KESJULY18

2018-03-04 20:40:52
ΣΕΑ  ΟΕΛΜΕΚ: Δυστυχώς, αυτό το έργο, τόχουμε ξαναδεί...ένα πραγματικό θρίλερ!

ΣΕΑ ΟΕΛΜΕΚ: Δυστυχώς, αυτό το έργο, τόχουμε ξαναδεί...ένα πραγματικό θρίλερ!


ΕΚΦΡ Mε ανακοίνωσή του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ):

« Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αναστάτωση που έχει προκληθεί ανάμεσα στους τελειόφοιτους μαθητές, τους γονείς τους και απόφοιτους μετά την εξαγγελία αλλαγών σχετικά με τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Οι αλλαγές αφορούν την εξαγωγή μέσου όρου πρόσβασης, την εισαγωγή πεδίων και τον περιορισμό τους (μέχρι δύο) για τον κάθε υποψήφιο για τα ΑΑΕΙ της Ελλάδας. Ο μέσος όρος πρόσβασης εξάγεται με διαφορετικό τρόπο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, αφού για την κάθε χώρα, δε λαμβάνονται υπόψη πάντα τα ίδια μαθήματα για την εξαγωγή του μέσου όρου πρόσβασης.

 

Η αναστάτωση εντάθηκε με τα στενά χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από την Υπηρεσία Εξετάσεων, αφού στην ουσία, αντί να δώσει περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν οι υποψήφιοι τις πιο πάνω αλλαγές, τον μειώνει σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι μαθητές έχουν 7 με 12 μέρες κατά μέσο όρο για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα ΚΣΑ, αφού ο Οδηγός Εξετάσεων Α΄Τόμος αναρτήθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το μεσημέρι και οι αιτήσεις ήταν έτοιμες για διανομή στα σχολεία μόλις την περασμένη Τρίτη μεσημέρι 27 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, έπρεπε να ενημερωθούν όλοι οι τελειόφοιτοι μαθητές από τους καθηγητές ΣΕΑ (ΟΕΛΜΕΚ) σε πολύ εντατικούς ρυθμούς με τον καταρτισμό ειδικού προγράμματος σε κάθε σχολείο.

 

Σύμφωνα με τον Οδηγό Εξετάσεων και τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τα Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων θα λειτουργήσουν από τις 8 μέχρι τις 19 Μαρτίου που αντιστοιχούν σε επτά εργάσιμες μέρες στα λύκεια και στις τεχνικές σχολές. Οι μαθητές έχουν ελάχιστες μέρες για να εμπεδώσουν όλες τις πληροφορίες που τους παρέχονται και να επιλέξουν κλάδους για να τους δηλώσουν με σειρά προτίμησης. Ο Σύνδεσμος καθηγητών ΣΕΑ ζήτησε μετακίνηση του χρονοδιαγράμματος των ΚΣΑ για μια βδομάδα μέσω της ΟΕΛΜΕΚ και ευελπιστούμε σε θετική ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς. 

 

Οι καθηγητές ΣΕΑ ενημερώθηκαν για τις παγκύπριες εξετάσεις σε παγκύπριο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, όπου διαπιστώθηκε ότι οι πληροφορίες δεν ήταν ακόμα ολοκληρωμένες, αφού χρειάζονταν ακόμα κάποιες διευκρινίσεις. Επιπλέον, τόσο ο Οδηγός Εξετάσεων Τόμος Α’ και οι Αιτήσεις/τα Μηχανογραφικά Δελτία δεν είχαν εκδοθεί.

 

Στη συνέχεια, οι καθηγητές ΣΕΑ ασχολήθηκαν με τα θέματα των παγκυπρίων εξετάσεων και επαρχιακά σε συντονιστικές απογευματινές συναντήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα καθώς και διαδικτυακά, συμμετέχοντας σε επαρχιακές συζητήσεις. Σε εντατικούς ρυθμούς ετοιμάστηκε ενημερωτικό υλικό προσαρμοσμένο για τους μαθητές λυκείων/τεχνικών σχολών από την ΥΣΕΑ, σε συνεργασία με καθηγητές ΣΕΑ που εργάζονται στα σχολεία, προσπαθώντας να το διαμορφώσουν έτσι ώστε να είναι  όσο πιο κατατοπιστικό γίνεται.

 

Η ενημέρωση γίνεται σε ταχείς ρυθμούς με τη δέουσα υπομονή, σχολαστικότητα και προσοχή από τους καθηγητές ΣΕΑ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές αντιλήφθηκαν σωστά όλες τις πληροφορίες, με παρουσιάσεις κι ενημερωτικές συναντήσεις, τόσο στην τάξη, όσο και σε ατομικές και ομαδικές συνεντεύξεις.

 

Αναμφισβήτητα, όπως πάντα, οι καθηγητές ΣΕΑ θα αφιερώσουν τον μέγιστο δυνατό χρόνο, ενέργεια, και τεχνογνωσία, σε συνδυασμό με τις δεξιότητες συμβουλευτικής που κατέχουν, για να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στους ενδιαφερόμενους μαθητές και στους γονείς τους μέσα στα στενά χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί. Εκφράζουν όμως τη σοβαρή τους ανησυχία, αφού δεν μπορούν να ελέγξουν ή να σταματήσουν οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη από παραπληροφόρηση που μπορεί να δοθεί στους μαθητές από άτομα ή φορείς που δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, αφού δεν είναι στα σχολεία στην πρώτη γραμμή ούτε στο Υπουργείο όπου διαμορφώνεται η οποιαδήποτε πληροφόρηση.

 

Εξάλλου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Υπηρεσίας Εξετάσεων, οι μόνοι καθ’ύλην αρμόδιοι για να ενημερώσουν τους μαθητές και τους γονείς τους για τις παγκύπριες εξετάσεις είναι οι καθηγητές ΣΕΑ.  Οποιαδήποτε ενημέρωση παρασχεθεί από τρίτους, είναι απαραίτητο να τυγχάνει πολύ προσεκτικού χειρισμού και αξιολόγησης.

 

Καταλήγοντας, επιβεβαιώνουμε όπως πάντα την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε μαθητές και γονείς για την όσο το δυνατόν πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση μέσα στα στενά χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς. Δεν αναλαμβάνουμε όμως ευθύνη για οποιεσδήποτε λανθασμένες πληροφορίες δοθούν στους μαθητές από φορείς ή άτομα που δεν είναι εξουσιοδοτημένα να το κάνουν.

 

Δυστυχώς, παρά την επανειλημμένη και επίμονη ανησυχία που είχαμε εκφράσει εδώ και αρκετούς μήνες προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τα ερωτήματα που παρέμεναν αναπάντητα, παρατηρήθηκε μια μεγάλη κωλυσιεργία, η οποία αναγκάζει μαθητές, γονείς και καθηγητές ΣΕΑ να συμμετάσχουν την τελευταία στιγμή σε μια κούρσα ταχύτητας χωρίς να το θέλουν. Το πιο λυπηρό είναι ότι αυτοί οι ίδιοι μαθητές υποβλήθηκαν σε μια παρόμοια κούρσα ταχύτητας πριν τρία σχεδόν χρόνια, αφού μόλις πριν τη λήξη της φοίτησής τους στη Γ’ γυμνασίου, κλήθηκαν να δηλώσουν Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού μέσα σε πολύ λίγες μέρες, με προθεσμία που τους είχε δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Δυστυχώς, αυτά τα παιδιά, βλέπουν το ίδιο τρομακτικό έργο «θρίλλερ», να επαναλαμβάνεται...Άραγε, δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί;»   

Λευκή Χατζηττοφή

Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καθηγητών ΣΕΑ (ΟΕΛΜΕΚ)


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718