KESJULY18

2018-03-11 09:41:16
Το θέμα Αντικαταστάσεις – Αντικαταστάτες δεν μπορεί να παραμένει άλλο καταχωνιασμένο και ξεχασμένο

Το θέμα Αντικαταστάσεις – Αντικαταστάτες δεν μπορεί να παραμένει άλλο καταχωνιασμένο και ξεχασμένο


Με ανακοίνωσή της Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ  αναφέρει:

«Η πρώτη πενταετία των Μνημονίων άφησε πίσω της ανοικτές πληγές, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά ζητήματα. Μια από τις πιο σκληρά κτυπημένες ομάδες εργαζομένων είναι αυτή των Αντικαταστατών Εκπαιδευτικών. Οι αντικαταστάτες δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και ειδικοί εκπαιδευτικοί είναι έρμαιο της Αρμόδιας Αρχής. Με ένα πλαίσιο το οποίο δημιουργεί υπέρμετρη ανασφάλεια, αφού ως προσωρινή ρύθμιση με τη διαβεβαίωση της αξιολόγησης του για αναθεώρηση παρέμεινε με τα κενά του ως μόνιμη λύση για τον Εργοδότη.

Παράλληλα διαπιστώνονται κάθε χρόνο προβλήματα στελέχωσης στα σχολεία όπου απουσιάζουν εκπαιδευτικοί, αφού το υφιστάμενο σύστημα διορισμού αντικαταστατών επιτρέπει στην Αρμόδια Αρχή να εφευρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην διορίζει, σε πολλές περιπτώσεις αντικαταστάτες.

Η Α.Κί.ΔΑ ανέδειξε ξανά, το τελευταίο διάστημα, το κρίσιμο αυτό πρόβλημα της Κυπριακής Εκπαίδευσης και των συναδέλφων αντικαταστατών. Θεωρούνται επιβεβλημένες οι πιο κάτω ρυθμίσεις, οι οποίες, επιτέλους, πρέπει να προωθηθούν χωρίς άλλη χρονοτριβή:

 1. Ο  ευρύτερος καθορισμός των όρων εργασίας των, 
 2. Η επιστροφή στο καθεστώς πραγματικής σύμβασης εργασίας και τερματισμός του σημερινού καθεστώτος που είναι μια άλλη μορφή ωρομίσθιου,
 3. Η δικαιότερη και θεσμοθετημένη κατανομή και χορήγηση των θέσεων που προκύπτουν και
 4. Η λειτουργία ενός πιο αποτελεσματικού μηχανισμού ενημέρωσης και κάλυψης των κενών που προκύπτουν λόγω αδειών προσωπικού.

Επιβάλλεται

 1. Η σωστότερη αντιμετώπισή των αντικαταστατών από την Πολιτεία, ως ισότιμους συναδέλφους/επιστήμονες. Συγκεκριμένα, το ΥΠΠ και η ΕΕΥ, να προχωρήσουν άμεσα στη θεσμοθέτηση πλαισίου όρων εργοδότησης των αντικαταστατών, το οποίο να περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την παραχώρηση αδειών απουσίας/ασθενείας με πλήρεις απολαβές για αντικαταστάτες, ανεργιακό επίδομα για την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά κλπ.
 2. Η εφαρμογή της αρχής της διαφάνειας στο σύστημα διορισμού τους, κάτι που θα αποδεικνύει τη δίκαιη ανάθεση αντικαταστάσεων και θα εξαλείψει τη δυσπιστία και καχυποψία.
 3. Η άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος ανάθεσης αντικαταστάσεων.
 4. Η άμεση προώθηση, επιτέλους, της πρότασης της ΠΟΕΔ για δημιουργία δεξαμενής αντικαταστατών για αντικαταστάσεις διάρκειας μέχρι 10 εργάσιμων ημερών, επιλύοντας σε μεγάλο βαθμό τα κενά που παρατηρούνται στα σχολεία από τις μικροπερίοδες αντικαταστάσεις.

Είναι, επίσης, άποψή μας, πως το πολυσύνθετο αυτό πρόβλημα, μπορεί να βρει απαντήσεις μέσα από

 1. Την τακτικότερη δημοσιοποίηση λιστών διαφάνειας αντικαταστάσεων (κάθε δεκαπενθήμερο ή κάθε μήνα),
 2. Την ηχογράφηση όλων των τηλεφωνικών συνομιλιών στα πρότυπα του δημόσιου/ημιδημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η θεσμοθέτηση γραφείου Εξέτασης παραπόνων και μηχανισμοί επίλυσής τους.

Ως Κίνηση έχουμε καταθέσει στα συλλογικά σώματα της ΠΟΕΔ και έχει ομόφωνα υιοθετηθεί στη συνεδρία του ΔΣ στις 11/1/2018, ολοκληρωμένη πρόταση για δημιουργία ή βελτίωση θεσμικών διαδικασιών για τις αντικαταστάσεις και τους μηχανισμούς παραχώρησής τους. Θεωρούμε πως τα ζητήματα που αναφέρονται πρέπει άμεσα να αποτελέσουν αντικείμενο θεσμικού διαλόγου, ώστε να επιλυθούν γρήγορα και ουσιαστικά».


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016