KESJULY18

2018-03-23 15:06:13
Τέσσερα πρώτα βραβεία για το Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ΄

Τέσσερα πρώτα βραβεία για το Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ΄


Στον διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» 

Ολοκληρώθηκε και φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 245 σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας με 1850 έργα στα οποία δούλεψαν 9000 παιδιά. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και υλοποιείται με την έγκριση των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου.  

Το Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ΄,  κατάφερε να διακριθεί με τέσσερα πρώτα βραβεία σε τρεις κατηγορίες. Η βράβευση θα γίνει στις 9 Μαΐου 2018 στη Λευκωσία.

«Απ’ της ζωής τα παραμύθια, όχι ψέματα μα αλήθεια» – «Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία»

Στην κατηγορία συγγραφής παραμυθιού τα παιδιά της Α΄1 και Α΄3 πήραν δύο Α΄ βραβεία. Τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς Έλενα Στράτη, Τζοάνα Χατζηγεωργίου και Χριστιάνα Τσιακλή, δημιούργησαν δύο παραμύθια χρησιμοποιώντας μια τεχνική που προτάθηκε από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Frederick κ. Μαρία Βασιλειάδου.

Αρχικά πήραν συνέντευξη από ανθρώπους που έζησαν και αγάπησαν αυτόν τον τόπο πριν από την εισβολή του 1974, εστιάζοντας περισσότερο στις αισθήσεις, στις εικόνες, στα αρώματα και στους ήχους που τους ταξιδεύουν στους τόπους τους. Παράλληλα ζήτησαν μια φωτογραφία που να απεικονίζει τους ίδιους, το σπίτι τους ή το χωριό τους. Η φωτογραφία αυτή αποτέλεσε τη βάση για τη ζωγραφιά που έφτιαξαν, αναπαριστώντας το υπόλοιπο της εικόνας μέσα από τα μάτια των ανθρώπων και τη φαντασία τους. Μερικά λουλούδια και φύλλα διάνθισαν τα έργα τους. Στη συνέχεια οι μεμονωμένες ιστορίες των ανθρώπων, συναντήθηκαν δημιουργικά στη φαντασία των παιδιών που συνέθεσαν τα δικά τους παραμύθια με αλήθειες και φαντασία.

Τα παιδιά της Κύπρου αγκαλιάζουν τα προσφυγόπουλα που  έφερε η θάλασσα της Μεσογείου

Με δύο Α΄ βραβεία διακρίθηκαν οι εργασίες των παιδιών σε αυτή τη θεματική. Οι εργασίες αποτελούν  προϊόν της  ενότητας/project με εστιασμένο το ενδιαφέρον στην προσφυγική κρίση, τους λόγους που τη δημιούργησαν και τις συνέπειες της στις γειτονικές χώρες με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο ως χώρες που έζησαν την προσφυγιά στην πρόσφατη ιστορία τους και τώρα ως σύνορα της νοτιοανατολικής Ευρώπης υποδέχονται το προσφυγικό κύμα. Πηγή έμπνευσης των παιδιών αποτέλεσε το βιβλίο «Μέσα από τα μάτια τους, 12 παιδιά, 12 ιστορίες , 12 όνειρα για το αύριο», της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου.

Πρόσφυγες εμείς, πρόσφυγες αυτοί, πρόσφυγες παντού και πάντοτε

Στην κατηγορία τρισδιάστατη κατασκευή/ installation - εγκατάσταση στον χώρο με σκοπό την αλληλεπίδραση με το κοινό, τα παιδιά της Ε΄2 των δημοτικών σχολείων Λακατάμειας Α΄, Δαλιού Γ΄ και Δ΄2 της Αγλαντζιάς Δ΄(ΚΒ) με τους εκπαιδευτικούς Γλυκερία Σολωμού, Μαρία Κύπρου και Ρίκα Βραχίμη, δημιούργησαν φιγούρες που απεικονίζουν ιστορίες παιδιών τα οποία κατέληξαν ασυνόδευτα στην Ελλάδα, φροντίζονται από εθελοντικές οργανώσεις και διεκδικούν τα όνειρά τους. Η κατασκευή αποσκοπεί να αναπαραστήσει τη διαχρονικότητα της προσφυγιάς,  την ομοιότητα των αιτιών και των συνεπειών που την συναποτελούν.

Μεσόγειος… ένα κύμα χέρια

Στην κατηγορία δημιουργία ΣΠΟΤ τα παιδιά της Ε΄2 των δημοτικών σχολείων Λακατάμειας Α΄ και  Δαλιού Γ΄, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Γλυκερία Σολωμού και Ρίκα Βραχίμη, έγραψαν ποιήματα που εμπνεύστηκαν από τις ιστορίες που διάβασαν και τα οποία στη συνέχεια αποτέλεσαν τη θεματολογία του ΣΠΟΤ που δημιούργησαν. Το ΣΠΟΤ διαπραγματεύεται την περιπέτεια των παιδιών  στη θάλασσα που  για να σωθούν από τη λαίλαπα του πολέμου επιβιβάστηκαν  σε  βάρκα  με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα, αλλά και το ρόλο των Ελλήνων εθελοντών στη διάσωσή τους. Την οπτικογράφηση του ΣΠΟΤ έκανε η Σοφία Τσαγγαρίδου.

Τα έργα που δημιούργησαν τα παιδιά μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα http://dim-dali3-lef.schools.ac.cy/index.php?id=ekdlose-panellnios-diagonisms-kpros-ellda-omogneia-ekpaideutiks-gpures

Ευχή μας τα μηνύματα των παιδιών να ευαισθητοποιήσουν, να ενεργοποιήσουν και να φέρουν την αλλαγή!

*Από τη Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Δαλιού Γ΄

Τέσσερα πρώτα βραβεία για το Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ΄

Τέσσερα πρώτα βραβεία για το Δημοτικό Σχολείο Δαλιού Γ΄


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016