KESJULY18

2018-03-23 08:27:01
Γονείς Μέσης: Η πρόταση Χαμπιαούρη για τις εξετάσεις τετραμήνων κινείται σε σωστή κατεύθυνση

Γονείς Μέσης: Η πρόταση Χαμπιαούρη για τις εξετάσεις τετραμήνων κινείται σε σωστή κατεύθυνση


Υπάρχουν αρκετά ζητήματα/προϋποθέσεις  τα οποία δεν έχουν επιλυθεί

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Σ.Γ. Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ανακοινώνει ότι:

"Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, στις 22 Μαρτίου 2018, συζήτησε το θέμα για την εφαρμογή των Εξετάσεων Τετραμήνων και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που κατέθεσε ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Χαμπιαούρης, στις 08 Μαρτίου 2018.

Η πρόταση του κ. Υπουργού, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία που θα πρέπει να εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο του 2018, θεωρούμε ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση και προσπαθεί να δώσει μια πιο σωστή και λειτουργική διάσταση, με αρκετές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις να μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Πολλές από αυτές, εξάλλου, ήταν και θέσεις της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας και ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό που τις αποδέχτηκε.

Συγχαίρουμε τον κ. Υπουργό για τις πρωτοποριακές του ιδέες, οι οποίες παρουσιάζουν αρκετά θετικά σημεία και δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που είχαν οι Οργανωμένοι Γονείς. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις μελετήθηκαν με κάθε σοβαρότητα και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί έχουν ως μόνο μέλημα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας.

Ως θετικά εκτιμώνται τα ακόλουθα:

 1. Η επέκταση της χρονικής περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων και παράλληλα, συνέχισης των μαθημάτων κατά την περίοδο αυτή.
 2. Η προσαρμογή της ύλης στον πραγματικό διδακτικό χρόνο, όπως έχει υπολογιστεί στις 25 εβδομάδες, από την Α’ Γυμνασίου μέχρι και την Γ’ Λυκείου.
 3. Η εφαρμογή εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης του μαθητή. Όλες οι μορφές αξιολόγησης θα έχουν περιεχόμενο αυθεντικής μάθησης και όχι απομνημόνευσης, καθώς. Τον ίδιο χαρακτήρα αυθεντικής μάθησης θα έχει και η γραπτή εξέταση.
 4. Η ποσόστωση στις διάφορες μορφές αξιολόγησης του προφορικού βαθμού, πράγμα που θα κάνει τον μαθητή να αισθάνεται ότι θα βαθμολογείται αξιοκρατικά.
 5. Η εγκατάλειψη των μεγάλων διαγωνισμάτων και η αντικατάστασή τους με ένα 20λεπτο προειδοποιημένο διαγώνισμα, καθώς και η ρύθμιση των περιόδων που θα πραγματοποιούνται αυτά.
 6. Κατά την περίοδο της Γραπτής Εξέτασης οι μαθητές δεν θα επιβαρύνονται με κατ’ οίκον εργασία.
 7. Η ενίσχυση των μαθητών, αναλόγως των μαθησιακών αναγκών του καθενός.
 8. Η στήριξη που θα παρέχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και οι Διευθύνσεις στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των άλλων μορφών αξιολόγησης.

Παράλληλα όμως θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα/προϋποθέσεις  τα οποία δεν έχουν επιλυθεί. Αυτά είναι:

 1. Η Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου. Είναι για μας απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή των Εξετάσεων Τετραμήνων. Το ίδιο το ΥΠΠ τη θεωρούσε ως βασικό συστατικό για την επιτυχή εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.
 2. Η απομάκρυνση εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και καθιστούν προβληματική την άσκηση των καθηκόντων τους.
 3. Η ουσιαστική και καθολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης και η πλήρης κατανόησή τους από όλους τους διδάσκοντες.
 4. Η έκδοση βιβλίων με τη νέα ύλη θα πρέπει έγκαιρα να φτάσει στις σχολικές μονάδες μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Τα βιβλία πρέπει να προσφέρονται και σε ηλεκτρονική μορφή.
 5. Η έγκαιρη και στο 100% στελέχωση των σχολικών μονάδων από την 1η Σεπτεμβρίου αφού, παρόλη τη σημαντική βελτίωση, έχουν παρατηρηθεί και στην υφιστάμενη σχολική χρονιά πολλά προβλήματα.
 6. Η δημιουργία ειδικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και έπειτα την εφαρμογή των Εξετάσεων Τετραμήνων, για να μπορεί να προβαίνει σε εισηγήσεις στον ΥΠΠ για διόρθωση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.
 7. Πολλές από τις πιο πάνω προϋποθέσεις χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, η οποία ενδέχεται να χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί.
 8. Να επισπευσθεί η υλοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με στόχο το 2020 όλα τα σχολεία να είναι σε θέση να λειτουργήσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, πράγμα που θα βοηθήσει τους γονείς να έχουν καθημερινά ενημέρωση για τα παιδιά τους από το σπίτι. Να παρουσιαστεί προγραμματισμός για την υλοποίηση με προτεραιότητα στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές.
 9. Γραπτή Εξέταση: Η εξεταστέα ύλη, το εξεταστικό δοκίμιο και η ημερομηνίες της εξέτασης για κάθε μάθημα, πρέπει να καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Βάση των πιο πάνω και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας, το Δ.Σ. αποφάσισε όπως ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής των Εξετάσεων Τετραμήνων για τουλάχιστον έναν χρόνο, με την προϋπόθεση όπως συνεχιστεί ο διάλογος για επίλυση ή νομοθετική ρύθμιση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν. Θεωρούμε ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση με την αναστολή της εφαρμογής των Εξετάσεων Τετραμήνων, αλλά ουσιαστικά θα βοηθήσει ώστε ο θεσμός αυτός, εάν και εφόσον εφαρμοστεί, να ισχύσει με σωστά κριτήρια και να μην θυματοποιηθούν οι μαθητές.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Σ.Γ. Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης θα επιδιώξει, στο άμεσο μέλλον, διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΠ, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, Διευθυντές, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και Μαθητές), ώστε να βρεθεί κοινή σύγκλιση απόψεων για τις Εξετάσεις Τετραμήνων".


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718