KESJULY18

2018-03-15 12:47:14
Επικήδειος για τον Steven Hawking (1942-2018)

Επικήδειος για τον Steven Hawking (1942-2018)


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΤΙΑΚΑ* 

Come on Andy!  Tell us what he is really like!
Το 1985 ο μεγάλος μου έρωτας έκανε το Διδακτορικό του στο DAMPT, το οποίο, υγρό όπως ακούγεται, ήταν το Department of Mathematics and Theoretical Physics, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.  Ήταν το Τμήμα το οποίο ίδρυσε ο Ισαάκ Νιούτον, μόνο που εμείς τότε το λέγαμε το Τμήμα του Steven Hawking.  Και ήταν πράγματι ο Steven Hawking που καθότανε στην καρέκλα του Isaak Newton.  Κι όλοι μας στην παρέα, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλλοι και Έλληνες, θέλαμε να γνωρίσουμε καλλίτερα τον Hawking.  Γι' αυτό και βασανίζαμε τον Andy να μας πει τα μυστικά του τμήματος...
Ο Andy δεν δούλευε με τον ίδιο τον Hawking, δούλευε όμως με τον καθηγητή στο διπλανό γραφείο, και ήταν κολλητός με τους φοιτητές του Hawking που ήταν όλο παράπονα για τον καθηγητή τους.  Ο καθηγητής, 43 μόλις χρόνων, ήταν ήδη διαγνωσμένος για πάνω από τη μισή του ζωή με μια αρρώστια η οποία έπρεπε να τον πάρει πέρα από την Αχερουσία δύο χρόνια μετά τη διάγνωση.  Ο Hawking την ξεγέλασε για 76-23=53 χρόνια!  Ευτυχώς για κείνον, και για μας!  
Τα 76 είναι βέβαια λίγα, αλλά ο Steven βιαζόταν πολύ και πρόλαβε να κάνει πολλά πράγματα!  Όμως εμείς άλλα βιαζόμασταν τότε να μάθουμε: Ποιός είναι;  Τι κάνει; Πώς τα βγάζει πέρα με τους φοιτητές του;  Οι φήμες ήταν, και δεν ήταν μόνο φήμες, οτι ήταν σκληρός μαζί τους, αυστηρός, ανυπόμονος, οξύθυμος!  Οτι όταν θύμωνε που δεν τον καταλαβαίνουν, ήταν πολύ δύσκολο να τον καταλάβεις τότε, και δε μπορούσε φυσικά να τους βάλει τις φωνές, γινόταν έξαλλος, τους στρίμωχνε στη γωνία με το καροτσάκι του, πατούσε στα πόδια τους με τους τροχούς...  How much frustration!
Αλλά τότε, το 1985, είχαμε καινούργια, συνταρακτικά νέα!  Έλειπε ταξίδι στην Ελβετία για δουλειές.  Δεν ξέραμε τι ακριβώς.  (Τώρα ξέρω οτι ήταν στο CERN).  Αρρώστησε.  Κινδύνεψε να πεθάνει.  Οι γιατροί τον είχαν στον αναπνευστήρα, ξεγραμμένο. Εξήγησαν στη γυναίκα του την κατάσταση.  Δε θα μπορέσει ποτέ ξανά μόνος του να πάρει αναπνοή.  Τι νόημα έχει;  Να σβύσουμε το μηχάνημα να τελειώνουμε.  Ελβετοί γιατροί.  Δεν τον ήξεραν, δεν τους ένοιαζε, business as usual.  Η γυναίκα αρνήθηκε!  Σκέφτηκε, σωστά, θα τον πάρω πίσω, στην πατρίδα του.  Εκεί αποτελεί εθνικό κεφάλαιο.  Εκεί οι γιατροί θα νοιαστούν.  Θα βρουν εναλλακτικές!  Από τι μικρές, αραχνένιες κλωστές κρέμεται η ζωή μας...
Έτσι κι έγινε.  Οι γιατροί στο Cambridge έκαναν τραχειοτομή.  Δε θα μπορούσε ποτέ ξανά να μιλήσει. Πώς θα έκανε μάθημα;  Αλλά το μυαλό του, αυτό το υπέροχο εργαλείο, το computer του όπως το αποκαλούσε, θα συνέχιζε να δουλεύει.  Τον είχαμε λίγο - πολύ ξεγραμμένο!  Μας ξεγέλασε και πάλι!  Βρήκε φωνή!  Με αμερικάνικη προφορά αυτή τη φορά.  Έκανε μύρια όσα αστεία με τη φωνή αυτή.  Έπαιζε μαζί της. Όπως παίζουν τα παιδιά με ένα καινούργιο πολύτιμο παιχνίδι που τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα που παλιά ονειρεύονταν και δε μπορούσαν να κάνουν...  Έκανε καινούργιο παιδί!  Φήμες και γι' αυτό!  Είναι δικό του; Δεν είναι;  Τίνος είναι;  Η καϋμένη η γυναίκα του μονίμως στο στόχαστρο.  Κουράστηκε!  Δε βοηθούσε κι εκείνος: μονόχνωτος, απαιτητικός, επίμονος, αβάσταχτος.  Έτσι είναι φυσικά όσοι προορίζονται να γίνουν μεγάλοι.  Αλλά η καθημερινότητα των γύρω τους δεν είναι ροδοπέταλα.  Η Jane είχε τώρα κοντά στον Steven, τα δύο παιδιά και τη δουλειά της, και ένα βρέφος.  Στο σπίτι μπαινόβγαιναν πια διάφοροι, διότι η τραχειοτομή και το μηχάνημα φωνής απαιτούσαν συνεχή εξειδικευμένη φροντίδα.  Τρεις βάρδιες νοσοκόμες.  No privacy at all!  
Ήταν θέμα χρόνου!  Η σύζυγος κουρασμένη, η νοσοκόμα ξεκούραστη.  Η σύζυγος εκνευρισμένη, η νοσοκόμα υπομονετική.  Η νοσοκόμα δεν έχει τίποτε να χάσει, η σύζυγος τα πάντα!  Ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένα συναινετικό διαζύγιο, που το ήθελε τόσο η Jane όσο και ο Steven.  Αλλά εμείς!  Στην αρχή κατηγορήσαμε και πάλι τη σύζυγο!  Καϋμένη Jane!  Δεν άντεξε τις δυσκολίες είπαμε, λες και ήταν φυσικό να ζητάμε από έναν άνθρωπο υπεράνθρωπα κατορθώματα.  Αλλά όταν ήρθε ο γάμος, με τη νοσοκόμα δυό χρόνια αργότερα, προβληματιστήκαμε πολύ.  Ήμασταν νέοι!  Η φυσική εμφάνιση, η σωματική κατάσταση, ο έρωτας ήταν η προτεραιότητα.  Δεν πιστέψαμε ποτέ οτι η νοσοκόμα τον αγάπησε.  Ήμασταν σίγουροι οτι έχει μια δική της ατζέντα.
Και πήραμε το μέρος της Jane!  Η ποίξα, η δείξα η νοσοκόμα!  Αυτός στο απυρόβλητο πάντα!  Κι έτσι ο άντρας της νοσοκόμας δεν έδωσε μόνο τη φωνή του στον Steven, αλλά και τη γυναίκα του...  Ο γάμος δεν τελεσφόρησε! Ίσως έφταιγαν οι κατάρες μας.  Η νοσοκόμα, δεν πάψαμε ποτέ να την λέμε έτσι, και φυσικά δεν την είπαμε ποτέ κυρία Hawking, αποδείχτηκε οτι είχε λιγότερες αντοχές, ως σύζυγος, από τη σύζυγο.  Μάλλον φυσικό.  Οι αντοχές της Jane πήγαζαν από την αγάπη της για τον άντρα που γνώρισε όταν ήταν και οι δύο σχεδόν παιδιά.  Ακούστηκαν διάφορα για κακοποίηση.  Τα παιδιά του, που είχαν κάποια σχετική πρόσβαση στο σπίτι του νέου ζευγαριού, όλοι οι άλλοι αποκλείστηκαν, κάλεσαν την Αστυνομία. Ο ίδιος ο Steven δεν παραδέχτηκε ποτέ τίποτε.  Ο γάμος όμως διαλύθηκε μέσα σε λίγα χρόνια.  Κι έπειτα η οικογένεια ξανάσμιξε κατά κάποιον τρόπο, κι άρχισαν όλοι να γράφουν.  Ο Steven τη θεωρία του για το ευρύ κοινό (The Brief History of Time), Η Jane την ιστορία της (The Theory of Everything), η κόρη με τον πατέρα της εκλαϊκευμένη φυσική για παιδιά (George’s Secret Key to The Universe). Έγιναν όλα best sellers, το καθένα με τον τρόπο του, και ο Steven Hawking που τα ακαταλαβίστικα γραπτά του σύχναζαν μόνο στις βιβλιοθήκες των θεωρητικών φυσικών, μπήκε σε όλα τα σπίτια!  Ποιός τα διάβασε, τι κατάλαβε, άλλο ζήτημα...  Μιλάμε πάντως όλοι πια για “Mαύρες Tρύπες” και “Mεγάλες Eκρήξεις” σα να ξέρουμε τι μας γίνεται...  Και τον Steven τον βλέπουμε στην τηλεόραση να παίζει με τον Sheldon και την παρέα του στο Big Bang Theory!
Χτες η είδηση του θανάτου του με βρήκε απροετοίμαστη.  Και με πήρε σαν στρόβιλος πολλές δεκαετίες πίσω, και με κάθισε απαλά στο χορτάρι του Gonville and Caius.  Σα νάταν χτες!  Σα να μην έφυγα ποτέ...
Καλό σου ταξίδι Steven!  Τώρα που θα μάθεις επιτέλους από πρώτο χέρι αν υπάρχει Θεός ή όχι, και πού κατοικεί, έλα να μας πεις κι εμάς!  Τα λόγια θα τα καταλάβουμε καλλίτερα από τις εξισώσεις σου...  Και πάντως σε βλέπω να αναθεωρείς απόψεις σου και γι' αυτό, όπως τις αναθεώρησες για τις Μαύρες Τρύπες!

*Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

stalo loizou
Fri March 16, 2018, 09:23:54
Καλό σου ταξίδι Steven! Τώρα που θα μάθεις επιτέλους από πρώτο χέρι αν υπάρχει Θεός ή όχι, και πού κατοικεί, έλα να μας πεις κι εμάς!
Κρατώ μόνο αυτό.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718