KESJULY18

2018-03-10 18:16:25
Προοδευτική Καθηγητών: Απαράδεκτες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τις εξετάσεις τετραμήνων

Προοδευτική Καθηγητών: Απαράδεκτες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τις εξετάσεις τετραμήνων


Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αναφέρει:

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων είναι επιεικώς απαράδεκτες, για να χρησιμοποιήσουμε τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό που θα μπορούσε να αποδοθεί στη συγκεκριμένη «πρόταση», για τους πιο κάτω λόγους:

 • Ουσιαστικά, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν κατέθεσε τίποτα το νέο με την εν λόγω «πρόταση», απλά μας έδωσε έναν τρόπο ή παράδειγμα εφαρμογής των όσων προβλέπονται στους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των σχολείων για τις εξετάσεις τετραμήνων.
 • Η «πρόταση» απαξιώνει τη βούληση του 76% των Καθηγητών για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, καθώς επίσης και τις θέσεις γονέων και μαθητών.
 • Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις όχι μόνο δεν μειώνουν τις δυσλειτουργίες που θα προκαλέσει η υλοποίηση των εξετάσεων τετραμήνων από την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά αντίθετα κάνουν την εφαρμογή τους ακόμα χειρότερη.
 • Η μόνη αισθητή διαφοροποίηση της εν λόγω «πρότασης» σε σχέση με τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων είναι η επέκταση της εξεταστικής περιόδου σε όλο τον Δεκέμβριο. Η αλλαγή αυτή οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός πως το Υπουργείο κατάλαβε ότι τα χρονοδιαγράμματα που προνοούνται στους Κανονισμούς Λειτουργίας των σχολείων για τη διενέργεια των εξετάσεων τετραμήνων είναι πρακτικά ανεφάρμοστα.  
 • Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, αντίθετα με τα όσα διατείνεται το Υπουργείο, θα μειωθεί περαιτέρω ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος. Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα των σχολείων μέσης εκπαίδευσης ή όσοι απέχουν χρόνια απ’ αυτήν δεν καταλαβαίνουν ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα χαθεί ολόκληρος ο Δεκέμβριος για σκοπούς διδασκαλίας.
 • Τα λειτουργικά προβλήματα που θα προκληθούν στα σχολεία από τα όσα προβλέπονται στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων και στις προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι τεράστια. Τα σχολεία, πέρα από εξεταστικά κέντρα, θα μετατρέπονται τις εξεταστικές περιόδους σε κέντρα διερχομένων μαθητών, στα οποία κάποιοι μαθητές θα προσέρχονται για εξετάσεις, κάποιοι για διαγωνίσματα, κάποιοι για μαθήματα και κάποιοι για ανατροφοδότηση. Την ίδια στιγμή οι καθηγητές θα είναι ταυτόχρονα, ίσως και την ίδια μέρα, θεματοθέτες και επιτηρητές, θα κάνουν  μαθήματα, ανατροφοδότηση ή διαγωνίσματα, δεδομένου ότι οι πλείστοι καθηγητές διδάσκουν σε διαφορετικές τάξεις και έχουν εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα. Συνεπώς, σε κάποιες αίθουσες των σχολείων θα διεξάγονται εξετάσεις, σε άλλες διαγωνίσματα, αλλού μαθήματα ή ανατροφοδότηση και όλοι μαζί θα αναρωτιούνται για ποιον χτυπάει το κουδούνι. Είναι εκτός πραγματικότητας όσοι πιστεύουν ότι την ίδια περίοδο που θα διενεργούνται εξετάσεις για κάποιες τάξεις θα γίνονται κανονικά τα μαθήματα ή η ανατροφοδότηση σε άλλες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εξετάσεις τετραμήνων και οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι πρακτικά ανεφάρμοστες και θα οδηγήσουν σε εικόνες διάλυσης των σχολείων, ειδικά στις εξεταστικές περιόδους.
 • Η «πρόταση» του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προβαίνει σε έναν απαράδεκτο διαχωρισμό εξεταζόμενων και μη εξεταζόμενων μαθημάτων, απαξιώνοντας ουσιαστικά τα μη εξεταζόμενα μαθήματα.   
 • Η εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων δεν θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων που υποτίθεται θέλει να πετύχει (π.χ. μείωση διαγωνισμάτων, μείωση άγχους και πίεσης μαθητών, διαμορφωτική αξιολόγηση των μαθητών με projects κτλ).
 • Με τις εξετάσεις τετραμήνων η όλη λειτουργία του σχολείου θα κινείται στον ρυθμό των εξετάσεων μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα μετατρέψουν ουσιαστικά τα τετράμηνα σε τρίμηνα (π.χ. λήξη των μαθημάτων Α΄ Τετραμήνου στο τέλος Νοεμβρίου).
 • Η παραπαιδεία αναμένεται να καταγράψει κατακόρυφη αύξηση, επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
 • Το μόνο θετικό που περιλαμβάνει η «πρόταση» είναι η επίσημη παραδοχή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ότι «εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα» στον φόρτο της ύλης βάσει δεικτών επιτυχίας και επάρκειας, πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό μαθητές και καθηγητές, το οποίο θα γιγαντωθεί αν εφαρμοστούν οι εξετάσεις τετραμήνων. Σημειώνουμε ότι υποσχέσεις για αποφόρτιση των Αναλυτικών Προγραμμάτων έχουν δοθεί πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς να γίνονται πράξη, αφού αντί για μείωση σε πολλά μαθήματα καταγράφεται  αύξηση της διδακτέας ύλης, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να υπάρχουν ανεπίτρεπτα κενά στο  συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό.
 • Καλούμε τον νέο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη να αντιληφθεί τα προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, είτε με βάση τους Κανονισμούς είτε με βάση τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, κάποια μόνο από τα οποία παραθέσαμε στην παρούσα ανακοίνωση. Είμαστε βέβαιοι, ότι από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του θα έχει καταλάβει ήδη τα τεράστια προβλήματα που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του, λόγω των πρόχειρων και βεβιασμένων αλλαγών που έγιναν τα τελευταία χρόνια (π.χ. Παγκύπριες Εξετάσεις, πλαίσια πρόσβασης, Ωρολόγια και Αναλυτικά Προγράμματα), στα οποία δεν πρέπει να προσθέσει ακόμα περισσότερα. Τα προβλήματα αυτά καλείται να τα διαχειριστεί και να επιλύσει ο νέος Υπουργός Παιδείας, την ώρα που ο τέως Υπουργός προτίμησε να αποδράσει σε άλλο Υπουργείο. Αυτά και άλλα προβλήματα θα φανούν πιο έντονα επί της δικής του θητείας, αφού τα θετικά και αρνητικά των όποιων αλλαγών στην εκπαίδευση δεν φαίνονται αμέσως αλλά μετά από κάποιο χρόνο. Συνεπώς, καλείται να επιλέξει. Είτε θα υπερασπίζεται τις αλλαγές και τις αποφάσεις του προκατόχου του, με αποτέλεσμα να χρεωθεί ο ίδιος προσωπικά την αποτυχία τους, γεγονός που θα στιγματίσει αρνητικά τη θητεία του. Είτε θα προχωρήσει στη διόρθωσή όσων αλλαγών έχουν ήδη υλοποιηθεί και στην ανάκληση της καταστροφικής για το δημόσιο σχολείο απόφασης για τις εξετάσεις τετραμήνων.
 • Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών παραμένουμε πιστοί στην εντολή που μας έδωσε ο κλάδος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ούτε την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων με βάση τις πρόνοιες των σχετικών Κανονισμών ούτε και με βάση τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
 • Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απέτυχε στις εξετάσεις διορισίμων και απέτυχε με τα νέα πλαίσια πρόσβασης των Παγκύπριων Εξετάσεων, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε τη διάλυση του δημόσιου σχολείου και τη περαιτέρω θυματοποίηση των μαθητών με τις εξετάσεις διορισίμων.
 • Αντίθετα, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο, για την κατάργηση αυτού του παιδαγωγικού εκτρώματος και για αλλαγή των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων, για το καλό των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.
 • Ως εκ τούτου, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών θα καταθέσει τις πιο πάνω θέσεις για απόρριψη των προτεινόμενων ρυθμίσεων στα αρμόδια σώματα της ΟΕΛΜΕΚ».

Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718