KESJULY18

2018-03-08 16:31:03
Παρουσίαση βιβλίου του πρώην Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα Γ. Γεωργή

Παρουσίαση βιβλίου του πρώην Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα Γ. Γεωργή


   Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα τιμήσει τον καθηγητή και μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις κο. Γιώργο Γεωργή για τη συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα την Τρίτη 20 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στην Δημοσιογραφική Εστία.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.

Θα προβληθούν οπτικογραφημένα μηνύματα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών  Θανάση Βαλτινού, του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, των πανεπιστημιακών Παναγιώτη Κοντού, Ανδρέα Βοσκού και Παντελή Βουτουρή και της φιλολόγου Ελένη Αντωνιάδου.

Ο πρέσβης της Ελλάδος κος. Θεόδωρος Μ. Πασσάς θα παρουσιάσει στην ίδια εκδήλωση το βιβλίο του Γιώργου Γεωργή «Η Ίδρυση και Λειτουργία του Ελληνικού Υποπροξενείου στην Κύπρο 1833-1864: Μια Ενδεικτική Πτυχή των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων», που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις εν Τύποις. Πρόκειται για μια εκτεταμένη μελέτη γύρω από την πρώτη ελληνική διπλωματική παρουσία στην Κύπρο και την δράση των πρώτων Ελλήνων πρόξενων σε περιόδους κρίσεων και διενέξεων του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

 

 

 

Γιώργος Γεωργή. Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιώργος Γεωργής είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, μέλος του Συμβουλίου και Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Γεννήθηκε στο  Παραλίμνι το Μάρτιο του 1948 και αποφοίτησε από το πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και είναι διδάκτορας της ίδιας Σχολής. Υπήρξε στέλεχος του κυπριακού φοιτητικού κινήματος που αντιτάχθηκε στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β και ήταν ο πρώτος γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Φοιτητών και Νέων Επιστημών.

Έκανε μεταδικτατορικές σπουδές στο King’s College London με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη.

Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφορικών και στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.

Υπηρέτησε ως Μορφωτικός Ακόλουθος στην Ελλάδα από το 1982 μέχρι το 1994 και από το 1997 μέχρι το 2000 και ήταν ο πρώτος Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου, το οποίο ανέδειξε σ’ ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της ελληνικής πρωτεύουσας.

Δίδαξε ως επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής Νεότερη Ελληνική Ιστορία για μια δεκαπενταετία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Υπηρέτησε ως πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα από το 2005 μέχρι το 2010 με παράλληλη διαπίστωση στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κακογιάννη στην Αθήνα, αντεπιστέλλον  μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων της Ελλάδας, του Ιδρύματος Φωτιάδη και του Ιδρύματος Σπύρου Κυπριανού. Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Διοικούσας του Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Συμβουλίου του ΡΙΚ, του Ιδρύματος Πιερίδη και άλλων Ιδρυμάτων, οργανισμών και επιτροπών.

Έχει γράψει 16 βιβλία και πολλές μελέτες για την ελληνική πολιτική και διπλωματική ιστορία, την αγγλοκρατία στην Κύπρο, το κυπριακό συνεργατικό κίνημα και το διπλωμάτη Σεφέρη. Το βιβλίο του «Η συνάντηση Γιώργου Σεφέρη – Στρατή Τσίρκα. Μια φιλία που βράδυνε» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου του 2016.

Είναι εκδότης του περιοδικού Η Δέλτος, για τη Νεότερη Ιστορία και την Ιστορία της Λογοτεχνίας.

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με Εύφημη Μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τιμητικές διακρίσεις από διάφορους δήμους και οργανώσεις της Ελλάδος και της Κύπρου.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016