KESJULY18

2018-03-20 16:33:03
Το «Κοίος» διοργάνωσε το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπειρογνωμόνων από την ΕΕ

Το «Κοίος» διοργάνωσε το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπειρογνωμόνων από την ΕΕ


Για διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης με τη χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών

   Το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας Κύπρου, διοργάνωσαν από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2018, για πρώτη φορά, πρόγραμμα κατάρτισης για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης με τη χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ). Η εκπαίδευση υποστηρίχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μέσω του προγράμματος κατάρτισης και συγκεκριμένα της ενότητας «Ανταλλαγή Εμπειρογνωμόνων», η οποία χρηματοδότησε τη συμμετοχή 17 εμπειρογνωμόνων από 11 χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, κλήθηκαν να παρευρεθούν εκπρόσωποι των οργανισμών άμεσης δράσης από την Κύπρο, οι οποίοι αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την αποκτηθείσα γνώση για την υποστήριξη κριτικής σημασίας δραστηριοτήτων, καλύτερη αξιολόγηση της εκάστοτε κατάστασης, επιτάχυνση των υφιστάμενων διαδικασιών, και στόχο την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας σε αποστολές, αλλά και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που προκύπτουν (τραυματισμοί ή απώλειες ανθρώπινων ζωών).

Το 4ήμερο πρόγραμμα κατάρτισης περιλάμβανε παρουσιάσεις που κάλυπταν βασικές πτυχές των επιχειρήσεων ΜΕΑ, όπως οι θεμελιώδεις αρχές και τα σύγχρονα εργαλεία της λειτουργίας των ΜΕΑ, τις πτυχές σχεδιασμού για αποστολές που σχετίζονται με περιστατικά έκτακτης ανάγκης, αλλά και θέματα διαχείρισης αυτών των περιστατικών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ασκήσεις πρακτικής στον τομέα της διενέργειας επιχειρήσεων ΜΕΑ με χειροκίνητους κι αυτοματοποιημένους τρόπους λειτουργίας των ΜΕΑ, ενώ εξοικειώθηκαν επίσης με το εξειδικευμένο λογισμικό που αναπτύχθηκε από το «Κοίος» για την αναζήτηση κι εντοπισμό αντικειμένων στο έδαφος σε πραγματικό χρόνο.

Εξίσου σημαντική ήταν η δικτύωση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστούν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη χρήση των ΜΕΑ σε διάφορα σενάρια έκτακτης ανάγκης στις χώρες καταγωγής τους και να κατανοήσουν τις νομικές διαδικασίες και τα ρυθμιστικά πλαίσια τα οποία ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη. Οι εντυπώσεις και τα σχόλια που δόθηκαν από τους συμμετέχοντες στο τέλος του προγράμματος κατάρτισης έδειξαν ότι οι στόχοι της εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ικανότητας αντίδρασης των μονάδων άμεσης δράσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτεύχθηκαν πλήρως.

Το πρόγραμμα κατάρτισης ήταν αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας που αναπτύχθηκε στην Κύπρο κι έγινε εφικτό από το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο PREDICATE. Η συνεργασία ανάμεσα σε αρχές πολιτικής προστασίας και ερευνητικών οργανισμών που επιτεύχθηκε σε αυτό το έργο, υπογραμμίζει πώς παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι ικανές να οδηγήσουν σε αύξηση της ποιότητας σε υπηρεσίες και προϊόντα.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718