KESJULY18

2018-03-13 12:26:33
Με βαθύτατη θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποχαιρετά την Ζακλίν Καραγιώργη- Girard

Με βαθύτατη θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποχαιρετά την Ζακλίν Καραγιώργη- Girard


   Με βαθύτατη  θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, αποχαιρετούν την επιφανή Γαλλίδα Ελληνίστρια συγγραφέα, ερευνήτρια και διεθνούς φήμη αρχαιολόγο, Ζακλίν Καραγιώργη- Girard, Επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου, η οποία απεβίωσε, το βράδυ του Σαββάτου, 10 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 86 ετών.

Η κηδεία της εκλιπούσας θα τελεστεί την Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018, και ώρα 14:00, από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Σε δήλωσή του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε ότι η Κύπρος γίνεται φτωχότερη με την απώλεια της Ζακλίν Καραγιώργη- Girard, ενός μοναδικού ανθρώπου, μιας αγαπητής δασκάλας,  μίας αρχαιολόγου διεθνούς εμβέλειας που έχαιρε  αναγνώρισης και σεβασμού, τόσο από τον επιστημονικό κόσμο, όσο και από την κοινωνία. «Η Ζακλίν Καραγιώργη, αγάπησε και τίμησε  την Κύπρο με το ερευνητικό, συγγραφικό και εκπαιδευτικό της έργο.  Υπηρέτησε την επιστήμη και τον πολιτισμό για πάνω από μισό αιώνα. Είναι πραγματικά μια απώλεια όχι μόνο για τους οικείους της, αλλά και για την επιστημονική και αρχαιολογική κοινότητα και την Κύπρο ολόκληρη. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στο σύζυγό της, στην οικογένεια, στους φίλους και στους συναδέλφους της».

 Το Σεπτέμβριο του 2015 το Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε τιμήσει την αείμνηστη Jacqueline Καραγιώργη-Girard αναγορεύοντάς την σε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγητής Γιάννης Η. Ιωάννου εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την απώλεια της Ζακλίν Καραγιώργη Girard, τονίζοντας το εύρος της προσφοράς της στην έρευνα, στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινωνία. «Η αείμνηστη Ζακλίν Καραγιώργη, στα εξήντα και πλέον χρόνια που συνδέθηκε με την Κύπρο, ανέπτυξε μια πολύπλευρη δράση και συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Κυπριακής αρχαιολογίας που αποτελούσε και το κύριο επιστημονικό της  αντικείμενο. Αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό. Η κλασική της κατάρτιση και Παιδεία, της επέτρεψε να τρέφει πάντοτε μιαν αστείρευτη αγάπη για την γλώσσα, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση και στην διδασκαλία και της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας στην κυπριακή εκπαίδευση. Άλλοτε ως σύμβουλος, άλλοτε ως διδάσκουσα συνέβαλε στην βελτίωση των διδακτικών μεθόδων αλλά και κατάρτισε η ίδια γενεές κυπρίων που είτε σπούδασαν στην Γαλλία, είτε έμαθαν την γαλλική ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Σε στενή συνεργασία πάντοτε με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας».

Σύντομο βιογραφικό της εκλιπούσας Ζακλίν Καραγιώργη Girard

Η Ζακλίν Καραγιώργη Girard γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1932 στο Saint-Etienne της Γαλλίας από γονείς δασκάλους. Πραγματοποίησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Lyon, από όπου έλαβε κατά σειρά, τους τίτλους Licence-es-Lettres classiques και Certificat d’archéologie (1949-1952), Diplôme d’Études Supérieures en Philologie (1953) και Doctorat en histoire des religions anciennes (1975), (Διδακτορική  διατριβή στην Ιστορία των αρχαίων θρησκειών με θέμα «Η Μεγάλη  Θεά της Κύπρου και η λατρεία της  στην εικονογραφία  απó τη Νεολιθική εποχή ως τον 6ον αιώνα π.Χ.).

Το 1953 παντρεύτηκε τον σπουδαίο Κύπριο αρχαιολόγο, πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων  και Ομότιμο Καθηγητή Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Βάσο Καραγιώργη, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της μακράς και πολύπλευρης επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, η Ζακλίν Καραγιώργη Girard, πολίτης της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, διετέλεσε Καθηγήτρια γαλλικής στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια (1963-1986), Σύμβουλος στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια για τη διδασκαλία της Γαλλικής, αποσπασμένη από το Γαλλικό Μορφωτικó Κέντρο (1965-1972), Bοηθός Μορφωτικóς Ακóλουθος στο Γαλλικó Μορφωτικó Κέντρο Κύπρου (1986-1992). Συνεργάστηκε επίσης με τον Κυπριακό Οργανισμό  Τουρισμού για την  Πολιτιστική  Διαδρομή  της Αφροδίτης (2002-2005). Διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος για το ντοκιμαντέρ του Σ. Παπαγεωργίου (Tetraktys Films), «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου» (2014).

Της απονεμήθηκαν διάφορες τιμητικές διακρίσεις, όπως Chevalier de l’Ordre National du Mérite  (1977), Officier de  l’Ordre National du Mérite (1991), Officier dans l’Ordre des Palmes Académiques ( 1994), Commandeur dans l’Ordre des Palmes Académiques (2008), Chevalier de la Légion d’Honneur  (2012).

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2008) για το βιβλίο της «Κύπρις. Η Αφροδίτη της Κύπρου».

Συνεργάστηκε με διάφορους καθηγητές  για την συγγραφή και την έκδοση των  μεθόδων διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας (Je parle francais 1-5 και Passeport pour  la France 1-3. Είχε εκπονήσει ερευνητικές εργασίες για την  Κυπριακή αρχαιολογία, έδωσε διαλέξεις και δημοσίευσε άρθρα σε περιοδικά στον τομέα της Αρχαιολογίας. Τα δημοσιευμένα έργα της είναι τα ακόλουθα:

-There is an island, C.J. Philippides Publishing House, Nicosia 1977.

-La Grande Déesse de Chypre et son culte, Maison de l’Orient Méditerranéen, Lyon 1977.

-The Coroplastic Art of Ancient Cyprus VB. The Cypro-Archaic period. Small figurines. Figurines moulées, A.G. Leventis Foundation, Nicosia  1999.

-Kypris. The Aphrodite of Cyprus. Ancient sources and archaeological evidence, A.G. Leventis Foundation-Cyprus Tourism Organisation, Nicosia 2005.

-Κύπρις. Η Αφροδίτη της Κύπρου. Αρχαίες πηγές και αρχαιολογικές μαρτυρίες, Ίδρυμα Λεβέντη- Κ.Ο.Τ. Λευκωσία 2007.

-L’helléniste Jacqueline de Romilly, Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 2012.

-Chypre. Il est une île… (αναθεωρημένη έκδοση), Éditions En Typois, Nicosie  2012.

Με βαθύτατη θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποχαιρετά την Ζακλίν Καραγιώργη- Girard


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016