KESJULY18

2018-03-04 18:04:25
Κ. Καδής στο Paideia-Νews: Υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν

Κ. Καδής στο Paideia-Νews: Υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν


*Αν περιμένει κανείς να έχει πλήρως εξασφαλισμένο από την αρχή το άριστο, πριν προχωρήσει σε μια αλλαγή, τότε το πιθανότερο είναι ότι αυτή η αλλαγή δε θα γίνει ποτέ

*Θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το Νέο Σύστημα Διορισμών και να προωθηθεί άμεσα η συζήτηση της νομοθεσίας για τερματισμό της τροφοδότησης της δεξαμενής των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου με νέους εκπαιδευτικούς

*Μεμονωμένες περιπτώσεις συνδικαλιστών που λειτουργούσαν με τρόπο που εξέθετε την οργάνωσή τους και αμαύρωνε την εικόνα των εκπαιδευτικών στην κοινωνία

*Ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής τρεις μέρες μετά από την παράδοση του χαρτοφυλακίου του ΥΠΠ στον νέο υπουργό Παιδείας Κώστα Xαμπιαούρη εξoμολογείται στο Paideia-Νews, για τη δυνατότητα βελτιώσεων που υπάρχει στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, τις σχέσεις του με τους συνδικαλιστές με τους οποίους συνεργάστηκε και τις προτεραιότητες που θα είχε αν συνέχιζε και στην επόμενη θητεία.

Η συνέντευξη με τον Κώστα Καδή λήφθηκε πριν από την παράδοση του χαρτοφυλακίου του ΥΠΠ την περασμένη Πέμπτη:

ΕΡ: Για πολλούς ήταν έκπληξη η μετακίνηση σας στο Υπουργείο Γεωργίας. Γιατί φεύγετε από το Υπουργείο Παιδείας μετά από αυτή τη σειρά των μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί; Λέγεται ότι ήταν και δική σας επιθυμία. Αληθεύει;

ΑΠ: Κατά την άποψη μου δεν πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός η διατήρηση μιας υπουργικής θέσης. Επίσης, θεωρώ ότι σε τέτοιες θέσεις είναι θετικό να υπάρχει ανανέωση, να έρχονται άνθρωποι με νέες ιδέες, οι οποίοι να μπορούν να αξιοποιούν την δουλειά που έχει γίνει και να χτίζουν πάνω σε αυτή, προσφέροντας ακόμα περισσότερα με τη δική τους προσέγγιση.

Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχω δώσει ότι καλύτερο μπορούσα. Αν κοιτάξει αντικειμενικά κανείς τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου κατά τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσει ότι με πολλή και συλλογική δουλειά, έγιναν ή δρομολογήθηκαν σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ακουμπούν όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και ζητήματα στα οποία υπήρχαν διαχρονικά στρεβλώσεις. Με αυτό το έργο θεωρώ ότι έκλεισε ο δικός μου κύκλος στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ήταν όντως δική μου επιθυμία να αναλάβω το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και την εξέφρασα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν μου ζήτησε να παραμείνω στους στενούς του συνεργάτες. Ο χώρος που υπηρετώ σήμερα είναι οικείος για μένα και τον αγαπώ ιδιαίτερα. Συνδέεται με τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα και όλη μου τη σταδιοδρομία ως ερευνητή και πανεπιστημιακού.

Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα

ΕΡ: Ποια τα συναισθήματα τώρα που αποχωρείτε;

ΑΠ: Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, από την άποψη ότι στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνεργάστηκα και συνδέθηκα με ανθρώπους με τους οποίους μας δένουν πλέον κοινές εμπειρίες, προσπάθειες, ευχάριστες και δύσκολες στιγμές. Από αυτή την άποψη νιώθω ότι φεύγω πολύ πιο «πλούσιος» ως άνθρωπος. Είμαι επίσης ήσυχος με τη συνείδησή μου ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Νιώθω επίσης ικανοποίηση για ότι καταφέραμε να κάνουμε αλλά δεν σας κρύβω ότι νιώθω και πικρία για αυτά που δεν καταφέραμε ή δεν προλάβαμε να κάνουμε. Αφήνουμε πάντως ένα καλό υπόβαθρο στη νέα ηγεσία του Υπουργείου, πάνω στο οποίο μπορεί να χτίσει και να δημιουργήσει ακόμα πιο πλούσιο έργο.

Η σχέση με τους συνδικαλιστές

ΕΡ: Ή μήπως ή έντονη παρουσία του συνδικαλισμού σας έχει κουράσει ή σας έχει λυγίσει; Κάποιοι λένε ότι δεν θα μπορούσατε να εφαρμόσετε τα όσα έχουν εγκριθεί;

ΕΡ: Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει ουσιαστικά, αφού οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις και τις νέες πολιτικές που προωθήσαμε πέρασαν από το σχεδιασμό στη λήψη απόφασης και ήδη εφαρμόζονται. Παρακολούθηση, αξιολόγηση και συνεχής βελτίωση, όχι μόνο δεν πρέπει να θεωρούνται τροχοπέδη αλλά επιβάλλεται να εφαρμόζονται για κάθε νέα πολιτική.

Ως προς τη σχέση μου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θεωρώ ότι αυτή ήταν και συνεχής και θετική, αν και μερικές φορές ήταν και ψυχοφθόρα, υπό την έννοια ότι οι οργανώσεις έθεταν αιτήματα που εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν. Αρκετές όμως από τις πολιτικές μας έχουν λάβει υπόψη τις απόψεις τους, όταν αυτές κρινόταν ότι θα έφερναν βελτίωση ή τουλάχιστον δε θα αλλοίωναν τη φιλοσοφία των πολιτικών μας.

Με τα πλείστα στελέχη των εκπαιδευτικών οργανώσεων διατηρούσαμε και διατηρούμε και σήμερα εξαιρετική σχέση, ωστόσο πρέπει να ομολογήσω ότι κατά καιρούς, υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις συνδικαλιστών που λειτουργούσαν με τρόπο που εξέθετε την οργάνωσή τους και αμαύρωνε την εικόνα των εκπαιδευτικών στην κοινωνία.

Οι προτεραιότητες

ΕΡ: Αν συνεχίζατε στο Υπουργείο Παιδείας ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες σας για τη νέα θητεία;

ΑΠ: Μπορώ να σας τις αναφέρω διότι τις έχω μοιραστεί ήδη και με τον νέο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Θεωρώ ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να προωθηθεί άμεσα η συζήτηση της νομοθεσίας που βρίσκεται στη Βουλή για τερματισμό της τροφοδότησης της δεξαμενής των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου με νέους εκπαιδευτικούς. Θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο ο διάλογος για το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου.

Μέσα στην επόμενη περίοδο πρέπει να συζητηθεί το θέμα του εξορθολογισμού της αξιοποίησης εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό. Επίσης, ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση νέας ολοκληρωμένης πολιτικής για την Ειδική Εκπαίδευση και η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ολοκλήρωση του υπό εξέλιξη έργου για πλήρη ηλεκτρονική διακυβέρνηση των σχολείων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τα ζητήματα που αφορούν ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αναφέρομαι ειδικότερα στην υλοποίηση Στρατηγικών που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορούν θέματα όπως η πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς στα σχολεία, την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Στον τομέα του Πολιτισμού, έμφαση πρέπει να δοθεί στην προσπάθεια για δημιουργία του Υφυπουργείου καθώς και στη στήριξη της Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών. Στον τομέα της Νεολαίας θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία που για πρώτη φορά διαμορφώθηκε στον τόπο μας και έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται. Στον Αθλητισμό, εξαιρετικής σημασίας θεωρώ την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης και εφαρμογή του Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης στον Αθλητισμό, σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες.

Υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων

ΕΡ: Μέσα από τις αποφάσεις που λήφθηκαν  αισθάνεστε ότι αδικήθηκαν κάποια άτομα- ομάδες; Αισθάνεστε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων σε κάποιες αποφάσεις της μεταρρύθμισης; Αν ναι ποιες;

ΑΠ: Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Προφανώς όμως υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων, θα έλεγα στις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί. Ωστόσο, θεωρώ ότι με τις όποιες τους αδυναμίες, οι νέες πολιτικές είναι πολύ καλύτερες από τις προηγούμενες. Μέσα από συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση μπορεί η κάθε πολιτική να βελτιώνεται συνεχώς. Αυτή είναι γενικότερα η φιλοσοφία μου. Αν περιμένει κανείς να έχει πλήρως εξασφαλισμένο από την αρχή το άριστο, πριν προχωρήσει σε μια αλλαγή, τότε το πιθανότερο είναι ότι αυτή η αλλαγή δε θα γίνει ποτέ.

Δεν χρειάζεται επιπρόσθετες συμβουλές

ΕΡ: Τι θα συμβουλεύατε τον Κώστα Χαμπιαούρη που σας διαδέχεται στο Υπουργείο Παιδείας;

ΑΠ: Με τον νέο Υπουργό έχω συναντηθεί πολλές φορές μέσα στις προηγούμενες μέρες και έχουμε συνεργαστεί στενά ώστε να υπάρξει ομαλή διαδοχή στο Υπουργείο. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι ο Κώστας Χαμπιαούρης, πέρα από το ότι είναι ένας εξαίρετος, έμπειρος και αποτελεσματικός τεχνοκράτης, αποτελούσε μέρος της προσπάθειας για συνολικό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Βλέποντας και τα πρώτα του βήματα, τα οποία πρέπει να σας πω ότι συζητήσαμε σε έκταση, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα πετύχει στο έργο του. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται επιπρόσθετες συμβουλές, ωστόσο τον έχω διαβεβαιώσει ότι θα βρίσκομαι πάντοτε δίπλα του και θα στηρίζω τις πρωτοβουλίες του στο πλαίσιο των εργασιών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε τρεις κυβερνήσεις σε τρία υπουργεία

ΕΡ: Είστε ο μόνος υπουργός που θα υπηρετήσει σε τρεις κυβερνήσεις  σε τρία διαφορετικά υπουργεία. Τι σημαίνει αυτό για σας;

ΑΠ: Το γεγονός αυτό με τιμά ιδιαίτερα, σίγουρα αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειας που κατέβαλα με τους συνεργάτες μου, αλλά παράλληλα δημιουργεί και τεράστια ευθύνη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να φανώ αντάξιος αυτής της τιμής.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
TEPAK-KENESTHESEIS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718