KESJULY18

2018-03-05 14:42:19
Το σχολείο είναι για ΟΛΑ τα παιδιά!

Το σχολείο είναι για ΟΛΑ τα παιδιά!


ΤΗΣ ΣΙΜΩΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ*

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η βιβλιογραφία, οι διεθνείς οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζουν την ανάγκη για σχολεία που θα εκπαιδεύουν ΟΛΑ τα παιδιά, ανεξαρτήτως ατομικών χαρακτηριστικών και θα αναπτύσσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, οργανισμοί και κράτη υιοθετούν τη φιλοσοφία της «ενιαίας εκπαίδευσης» (inclusive education), σύμφωνα με την οποία ΟΛΑ τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να εκπαιδεύονται μαζί με τους συνομηλίκους τους και να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση η οποία να ανταποκρίνεται στο ατομικό τους προφίλ. Η ενιαία εκπαίδευση είναι μεν μια εκπαιδευτική φιλοσοφία, αλλά στοχεύει στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας αποδοχής και σεβασμού προς όλα τα άτομα μιας κοινωνίας: ζούμε μαζί, εκπαιδευόμαστε μαζί, μαθαίνουμε ο ένας από τις εμπειρίες του άλλου, φτιάχνουμε μια κοινωνία με πολίτες που σέβονται και αποδέχονται ο ένας το άλλον.  

Το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία στην ενιαία εκπαίδευση έχει κατακτηθεί με αγώνες των ίδιων των ατόμων με αναπηρία, αφού ως γνωστόν, πριν όχι πολλά χρόνια, τα παιδιά με αναπηρία δεν είχαν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Αντίθετα, συχνά θανατώνονταν και αν ζούσαν, κακοποιούνταν με πολλούς τρόπους. Όταν απέκτησαν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, έπρεπε να εκπαιδεύονται ξεχωριστά από τους συνομηλίκους τους. Όταν  αργότερα το εκπαιδευτικό σύστημα «επέτρεψε» σε κάποια παιδιά με αναπηρία να εκπαιδευτούν στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά χωρίς αναπηρία, τους ζήτησε «να τα καταφέρουν». Αυτή η πορεία ακολουθήθηκε στην Κύπρο αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, και ήταν, κατά κάποιο τρόπο, τα στάδια τα οποία έπρεπε να περάσουμε για να φτάσουμε στο σήμερα. 

Τι έχει αλλάξει από τότε;

  • Το 2011, η Κύπρος έχει υπογράψει και κυρώσει τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΟΗΕ, 2006), η οποία διακηρύττει το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία στην ενιαία εκπαίδευση (Άρθρο 24).
  • Από το 2012, η Ανεξάρτητη Αρχή Προώθησης Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία (Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης και έχει ετοιμάσει σειρά εκθέσεων-τοποθετήσεων, οι οποίες επισημαίνουν τα επί μέρους σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούμε για την πορεία προς την ενιαία εκπαίδευση (π.χ. τοποθέτηση 2016 για αναφορικά με τα συμπεριφορικά και γνωσιολογικά εμπόδια στο δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση, τοποθέτηση 2016 για την παροχή υπηρεσιών σχολικού συνοδού σε μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία).
  • Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια το δικαίωμα στην ενιαία εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία. Μεταξύ άλλων, το 2016 έχει προσυπογράψει σχετικό κείμενο της Παγκύπριας Συμμαχίας για την Αναπηρία (20 οργανώσεις) το οποίο επισημαίνει θέματα εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία τα οποία την προβληματίζουν.
  • Το 2017 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του για αλλαγή της υφιστάμενης πολιτικής ένταξης των παιδιών με αναπηρία με σχετικό κείμενο πολιτικής, το οποίο κάνει λόγο για στροφή από την ένταξη στην ενιαία εκπαίδευση.

Τι σημαίνει ενιαία εκπαίδευση; Σημαίνει πάρα πολλά πράγματα, αλλά αν αρχίσουμε από τα βασικά, μπορούμε να πούμε ότι σημαίνει ότι κανένα παιδί δεν αποκλείεται από το σχολείο της γειτονιάς του επειδή έχει αναπηρία. Κάθε παιδί, μαζί με την οικογένειά του, έχει το δικαίωμα να αποφασίζει σε ποιο σχολείο θέλει να φοιτήσει. Ο αποκλεισμός του παιδιού από το σχολείο επειδή έχει αναπηρία σημαίνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντίληψη ότι κάποιοι μπορούν να αποφασίσουν για το πλαίσιο στο οποίο θα φοιτήσει ένα παιδί είναι λανθασμένη. Εξάλλου, είδαμε πολλές φορές παιδιά με αναπηρία να θριαμβεύουν γιατί μαζί με τις οικογένειές τους πάλεψαν για αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει και γιατί βρέθηκαν στο δρόμο τους άνθρωποι που τους στήριξαν σε αυτή τη διαδικασία.

Από τη στιγμή που η οικογένεια και το παιδί με αναπηρία επιλέγει να φοιτήσει στο σχολείο της γειτονιάς του, τότε αυτό το σχολείο έχει την υποχρέωση να του παρέχει «ποιοτική εκπαίδευση». Συνεχίζοντας με τα βασικά, η ποιοτική εκπαίδευση προωθείται μεταξύ άλλων με τη διαφοροποιημένη διδασκαλία και αξιολόγηση, η οποία διασφαλίζει ότι ΟΛΑ τα παιδιά επωφελούνται, σε αντίθεση με την «παραδοσιακή διδασκαλία» η οποία διασφαλίζει ότι επωφελείται μόνο ο «μέσος μαθητής». Η Σύμβαση του ΟΗΕ κάνει λόγο και για το δικαίωμα στις «εύλογες προσαρμογές» οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε κάθε παιδί με αναπηρία να αναπτύξει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Παραδείγματα εύλογων προσαρμογών είναι η διασφάλιση της πρόσβασης στο περιεχόμενο της μάθησης με την αξιοποίηση της υποστηρικτικής τεχνολογίας, η παροχή σχολικών συνοδών και άλλα.

Για να καταλήξουμε: Το σχολείο είναι για ΟΛΑ τα παιδιά! Αυτή δεν είναι μια θέση την οποία σήμερα μπορούμε να συζητούμε. Είναι ένα δικαίωμα το οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε για ΟΛΑ τα παιδιά σε ΟΛΑ τα σχολεία. Είτε αυτά είναι σχολεία δημόσια, είτε ιδιωτικά, είτε ιδρύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είτε από την Αρχιεπισκοπή, είτε από οποιουσδήποτε άλλους. Το επίκεντρο της συζήτησης για αλλαγή πρέπει να είναι το εκπαιδευτικό σύστημα και κατ’ επέκταση το σχολείο. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαμορφώσουμε σχολεία για ΟΛΑ τα παιδιά; Πώς μπορούμε να αφαιρέσουμε τα εμπόδια στη μάθηση για το κάθε παιδί ξεχωριστά και για ΟΛΑ μαζί ως σύνολο; Ας σκεφτούμε για λίγο «έξω από το κουτί» για να μπορέσουμε να αλλάξουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία.

*Επίκουρη Καθηγήτρια Ενιαίας Εκπαίδευσης

Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Θωμάς Φτάρας
Thu March 08, 2018, 20:31:03
Το έργο του εκπαιδευτικού στην ολότητα του, είναι ένα πολυδιάστατο έργο. Το πιο σημαντικό καθήκον και υποχρέωση που έχει ανάμεσα στα υπόλοιπα, είναι η εκπαίδευση ΟΛΩΝ των παιδιών χωρίς διακρίσεις, καθώς αυτό αποτελεί και ανθρώπινο δικαίωμα. Επομένως ως εκπαιδευτικοί δεν υποχρεωνόμαστε να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη θα πρέπει να κάνουμε.

Ράνια Γεωργίου
Tue March 06, 2018, 18:34:44
Σε ευχαριστούμε αγαπητή Σιμωνη για την δημόσια αυτή τοποθέτηση. Δυστυχώς έχουμε καταντήσει πλέον να εξηγούμε τα αυτονόητα...

Χριστη Βασιλείου
Mon March 05, 2018, 21:52:48
Ωραία η θεωρία αλλά τι θα γίνει με τις θεραπείες των μαθητών που χρειάζονται λογοθεραπεια, φυσιοθεραπεια, Εργοθεραπεία, μουσικό θεραπεία, ειδική γυμναστική και ο εξειδικευμενοποίος εξοπλισμός που υπαρχει στα ειδικά σχολεια θα παρέχεται σε κάθε δημοτικό της γειτονιάς των μαθητών? Θα προσφέρεται το ατομικό που χρειάζεται ο καθε μαθητής ή στο τέλος απλά θα μειωθεί το κονδύλι της ειδικής εκπαιδευσης εις βάρος των μαθητών?

Μιχάλης Δημοσθένους
Mon March 05, 2018, 20:35:48
Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται και δρουν με τον τρόπο που περιγράφει η κυρία Σιμώνη Σιμεωνίδου. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που οραματίζονται μιαν κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς περιθωριοποιήσεις, χωρίς διακρίσεις, που εργάζονται προς την κατεύθυνση διασφάλισης στην πράξη του αναφαίρετου δικαιώματος των παιδιών με αναπηρία να αποκτήσουν ισότιμα όλα τα ακαδημαϊκά και άλλα προσόντα για να καταστούν στην ενηλικίωσή τους ενεργοί πολίτες.

Χρίστος Ξενοφώντος
Mon March 05, 2018, 20:26:17
Ωραία τα λες Σιμώνη, αλλά νομίζεις ότι η Αρχιεπισκοπή σκοπεύει να φτιάξει σχολεία για ΟΛΑ τα παιδιά?

Μιχάλης Α. Πόλης
Mon March 05, 2018, 17:39:46
Κάθε φορά που μια ομάδα διασφαλίζει επιπλέον δικαιώματα, μια αλλή ομάδα διασφαλίζει επιπλέον υποχρεώσεις γιατί για να μεταφερθούν τα δικαιώματα από το χαρτί στη πράξη κάποιοι άλλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτοί που φορτώνονται συνεχώς επιπλέον υποχρεώσεις είναι οι εκπαιδευτικοί.

Φιλιώ Σαββα
Mon March 05, 2018, 15:19:03
Πολυ στοχευμένη τοποθέτηση.Εκεί να επικεντρωθουμε στο πως το εκπαιδευτικό σύστημα νσ προσφέρει ουσιαστικά "ενιαια"εκπαίδευση!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016