KESJULY18

2018-02-28 18:23:43
Κώστας Χαμπιαούρης στο Paideia-News: Ο αγώνας είναι κοινός και όλοι οφείλουμε να συμπορευθούμε

Κώστας Χαμπιαούρης στο Paideia-News: Ο αγώνας είναι κοινός και όλοι οφείλουμε να συμπορευθούμε


Ο νέος Yπουργός Παιδείας ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του για φλέγοντα θέματα στον χώρο της εκπαίδευσης

*Είμαι ευτυχής που καλούμαι να συνεχίσω το έργο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Υπουργού Κώστα Καδή

  *Για Εξετάσεις Τετραμήνων: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της φιλοσοφίας της νέας Νομοθεσίας. Να συζητήσουμε αν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα ή άλλες βελτιώσεις προς την κατεύθυνση που έχει ήδη αποφασιστεί.

*Το ΥΠΠ βλέπει με θετική και κριτική διάθεση την υλοποίηση και επέκταση των διαφόρων μέτρων και δεν θα διστάσει να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις όπου αυτό θα κριθεί απαραίτητοη

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη:

Απαραίτητη η συνεργασία όλων

ΕΡ: Πολλοί λένε ότι πρώτα πρέπει είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ηγετικών στελεχών  του Υπουργείου Παιδείας ώστε η θητεία σας να είναι αποτελεσματική και παραγωγική. Ξαφνικά από υφιστάμενος, βρίσκεστε προϊστάμενος κάποιων. Ποιο είναι το μήνυμά σας;

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται μέσα από σκληρή δουλειά και ανιδιοτελή συνεργασία. Σε κοινούς και συνάμα δύσκολους στόχους, όπως είναι η παροχή της καλύτερης δυνατής παιδείας στους μαθητές μας είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων, ειδικότερα των ηγετικών στελεχών με την Αρμόδια Αρχή του Υπουργείου.

Ως ανώτερος λειτουργός στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με όλα τα ηγετικά του στελέχη. Γνωρίζοντας τους συνεργάτες μου, αποτελεί ακλόνητή μου πεποίθηση ότι τα στελέχη αυτά θα αποτελέσουν πολύτιμους συνεργάτες, ώστε μαζί να υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παιδεία, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

ΕΡ: Θα υπηρετήσετε σε ένα γνωστό σας χώρο, της εκπαίδευσης. Ωστόσο στο Υπουργείο Παιδείας υπάρχει έντονο το στοιχείο του συνδικαλισμού των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Τι μήνυμα στέλνετε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις;

Οι προκλήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης είναι πολλές. Για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους για το καλό των μαθητών μας χρειάζεται η συστράτευση όλων. Αναγνωρίζουμε την προσφορά και τον ρόλο των εκπαιδευτικών οργανώσεων στην ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών και στη διαρκή πορεία αλλαγής και μεταρρύθμισης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω μήνυμα συνεργασίας στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τις οποίες και θέλουμε αρωγούς στο δύσκολο έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε.

Σε πολλές περιπτώσεις η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις υπήρξε απόλυτα επιτυχής, για το καλό των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, φτάνει να υπάρχει θετική διάθεση για συνεργασία και αντιμετώπιση των προσκλήσεων, οι οποίες αναντίλεκτα είναι αρκετές. Χρειαζόμαστε δίπλα μας τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ώστε μέσα από την ανάπτυξη ενός γόνιμου κι εποικοδομητικού διαλόγου να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Συνεχίζουμε με γνώμονα το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη

ΕΡ : Έχετε δηλώσει ότι θα συνεχίσετε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Κώστα Καδή. Τι σημαίνει αυτό; Μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε έχουν επηρεαστεί κάποιες ομάδες- κλάδοι εκπαιδευτικών που περιμένουν από εσάς ότι θα ακυρώσετε-διαφοροποιήσετε  κάποιες αποφάσεις.  Υπάρχουν περιθώρια αλλαγών;

Είμαι ευτυχής που καλούμαι να συνεχίσω το έργο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Υπουργού Κώστα Καδή, το οποίο αναντίλεκτα ήταν πλούσιο και πολυσχιδές, τόσο σε σχέση με τον αριθμό των πετυχημένων μεταρρυθμίσεών του όσο και σε σχέση με τα διαχρονικά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει. Με τη συνεργασία επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων, κοινωνικών εταίρων, των εκπαιδευτικών οργανώσεων και άλλων φορέων, έχει υλοποιηθεί πλειάδα σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση του σχολείου, στην προαγωγή της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού στη χώρα μας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συνεχίζουμε το έργο αυτό, με γνώμονα το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η τεράστια προσπάθεια.

Αναγνωρίζουμε ότι οι διάφορες μεταρρυθμίσεις έχουν αντίκτυπο σε κλάδους και ομάδες εκπαιδευτικών. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς ότι σε καμιά περίπτωση αυτοί δεν αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, παραγνωρίζοντας την προσφορά και τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι δεν μπορεί αυτός ο αντίκτυπος να σταματά σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο σύνολο των μαθητών και του εκπαιδευτικού κόσμου. Σαφώς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βλέπει με θετική και κριτική διάθεση την υλοποίηση και επέκταση των διαφόρων μέτρων και δεν θα διστάσει να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις όπου αυτό θα κριθεί απαραίτητο, πάντα με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών μας και της παιδείας γενικότερα.

Ενδυνάμωση σχεδιασμού χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα

 ΕΡ: Αιωρείται η άποψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα χρονοδιαγράμματα για εφαρμογή κάποιων αποφάσεων είναι πολύ πιεστικά. Έχετε μια κατ’ αρχήν άποψη;

Γνωρίζω ότι εδώ και αρκετό καιρό γίνεται μια σοβαρή και μεθοδική προσπάθεια στρατηγικού προγραμματισμού και υλοποίησης των διάφορων δράσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και σύνδεσής τους με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Οφείλουμε, παράλληλα, να αναγνωρίσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι ένα πολύ μεγάλο υπουργείο, τόσο σε θέματα προσωπικού όσο και σε θέματα αρμοδιοτήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς αναδυόμενα θέματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν επιπρόσθετες πιέσεις στα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα. Στόχο μας αποτελεί η ενδυνάμωση του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου, ώστε οι διάφορες αποφάσεις να προγραμματίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Οι εξετάσεις στο τέλος των τετραμήνων

ΕΡ : Από την αρχή της θητείας μπαίνετε στα δύσκολα. Καλείστε να αποφασίσετε στο θέμα της απόφασης του δημοψηφίσματος της ΟΕΛΜΕΚ, με το 75% των εκπαιδευτικών να έχουν ταχθεί εναντίον των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων. Υπάρχουν περιθώρια για ριζική αλλαγή του νόμου ή για άλλες βελτιώσεις;

Κάθε μεταρρύθμιση, όπως το θέμα των εξετάσεων το τέλος των τετραμήνων, υλοποιείται με αποκλειστικό γνώμονα τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος για το καλό των μαθητών μας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει υλοποιηθεί γενικότερα η σημαντική προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, μέσω των Νέων Κανονισμών Λειτουργίας τους, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των οργανωμένων γονέων. Στόχο έχει αποτελέσει η διόρθωση λαθών ή παραλείψεων, η βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας της διοίκησης της σχολικής μονάδας και της βελτίωσης του μαθησιακού κλίματος και των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αφουγκράζεται τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι το 75% όσων ψήφισαν έχει δηλώσει την αντίθεσή του στον νέο θεσμό. Οι Νόμοι και Κανονισμοί στόχο έχουν τη βελτίωση των διαδικασιών για το καλό της Παιδείας και  όχι την ικανοποίηση μερίδας εμπλεκομένων. Οφείλουμε όμως να δούμε ξανά το εν λόγω θέμα και να συζητήσουμε με τους άμεσα εμπλεκόμενους, αν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα ή άλλες βελτιώσεις προς την κατεύθυνση που έχει ήδη αποφασιστεί. Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της φιλοσοφίας της νέας Νομοθεσίας.

Πλάνα και όραμα

ΕΡ: Σε ποιους τομείς της εκπαίδευσης θα επικεντρωθείτε για τη δική σας μεταρρύθμιση ώστε με το τέλος της θητείας σας να έχετε αφήσει τη σφραγίδα σας; Υπάρχουν σκέψεις και πλάνα-όραμα; 

Στόχο και υποχρέωση της δικής μας μεταρρύθμισης συνεχίζει να αποτελεί η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, θα βλέπω σε τακτική βάση τα καθημερινά, τα απλά, αυτά που αγγίζουν άμεσα τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό και τον κάθε γονιό. Διαβεβαιώνω όλους τους μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς ότι θα αφουγκραστώ τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και θα προσπαθήσω να δώσω άμεσες λύσεις.

Στηριζόμενοι στο αξιοσημείωτο έργο που έχει επιτελέσει ο Κώστας Καδής, προχωρούμε με σταθερά βήματα μπροστά και εστιάζουμε την προσπάθειά μας σε διάφορες προκλήσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικής και μακροπρόθεσμου προγραμματισμού όσο και στο επίπεδο της καθημερινότητας του μαθητή και του εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο εστιάζουμε στα ακόλουθα:

-  Να αναβαθμιστεί ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, μέσω της δημιουργίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της ενίσχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας και του αθλητισμού.

-  Να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση των αναλυτικών προγραμμάτων, με την αξιοποίηση δεικτών επιτυχίας και επάρκειας, και η επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών.

-  Να εκσυγχρονιστεί το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.

-   Να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, μέσω της διεθνοποίησης και της διασφάλισης της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μέσω της προσέλκυσης σημαντικών ξένων πανεπιστημίων για δημιουργία παραρτημάτων στην Κύπρο.

-   Να αξιοποιηθούν σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα και ευκαιρίες χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας τόσο στο βασικό όσο και στο ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης.

-   Να προχωρήσει το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών και να υλοποιηθεί το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.

-   Να ενσωματωθούν λειτουργικά οι νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας στα σχολεία μας, ώστε να βελτιωθεί το μαθησιακό κλίμα και τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών μας.

-  Να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για καλύτερη οργάνωση, επικοινωνία και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και κοινωνικών εταίρων.

-   Να εφαρμοστεί η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία προς όφελος των νέων μας.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να αναφέρω πως κοινή μας έγνοια είναι τα παιδιά μας. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να πετύχουμε. Να δώσουμε έμφαση στον μαθητή - άνθρωπο, στη χαρά της μάθησης και της δημιουργίας. Ο αγώνας είναι κοινός και όλοι οφείλουμε να συμπορευθούμε. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Το χρωστάμε στην πατρίδα μας.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016