KESJULY18

2018-03-19 16:40:14
Χαμπιαούρης: Επιβάλλεται η αξιολόγηση και η λογοδότηση του εκπαιδευτικού

Χαμπιαούρης: Επιβάλλεται η αξιολόγηση και η λογοδότηση του εκπαιδευτικού


*Δεν θεωρώ ότι έληξε ο διάλογος για τις εξετάσεις τετραμήνων. Θα επανέλθω

*Η ωφελιμότητα των εξετάσεων είναι δεδομένη.

 

«Τόσο η αξιολόγηση του μαθητή όσο και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού είναι θέματα στα οποία πρέπει να δώσουμε έμφαση. Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ωφελιμότητα και στη σημασία των εξετάσεων των τετραμήνων. Αυτός ο θεσμός εφαρμόζεται σε παγκόσμια βάση και σε πολλά σχολεία στην Κύπρο, ακόμα και στα ιδιωτικά. Το θέμα που έχει τώρα σημασία είναι το πώς μπορεί η νομοθεσία και οι κανονισμοί να εφαρμοστούν με τρόπο που να καθησυχάζει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών».

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης στο Γ΄ Πρόγραμμα του ΡΙΚ απαντώντας σε ερώτημα κατά πόσο χρειάζονται οι εξετάσεις στο τέλος κάθε τετραμήνου. Συνεχίζοντας ο Υπουργός Παιδείας είπε:

Υπάρχουν νέα μοντέλα αξιολόγησης

«Αρχικά ειπώθηκε ότι τα σχολεία δεν πρέπει να μετατραπούν σε «κέντρα εξετάσεων». Στην εισήγησή μας είχαμε μιλήσει για εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, Ο μαθητής δεν θα αξιολογείται με τον κλασσικό/παραδοσιακό τρόπο που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Υπάρχουν νέα μοντέλα αξιολόγησης για τα οποία έχουμε ήδη βγάλει πρόγραμμα σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να ενημερώσουμε και να επιμορφώσουμε τους εκπαιδευτικούς από τον προσεχή Ιούνιο και να συνεχιστεί αυτή η επιμόρφωση για τους επόμενους μήνες από το Σεπτέμβριο.

Θα μπορούμε να έχουμε το portfolio του μαθητή. Μπορούν να γίνουν μικρές ασκήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα καθορίζονται από τους εκπαιδευτικούς αλλά οι μαθητές θα είναι ενήμεροι. Θα είναι όλα προειδοποιημένα. Είναι κάτι που μας ζήτησαν οι μαθητές και είναι σεβαστό. Να γίνονται projects. Δεν έχει νόημα να βάζουμε τα παιδιά να αποστηθίζουν γνώσεις για να έρθουν την επόμενη μέρα να τις γράφουν σε ένα κομμάτι χαρτί. Μπορούν να κάνουν μια μικρή έρευνα με τους συμμαθητές τους, να ψάξουν, να μάθουν πώς να μαθαίνουν, να κάνουν μια παρουσίαση στην τάξη. Ακόμα και το μεγάλο διαγώνισμα για το οποίο συζητάμε δεν θα έχει τη μορφή της κλασσικής εξέτασης όπως τη γνωρίζουμε. Δεν θα είναι «να φωτογραφίζουν γνώσεις από την προηγούμενη μέρα και να τις αποτυπώνουν την επόμενη μέρα σ’ ένα κομμάτι χαρτί». Θα γίνει μεταφορά τις γνώσης σε καταστάσεις ζωής. Σίγουρα είναι ένα νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη παιδαγωγική στο οποίο όλοι πρέπει να γίνουμε κοινωνοί.

Μείωση της ύλης

Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη τύχει της απαραίτητης επιμόρφωσης. Εμείς όμως θα εντατικοποιήσουμε περισσότερο τις προσπάθειές μας για να μπορέσουν οι συνάδελφοι να νιώθουν περισσότερη ασφάλεια σ’ αυτό τον τομέα. Το άλλο επιχείρημα που ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί ήταν η μείωση της διδακτέας ύλης και η προσαρμογή της στα πλαίσια του ωφέλιμου διδακτικού χρόνου των μαθητών, που έχει καθοριστεί περίπου στις 25 εβδομάδες. Έχουμε κάνει επιτροπές τώρα στο Υπουργείο για μείωση της ύλης (σε εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα) για να προσαρμοστεί στον πραγματικό διδακτικό χρόνο για να μην υπάρχει αυτή η πίεση.

Δεν θεωρώ ότι έληξε ο διάλογος

Δεν θεωρώ ότι έληξε ο διάλογος. Θα περιμένω και τις απόψεις των μαθητών και των γονέων και θα επανέλθω. Περιμένω και από άλλους εταίρους να πάρω απόψεις. Δεν θεωρώ ότι έχει λήξει το θέμα ούτε ότι υπάρχει αδιέξοδο ούτε ότι είμαστε αντιπαράθεση με κανέναν. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Πρέπει να βρούμε τους λόγους για τους οποίους λέμε όχι στις εξετάσεις. Τι είναι αυτό που προβληματίζει; Και στο κάτω-κάτω, αφού ψηφίστηκε μια νομοθεσία, γιατί δεν εφαρμόζουμε με τη νέα χρονιά τις εξετάσεις όπως έχουν (και με τη μείωση της ύλης και με τον καθορισμό στα πλαίσια του διδακτικού χρόνου και με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών);

Έχουμε επίσης προτείνει ότι οι εκπαιδευτικοί που θα έχουν τα εξεταζόμενα μαθήματα το Δεκέμβριο θα απαλλαγούν από άλλα καθήκοντα. Ακόμα και αυτό το έχουμε προτείνει και αναρωτιέμαι γιατί υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση. Θεωρώ ότι θα ήταν καλό να το δοκιμάσουμε με τις διάφορες βελτιωτικές κινήσεις και αν δούμε ότι κάτι δεν μας βγαίνει να τα βάλουμε στο τραπέζι να τα δούμε.

Δεδομένη η ωφελιμότητα των εξετάσεων

 Η ωφελιμότητα των εξετάσεων είναι δεδομένη. Η αξιολόγηση και η λογοδότηση του εκπαιδευτικού επιβάλλεται. Είναι αυτά που χρειάζονται για να γινόμαστε καλύτεροι. Η αξιολόγηση του Δεκεμβρίου όπως έχει μπει είναι ένα σκαλοπάτι να πάρουν μια ανατροφοδότηση και οι μαθητές και οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί για το πώς προχωρούν. Τώρα δεν τα είχαν αυτά και πηγαίναμε στο τέλος του χρόνου να κάνουμε εξετάσεις εφ’ όλης της ύλης. Τώρα η ύλη θα μοιραστεί ως τα Χριστούγεννα. Θα γίνει η μισή ύλη, θα δουν πού βρίσκονται, θα δουν τις αδυναμίες τους και μετά θα συνεχίσει με επανορθωτική εμπεδωτική διδασκαλία με βελτιωτικές κινήσεις στο πλαίσιο της μαθησιακής διαδικασίας για να γίνουμε καλύτεροι».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Λειβαδιώτης Παύλος
Tue March 20, 2018, 07:25:51
Η έλλειψη αξιολόγησης και λογοδότησης έφερε πολλά κακά σε αυτό το τόπο. Η αξιολόγηση και η λογοδότηση επιβάλλεται για ολους μας σε όλες τις υπηρεσίες, και σε όλα τα επίπεδα. Η αντικειμενική και σωστή αξιολόγηση και λογοδότηση θα φέρουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.Η έλλειψη αξιολόγησης και λογοδότησης είναι συνταγή σίγουρης αποτυχίας αφού δεν θα γνωρίζουμε την αλήθεια, θα ζούμε μέσα στο ψέμα. Πολλές φορές διερωτώμαι μήπως μας αρέσει να ζούμε μέσα στο ψέμα. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται όσον και αν είναι πικρή.

Ηρώ Ελευθερίου
Mon March 19, 2018, 18:45:55
Γιατί να μην είναι όλα εξεταζόμενα τότε; Γιατί να μην καταργηθεί η στασιμότητα να είναι τα παιδιά πιο χαλαρά και να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Την ανατροφοδότηση την παίρνουν ούτως ή αλλιώς από τα διαγωνίσματα και από το ενδεικτικό του Α τετραμήνου. Αυτό δεν είναι λόγος για εξετάσεις.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
HPJETPRO
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718