμάτων όσο και οι απαιτήσεις των ίδιων των εξεταστικών ερωτημάτων έδωσαν από την αρχή το στίγμα της δυσκολίας στην επιτυχία και συνακολούθως της ένταξης στον πίνακα διορισίμων.

Εκ του αποτελέσματος γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δόθηκαν εντολές για αυστηρότατη βαθμολόγηση, ώστε τελικά να επιτευχθεί ο στόχος επιλογής του 50% από τις εξετάσεις και 50% από τον πίνακα διοριστέων.

Ειδικά για όσους διαγωνιστήκαμε στον κλάδο των Φιλολογικών, κατά γενική ομολογία η πίεση ήταν διπλάσια νοουμένου του όγκου των γνωστικών αντικειμένων συνάμα και του απαιτητικού πλήθους των εξεταστικών δοκιμίων.

Αξίζει μέσα σε όλα αυτά να σημειωθεί, πως για τους/τις υποψήφιους/υποψήφιες από την Ελλάδα αποτέλεσε μία ελπίδα. Αμυδρή, αλλά ελπίδα για τη διάνοιξη νέων ευκαιριών και κυρίως ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον εκπαιδευτικό κλάδο μακριά από τη μιζέρια και τις ερμητικά κλειστές πόρτες στην Ελληνική Εκπαίδευση. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, τα έξοδα παραβόλων, μετακίνησης και διαμονής-διατροφής δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα.

Κλείνοντας, η αξία ενός εκπαιδευτικού δε μετριέται μονάχα με την γνωστική κατάρτιση που κατέχει. Είναι κυρίως η μεταδοτικότητα, η αγάπη προς τα παιδιά και το μεράκι για συνεχή βελτίωση και εξέλιξη, που τον καθιστούν Παιδαγωγό. Συνεπώς, η «αποτυχία» των περισσοτέρων είναι κατά βάση τυπική κι όχι ουσιαστική.

Ας ελπίσουμε πως οι τυχεροί επιλεχθέντες θα σταθούν άξιοι αυτής της επιτυχίας. Άξιοι όχι μόνο στη μετάδοση γνώσεων, αλλά κυρίως στην αγάπη και αφοσίωση απέναντι στο εκπαιδευτικό λειτούργημα και τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Κύπρου.  

*Αδιόριστη Φιλόλογος, ΜΑ Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, Ελλάδα.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Αναστασία-Μαρία Καραγκιόζη
Tue April 10, 2018, 19:34:37
Αγαπητέ κύριε Αντωνίου,

Σας ευχαριστώ για το μήνυμά σας. Σαφέστατα, σε κανέναν διαγωνισμό δεν πετυχαίνουν όλοι/ες καθώς οι θέσεις είναι προκαθορισμένες με κοινά κριτήρια. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, προέκυψαν και θέματα εκ των υστέρων για τα οποία δεν είχαμε ενημερωθεί εξαρχής.Λυπάμαι, αλλά κατανοήσατε λάθος σχετικά με το πως θέτω το θέμα των Ελλαδιτών καθηγητών/τριών. Ασφαλώς και δεν είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο να μας διορίσει, αυτό όμως δεν αναιρεί ούτε τον κόπο ούτε τα έξοδα στα οποία περιήλθαμε, συνειδητά μεν ελπίζοντας δε.

Φιλικά,

Αναστασία-Μαρία Καραγκιόζη

Παναγιώτης Αντωνίου
Thu April 05, 2018, 15:08:28
Κ. Αναστασία δεν μπορούν να πετυχουν όλοι διοτο δεν θα απορροφηθούν ποτέ. Επίσης ΔΕΝ μπορει το υπ. Παιδειας Κύπρου να διορίσει όλο τον όγκο των Ελλαδιτών καθηγητών εις βάρος των Κυπρίων, διοτι είναι δυσανάλογα περισσότεροι οι εξ Ελλάδος εκπαιδευτικοί. (Δεκαπλάσιοι)

Αναστασία-Μαρία Καραγκιόζη
Wed April 04, 2018, 16:36:44
Σε ευχαριστώ, Γεωργία, για το σχόλιό σου. Έμεινε το "ταξίδι", που γράφει κι ο αγαπημένος μας Καβάφης.. Δεν πτοούμαστε, όμως, αισιοδοξώντας για το μέλλον!

Καλή και δημιουργική συνέχεια σε ό,τι κάνεις!

Καλή Ανάσταση κι ευλογημένο Πάσχα!

Φιλικά,

Αναστασία-Μαρία

Αναστασία-Μαρία Καραγκιόζη
Tue April 03, 2018, 18:13:52
Αγαπητέ κύριε Νικολάου,

Σας ευχαριστώ για το μήνυμά σας. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας κατέθεσα την άποψή μου χωρίς καμία πρόθεση να θίξω οποιαδήποτε μεριά. Σαφώς κι όσοι/ες βρίσκονται πλέον στον πίνακα πέτυχαν τη βάση στο καθένα από τα γνωστικά αντικείμενα. Ωστόσο, θεωρώ πως όντως η βαθμολόγηση υπήρξε αυστηρότατη, ελπίζω ωστόσο αντικειμενική μια και ως τώρα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι λύσεις.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Φιλικά,

Αναστασία-Μαρία Καραγκιόζη

Γεωργία Παπαγρηγοριου
Tue April 03, 2018, 16:23:36
Δεν πειράζει Αναστασία.. Καναμε μια βόλτα στην Κύπρο.. Να μας θυμούνται.. Γιατι εγω δεν ξαναπαταω.. ☺️

Θανος Νικολαου
Tue April 03, 2018, 10:48:03
..´δώθηκαν εντολές για αυστηρότατη βαθμολόγησή..
δηλ. δεν πετυχαν αρκετοι τη βαση για να καλυψουν το 50%..! Αυτό μας λέτε;

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016