KESJULY18

2018-03-06 19:21:41
Δημοτικό Καλογερά Κύκλος Α΄ Λάρνακας (1925-2018): Το αρχαιότερο δημόσιο δημοτικό σχολείο της  πόλης

Δημοτικό Καλογερά Κύκλος Α΄ Λάρνακας (1925-2018): Το αρχαιότερο δημόσιο δημοτικό σχολείο της πόλης


*Συνέντευξη της Διευθύντριας του σχολείου Σκεύης Μάγου στο Paideia-News 

*Για πάρα πολλά χρόνια ήταν η πρώτη προτίμηση των Λαρνακέων για να φοιτήσουν τα παιδιά τους

*Σήμερα το 90% των μαθητών του σχολείου είναι μετανάστες

«Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στην Α΄ τάξη, κυρίως σε παιδιά που δεν μιλούν καθόλου τα Ελληνικά. Το πρόβλημα αυξάνεται όταν τα τμήματα είναι μεγάλα σε αριθμό. Πρέπει σε σχολεία όπως το δικό μας, να γίνεται μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ανάλογο του αριθμού των αλλόγλωσσων μαθητών που έχει».

Αυτά επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Paideia-News η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καλογερά ΚΑ Λάρνακας Σκεύη Μάγου.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

To ιστορικό

ΕΡ: Πότε λειτούργησε το σχολείο;

ΑΠ: Το κτίριο του σχολείου μας κτίστηκε το 1925 από κληροδότημα που άφησε ο Κωνσταντίνος Καλογεράς σε γη που είχε δωρίσει η Ιερά Μονή Κύκκου στο νεοσύστατο σύλλογο Στάδιον (έτσι λεγόταν τότε το Γ.Σ.Ζ.). Η επιτροπή του κληροδοτήματος  είχε ως μέλη της τον αδελφό του, Κλεάνθη Καλογερά, τους Φίλιο Ζαννέτο, Μιχαήλ Κυπριανού και Ιωσήφ Ουσμιάνη. 

Το Γενάρη του 1924 η επιτροπή κληροδοτήματος, η σχολική εφορεία και το διοικητικό συμβούλιο του Γ.Σ.Ζ, αποφάσισαν την ανέγερση του «Καλογερείου Νηπιαγωγείου». Στην πορεία όμως, φάνηκε ότι υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για λειτουργία του κτιρίου ως δημοτικό και έτσι ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1925.

Στο σχολείο αυτό φοιτούσαν μέχρι το 1967-68 όλοι οι άρρενες της Σκάλας. Πέρασαν  από αυτό, σπουδαίοι δάσκαλοι, όπως οι Κοσμάς Λυσιώτης, Χριστόδουλος Ιακωβίδης, Ηλίας Τηλαύγης, Αλέξης Πετρίδης, Νικόλαος Ζαρδής, Κλεάνθης Ανδρέου, Απόλλων Θρασυβουλίδης, Γιάννης Γεωργιάδης, Μιχάλης Αποστολίδης, Γιώργος Πυλιώτης, Θράσος Φραγκεσκίδης Γιώργος Νικολαϊδης, Κώστας Στυλιανού, Νικόλας Μηνάς, Λεωνίδας Κύρρης, κ.α. Τελευταίος διευθυντής του Αρρεναγωγείου [1967-68] ήταν ο Θεόδωρος Σιδεράς. Από το 1968-69, τα Παρθεναγωγεία και τα Αρρεναγωγεία καταργήθηκαν και έδωσαν τη θέση τους σε μικτά σχολεία. Αργότερα, λειτούργησε ως Κύκλος Α΄(Α, Β και Γ τάξη) και οι υπόλοιπες τάξεις στεγάστηκαν στο νέο κτίριο του Κύκλου Β΄ που είναι δίπλα μας.

Πολύ μεγάλος αριθμός

ΕΡ: Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία πόσοι μαθητές πέρασαν από το σχολείο;

ΑΠ: Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, γνωρίζοντας όμως την αρχαιότητά του και το γεγονός ότι για πολλά χρόνια ήταν η πρώτη προτίμηση των Λαρνακέων για να φοιτήσουν τα παιδιά τους, είμαστε σίγουροι ότι πέρασαν πάρα πολλοί μαθητές.

Ειδική εκπαίδευση

ΕΡ: Υπάρχουν τμήματα ειδικής εκπαίδευσης στο σχολείο και πως λειτουργούν;

ΑΠ: Μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας εντοπισμού και στήριξης μαθητών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οι ανάλογες ώρες για συγκεκριμένα παιδιά μας. Έτσι, έχουμε δασκάλους Ειδικής Εκπαίδευσης, Κωφών και Λογοθεραπείας.

Υπάρχει αίθουσα για την Ειδική Εκπαίδευση που λειτουργεί και για τις ανάγκες της Λογοθεραπείας και διδασκαλίας Κωφών.

Αριθμός μαθητών σήμερα

ΕΡ: Σήμερα πόσοι μαθητές φοιτούν στο σχολείο και πόσοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν σε αυτό;

ΑΠ:  Αυτή τη στιγμή φοιτούν στο σχολείο μας 80 μαθητές και είναι κατανεμημένοι σε 5 τμήματα. Συνολικά, εργάζονται 14 εκπαιδευτικοί.

Μετανάστες

ΕΡ: Φοιτούν μετανάστες στο σχολείο σας με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ρατσιστικές συμπεριφορές επειδή το έχουμε δει σε κάποια σχολεία;

ΑΠ: Το 90% των μαθητών μας είναι μετανάστες. Δεν υπάρχουν όμως καθόλου ρατσιστικές συμπεριφορές. Αντίθετα, παρόλο που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω του ότι βρίσκονται σε ξένη γι αυτούς χώρα, είναι πολύ φιλότιμα παιδιά.

Στόχοι

ΕΡ: Πότε αναλάβατε τη διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Καλογερά Κ.Α. και ποιούς στόχους θέσατε για την αναβάθμιση του έργου του σχολείου;

ΑΠ: Είναι η τρίτη χρονιά που ανάλαβα τη διεύθυνση του σχολείου. Είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο όπου υπάρχει αποδοχή της διαφορετικότητας. Βασικός μας στόχος είναι να εργάζονται τα παιδιά μας σε ένα ασφαλές, χαρούμενο και δημιουργικό περιβάλλον. Έτσι, θα μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο. 

Υπήρχε σημαντική μείωση των μαθητών που φοιτούσαν και κινδύνευε να υπολειτουργεί. Επίσης, είδαμε ότι οι γονείς αδυνατούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους στη μελέτη. Πολλά παιδιά έμεναν χωρίς επίβλεψη στο σπίτι γιατί οι γονείς εργάζονταν πολλές ώρες. Ήταν απαραίτητη η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου που θα βοηθούσε στα πιο πάνω. Είχαν γίνει από τον προηγούμενο διευθυντή οι απαραίτητες διαδικασίες για λειτουργία του ολοήμερου σχολείου. Έτσι, δουλέψαμε σκληρά για να τεθούν σωστά οι βάσεις για αποτελεσματική λειτουργία του. Σήμερα, έχουμε 60% αύξηση στον αριθμό των μαθητών μας και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να βοηθηθούν όλα τα παιδιά στη μελέτη τους και στην υγιή και ευχάριστη απασχόλησή τους στο ολοήμερο Σχολείο.

Εκδηλώσεις-προγράμματα

ΕΡ: Τι εκδηλώσεις διοργανώνετε;

ΑΠ: Το σχολείο, λόγω των ιδιαίτερων και αυξημένων αναγκών των μαθητών μας,  δίνει έμφαση στο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατακτήσουν τα Ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Αξιοποιούμε δομές του Υπουργείου όπως η διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών, η διαφοροποίηση της διδασκαλίας της τάξης κ.α.

Καταβάλλεται προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των παιδιών μας σε θέματα προσωπικής ενδυνάμωσης και ανάπτυξης, κοινωνικής προσφοράς και διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης. Στα πλαίσια των πιο πάνω δίνονται ευκαιρίες για ανάπτυξη ενδιαφερόντων,δεξιοτήτων και ταλέντων.

Έτσι, διοργανώνονται επισκέψεις, γνωριμία με δημιουργούς, ειδικούς για εξειδικευμένα θέματα, δράσεις, ημερίδες κ.α.

Επώνυμοι απόφοιτοι

ΕΡ: Από το σχολείο σας πέρασαν μαθητές που διακρίθηκαν στην πορεία τους, πρώτευσαν και καταξιώθηκαν στον τομέα τους ;

ΑΠ: Πέρασαν πληθώρα μαθητών που διέπρεψαν και διαπρέπουν σήμερα σε διάφορα πόστα. Αναφέρω ενδεικτικά τον ήρωα μαθητή Δημητράκη Δημητριάδη που σκοτώθηκε από τους Άγγλους  στρατιώτες το 1956.

Προβλήματα

ΕΡ: Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το σχολείο;

ΑΠ: Κτιριακά, το σχολείο έχει ανακαινιστεί και αποτελεί στολίδι στο κέντρο της πόλης μας.  Είναι ένα πολύ λειτουργικό κτίριο και πλήρως εξοπλισμένο. Χρειάζεται όμως να διαμορφωθεί ο κήπος μας που είναι αίτημά μας στις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και χρόνια.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στην Α΄ τάξη, κυρίως σε παιδιά που δεν μιλούν καθόλου τα Ελληνικά. Το πρόβλημα αυξάνεται όταν τα τμήματα είναι μεγάλα σε αριθμό. Πρέπει σε σχολεία όπως το δικό μας, να γίνεται μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ανάλογο του αριθμού των αλλόγλωσσων μαθητών που έχει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΖΙΝΟΥ

Δημοτικό Καλογερά Κύκλος Α΄ Λάρνακας (1925-2018): Το αρχαιότερο δημόσιο δημοτικό σχολείο της  πόλης


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016