KESJULY18

2018-03-13 19:39:11
Μαθήματα Ρομποτικής στο Δημοτικό Σχολείο Λακατάμειας Γ΄ Αγίου Γεωργίου

Μαθήματα Ρομποτικής στο Δημοτικό Σχολείο Λακατάμειας Γ΄ Αγίου Γεωργίου


Μια σύγχρονη, δυναμική εκπαιδευτική διαδικασία!

ΤΗΣ ΑΓΑΘΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*

Οι νέες τεχνολογίες έχουν εισβάλει στη ζωή μας και η χρήση τους αποτελεί αναπόσπαστο μέρος όχι μόνο της καθημερινότητάς μας, στον προσωπικό και επαγγελματικό τομέα αλλά επιβάλλει και την πλήρη ένταξή τους στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Οι υπολογιστές και οι διαδραστικοί πίνακες βρίσκονται ήδη σε αρκετές σχολικές μας αίθουσες αναβαθμίζοντας την ποιότητα της διδασκαλίας και μάθησης, προσφέροντας ένα ελκυστικό διαδραστικό περιβάλλον μάθησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ειδικότερα, στις μέρες μας άρχισε ήδη να ανατέλλει μια νέα πρόκληση για εκπαιδευτικούς και μαθητές στον τομέα  της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, η οποία δεν είναι άλλη από αυτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Η εκπαιδευτική ρομποτική στα σχολεία μας, άρχισε να κάνει την εμφάνισή της και στις δικές μας σχολικές αίθουσες, αφού έχει να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην Ευρώπη, το βιβλίο του Seymour Papert “Mindstorms, Children, computers and powerful ideas”, έκδοση του 1980, αποτέλεσε προπομπό της εκπαιδευτικής ρομποτικής καθώς ανιχνεύει ένα ενδιαφέρον όραμα της εκπαίδευσης του μέλλοντος - τη συνεργασία παιδιών και υπολογιστών. Η ρομποτική δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να προγραμματίσουν τον υπολογιστή ή ένα ρομπότ, να κατακτήσουν μια δυναμική τεχνολογία και να έρθουν σε επαφή με μερικές από τις βαθύτερες ιδέες της επιστήμης, των μαθηματικών και της δημιουργίας μοντέλων.

Μια τέτοια εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν παιδιά της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λακατάμειας Γ΄ Αγ. Γεωργίου, όταν πειραματίστηκαν με το PRO-BOT σε μια διαθεματική προσέγγιση μέσα από τα μαθήματα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας και των Μαθηματικών. To Pro-Bot είναι ένα «ρομπότ» αγωνιστικό αυτοκίνητο, που προσφέρει στους μαθητές μια δελεαστική εμπειρία με τον προγραμματισμό, τα συστήματα και την τεχνολογία ελέγχου, τα οποία αποτελούν ενότητα του Αναλυτικού Προγράμματος ΣΧ.Τ. για το Δημοτικό Σχολείο.

Η ενσωματωμένη οθόνη LCD στο πάνω μέρος του Pro–Bot εμφανίζει τον προγραμματισμό που έχουν σκεφτεί τα παιδιά για να φτάσουν στο στόχο τους. Με το πάτημα του κουμπιού GO το PRO-BOT αρχίζει να κινείται πάνω στο ειδικά σχεδιασμένο χαλί-χάρτη της πόλης και να κάνει τις προγραμματισμένες διαδρομές, ακολουθώντας συγκεκριμένες εντολές και εκτελώντας τις καθορισμένες κινήσεις για τις οποίες οι μαθητές χρειάστηκε να μετρήσουν αποστάσεις στο χάρτη και να υπολογίσουν με μοιρογνωμόνια τις γωνίες.

Παράλληλα,  στο Pro-Bot μπορεί να στερεωθεί ένας μαρκαδόρος σε ειδική θήκη στο κέντρο του, που του επιτρέπει να σχεδιάζει καθώς κινείται. Έτσι μπορεί να προκληθούν οι μαθητές να σχεδιάσουν συγκεκριμένα σχήματα (π.χ. τετράγωνο, εξάγωνο, κύκλο) εισάγοντας τις σωστές οδηγίες και τιμές αποστάσεων και γωνιών.

Μέσα από τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος, όλοι οι μαθητές  συνεργάστηκαν στην ομάδα τους με σκοπό να προγραμματίσουν το αυτοκίνητό τους να εκτελεί συγκεκριμένες οδηγίες. Η ανατροφοδότηση στην εργασία των μαθητών ήταν άμεση, αφού η επιτυχία του σωστού προγραμματισμού, στην κατάκτηση του στόχου δίνει την άμεση ικανοποίηση και χαρά σε όλα τα συνεργαζόμενα μέλη. Αναμφίβολα, το PRO-BOT είναι ένα εργαλείο το οποίο ενθαρρύνει τη συνεργατική και βιωματική εισαγωγή των μαθητών στον συναρπαστικό κόσμο της ρομποτικής!

Μέσα από αυτή τη δράση, η σχολική τάξη μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο εργαστήρι όπου μαθητές και εκπαιδευτικός γίνονται κοινωνοί μιας νέας πρωτοποριακής, εκπαιδευτικής διαδικασίας που μέσα από τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ομαδικότητα και την ενεργό συμμετοχή ανακαλύπτουν τη γνώση, δημιουργούν και αποκτούν δεξιότητες απαραίτητες για τη σύγχρονη εποχή.  Αυτές ακριβώς οι εκπαιδευτικές συνθήκες είναι που διασφαλίζουν και την έννοια της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού προσφέρονται στους μαθητές δυνατότητες ανάπτυξης ικανοτήτων και δεξιοτήτων για αυτοδύναμη δημιουργική δράση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας του 21ου αιώνα.

Η εκπαιδευτική ρομποτική προσφέρεται για την καλλιέργεια πνεύματος ομαδικής συνεργασίας στους μαθητές, ενώ τους ενθαρρύνει να πειραματιστούν και να εφαρμόσουν αυτά που έχουν διδαχθεί στα γνωστικά πεδία των Μαθηματικών (γεωμετρία, μέτρηση), της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής. Επιπλέον, έρχονται σε επαφή με τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού συστημάτων ελέγχου, τα οποία συναντούμε πλέον σε καθημερινή χρήση στη ζωή μας (π.χ.  συστήματα συναγερμού, χτύπημα κουδουνιού, προγραμματισμός διαφόρων συσκευών κ.ά.)

Παράλληλα, η/ο εκπαιδευτικός λειτουργεί ως συνερευνητής και συνοδοιπόρος προς την ανακάλυψη της νέας γνώσης.  Σε συνεργασία με τους μαθητές μέσα σε ένα δυναμικό περιβάλλον μάθησης αξιολογεί διαμορφωτικά τη γνώση, βελτιώνοντας μαζί με τους μαθητές το τελικό αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η εκπαιδευτική ρομποτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να απουσιάζει, πλέον, από το εκπαιδευτικό σύστημα. Με την εκπαιδευτική ρομποτική στο σχολικό πρόγραμμα θέλουμε τα παιδιά να μάθουν να ερευνούν, να συνεργάζονται, να ανακαλύπτουν τη γνώση, να επιλύουν προβλήματα και να δημιουργούν. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στους μαθητές μας ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει βοηθώντας τους να αναπτύξουν τις απαραίτητες τεχνολογικές δεξιότητες της σύγχρονης εποχής.

*ΒΔ Δημοτικό Γ΄ Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας

Μαθήματα Ρομποτικής στο Δημοτικό Σχολείο Λακατάμειας Γ΄ Αγίου Γεωργίου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016