KESJULY18

2018-03-02 13:00:55
Η αναγκαιότητα αναγραφής αριθμητικής βαθμολογίας στα Δελτία Προόδου των μαθητών της Πρωτοβαθμιας

Η αναγκαιότητα αναγραφής αριθμητικής βαθμολογίας στα Δελτία Προόδου των μαθητών της Πρωτοβαθμιας


ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ*

   «Στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, διαπιστώνεται απουσία συγκροτημένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης εκπαιδευτικής πολιτικής, σε σχέση με την αξιολόγηση του μαθητή στη Δημοτική Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, ο μαθητής του Δημοτικού Σχολείου δεν παίρνει γραπτώς περιγραφική ή άλλου τύπου βαθμολογική κατάταξη της επίδοσής του. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από την Κύπρο, δίνονται στους γονείς στο τέλος της σχολικής χρονιάς (ή και ενδιάμεσα) αναλυτικές σχολικές εκθέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν είτε αριθμητική βαθμολογία είτε περιγραφική είτε συνδυασμό τους» (βλέπε Ενιαία Πρόταση για Εκσυγχρονισμό του Συστήματος Αξιολόγησης του Μαθητή στο Κυπριακό Δημόσιο Σχολείο από Ομάδα Εργασίας, ΥΠΠ 2016, σ. 39).

Από παιδαγωγικής άποψης, η αξιολόγηση της προόδου του κάθε μαθητή κρίνεται επιβεβλημένη ενέργεια, συμβάλλει στη διαμόρφωση και εφαρμογή του προγράμματος σπουδών, αποτελεί μια διαρκή εκπαιδευτική διαδικασία και είναι αναπόσπαστο στοιχείο της διδασκαλίας-μάθησης.

Η αριθμητική αξιολόγηση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν αναγράφεται στα Δελτία Προόδου από το 1991. Το σκεπτικό της απόφασης αυτής ήταν ότι η αναγραφή της αριθμητικής αξιολόγησης στα Δελτία Προόδου θα προκαλούσε ψυχολογικά προβλήματα στα μαθητές. Όμως οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση είναι οι δάσκαλοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κάθε μαθητής κατατάσσει αντικειμενικά όλους τους συμμαθητές του, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του, σε θέματα επίδοσης.

Αν ο γονέας λάμβανε γραπτή αριθμητική βαθμολογία στο Δελτίο Προόδου του παιδιού του, τότε θα είχε τη δυνατότητα να ενεργήσει έγκαιρα εστιάζοντας στις επισημάνσεις των αρμόδιων παιδαγωγών με απώτερο σκοπό τη βελτίωση του μαθητή. Από πλευράς μαθητή, με τη γραπτή αριθμητική βαθμολογία στα Δελτία Προόδου, καλλιεργείται και ενσταλάζεται το ευ αγωνίζεσθαι, η επιμονή και η συνεχής προσπάθεια.

Με τη μη αναγραφή της αριθμητικής αξιολόγησης στα Δελτία Προόδου των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δυστυχώς εκκολάπτουμε αδιάφορους, ανεύθυνους, ασύδοτους και ράθυμους μαθητές, οι οποίοι δεν έχουν μυηθεί στον ανταγωνισμό κατά τη διάρκεια της εξάχρονης φοίτησής τους. Οι μαθητές προάγονται κάθε χρόνο και στην έκτη τάξη απολύονται αβρόχοις ποσί. Αίφνης, στο Γυμνάσιο και στην ηλικία των δώδεκα ετών, τους αποκαλύπτουμε την αλήθεια, δηλαδή ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι σε θέματα επίδοσης. Είναι όμως πια αργά, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Μάταιη η προσπάθεια της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης, η οποία στέλλει εγκυκλίους για παρεμβατικό πρόγραμμα με δράσεις για την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Οι μαθητές, όμως, έχουν εμπεδώσει τις πιο πάνω αρνητικές συμπεριφορές οι οποίες ριζώνουν για καλά στον χαρακτήρα τους.

Κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες που παρουσιάζονται οι πρωτοετείς μαθητές στις Τεχνικές Σχολές παρακάθονται σε διαγνωστικές εξετάσεις στα μαθήματα των Ελληνικών και των Μαθηματικών. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά έως αποκαρδιωτικά. Κάθε χρόνο διαπιστώνεται η πνευματική ένδεια της συντριπτικής πλειονότητας των δεκαπεντάχρονων αυτών μαθητών, οι οποίοι στερούνται των στοιχειωδών γνώσεων που παρέχονται από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων μάς αναγκάζουν να εστιάσουμε την προσοχή μας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να εντοπίσουμε το πρόβλημα. Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι τόσο σημαντική για τον άνθρωπο, όσο σημαντικά είναι τα θεμέλια για ένα οικοδόμημα. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχουμε τους καλύτερους δασκάλους (βλέπε ψηλό ανταγωνισμό για εισδοχή στο τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά τις Παγκύπριες Εξετάσεις) και δυστυχώς παρουσιάζονται τα πιο πάνω αποτελέσματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στους παγκόσμιους διαγωνισμούς η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις. Στις χώρες οι οποίες πρωτεύουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό PISA, όπως η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα, οι γονείς σαφώς και λαμβάνουν γραπτή αριθμητική βαθμολογία στα Δελτία Προόδου των παιδιών τους. Θετικές συμπεριφορές, όπως το ευ αγωνίζεσθαι, η επιμονή και η συνεχής προσπάθεια, συναποτελούν το δόγμα της κουλτούρας τους. Επιπλέον, στα παραδοσιακά τους παιδικά παραμύθια καλλιεργούν παρόμοια κουλτούρα, δηλαδή την επιμονή, τη συνεχή προσπάθεια και το ευ αγωνίζεσθαι.

Εν κατακλείδι, καλώ ταπεινά τον εμβριθή σε παιδαγωγικά θέματα νέο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος προέρχεται από τη Δημοτική Εκπαίδευση, να λάβει σοβαρώς και ανυπερθέτως την παρούσα εισήγηση, δηλαδή την αναγραφή γραπτής αριθμητικής βαθμολογίας στα Δελτία Προόδου των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για το καλό της παιδείας και της οικονομίας της Κύπρου μας.

*Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου  


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Κατερίνα Νικολαϊδου
Mon March 05, 2018, 10:37:51
προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι ανάγκη από το δημοτικό να μπαίνουν αριθμητικές βαθμολογίες (ας δούμε και συστήματα άλλων χωρών π.χ. Φιλανδία, όπου το μάθημα στο δημοτικό έχει έναν ελεύθερο χαρακτήρα). Προτιμώ αιτιολογημένη αξιολόγηση και βαθμίδες απόκτησης δεξιοτήτων. Ο γονέας μπορεί κάλλιστα να διαβάσει επαρκώς την εν λόγω αξιολόγηση και να αναγνώσει δυνάμεις και αδυναμίας και να ενεργήσει έγκαιρα αν χρειάζεται.

Σωτηρης Μιχαλος
Fri March 02, 2018, 20:43:49
Αγαπητε παλιε μου διευθυντη κυριε Λουκα...
Επιτελους καποιος εχει το θαρρος να το πει και δημοσια. Δυστυχως βλεπουμε στην Α Γυμνασιου μαθητες που δεν μπορουν να γραψουν σωστα το ονομα τους και δενμπορουν να κανουν απλες μαθηματικες πραξεις.Μεχρι να διαγνωστει το προβλημα του καθε μαθητη και να εγκριθουν ωρες στηριξης, εχει περασει σχεδον το πρωτο τετραμηνο
Το προβλημα μεταφερεται απο το Δημοτικο στο Γυμνασιο και δυστυχως γνωριζουμε τους πραγματικους λογους που οι δασκαλοι δεν αποδεχονται να γινονται εξετασεις στην τελευταια ταξη του δημοτικου...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016