KESJULY18

2018-02-27 11:25:38
Ανοικτή συζήτηση Διευθυντών Δημοτικών: «Πειθαρχία, πρόληψη και ανταπόκριση. Ο ρόλος του Διευθυντή»

Ανοικτή συζήτηση Διευθυντών Δημοτικών: «Πειθαρχία, πρόληψη και ανταπόκριση. Ο ρόλος του Διευθυντή»


Τι ισχύει και τι αλλάζει στους προτεινόμενους κανονισμούς

ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ* 

Η Κλαδική Επιτροπή Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΟΕΔ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ διοργανώνει εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Πειθαρχία, πρόληψη και ανταπόκριση. Ο ρόλος του Διευθυντή. Τι ισχύει και τι αλλάζει στους προτεινόμενους κανονισμούς».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018,  18:30 – 20:00,  στην αίθουσα εκδηλώσεων ΠΟΕΔ(νέα γραφεία) στη Λευκωσία, Λεωφ. Κυρηνείας 184, Αγλαντζιά. Προσέλευση: 18:00 - 18:30 με προσφορά καφέ. (Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα).

Η πρόσκληση για συμμετοχή στην ανοιχτή συζήτηση απευθύνεται σε όλους τους διευθυντές, διευθύντριες, διευθύνοντες και διευθύνουσες δημοτικών και νηπιαγωγείων Επαρχίας Λευκωσίας ενώ πρόσκληση έχει απευθυνθεί επίσης σε όλους τους επιθεωρητές του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας Λευκωσίας.

Οι διευθυντές και διευθύνοντες των σχολείων έχουν πολλούς λόγους να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ομαλότητα στη σχολική ζωή, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων ανεξαίρετα των παιδιών. Πρώτα πρώτα, είναι υποχρέωση των διευθυντών να διασφαλίσουν τις αναγκαίες συνθήκες που προστατεύουν την ομαλότητα στη σχολική ζωή. Την ίδια στιγμή, πίσω από ανεπιθύμητες συμπεριφορές συχνά κρύβονται πολύπλοκες ιστορίες και μηνύματα που απαιτούν ευαίσθητη ανταπόκριση και οποιαδήποτε επιπόλαιη και μεμονωμένη αντίδραση με απλή επιβολή κάποιας αποτρεπτικής συνέπειας συνιστά τουλάχιστον επιφανειακή προσέγγιση. Η πραγματικότητα αυτή καθιστά αναγκαία την ευαίσθητη και συνάμα πληροφορημένη ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς.

Η πειθαρχία παραμένει θέμα πάντοτε επίκαιρο που δύσκολα συζητιέται. Είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την ανεμπόδιστη εφαρμογή του εκπαιδευτικού έργου και την ομαλή λειτουργία των σχολείων ενώ η πολυπλοκότητα και οι πολλαπλές πτυχές του ζητήματος καθιστούν δύσκολη την κατάληξη σε καθολικά αποδεκτές και ξεκάθαρες αποφάσεις.

Για την πειθαρχία στα σχολεία συχνά γίνεται λόγος για το ταλέντο του εκπαιδευτικού να την κερδίζει, άλλοτε ενοχοποιούνται τα παιδιά που δεν ξέρουν να αυτοπειθαρχούν και να σέβονται τους κοινούς κανόνες, άλλοτε ενοχοποιούνται οι ίδιοι γονείς που δεν καθοδηγούν τα παιδιά, ενώ συχνά επικρίνεται η απουσία αυστηρών συνεπειών από τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων. Η αλήθεια είναι ότι, το βάρος της ευθύνης δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε έναν από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, εκπαιδευτικοί, υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου, γονείς και παιδιά μπορούμε να έχουμε συμβολή σε μια επιτυχημένη δράση για διασφάλιση ομαλής και παιδαγωγικά ωφέλιμης κοινωνικής ζωής στο σχολείο. Προπαντός, δεν έχουμε δικαίωμα να ενοχοποιούμε αποκλειστικά τα παιδιά χωρίς να ενεργούμε υποστηρικτικά προς αυτά με σκοπό την καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά είναι σημαντικά να έρχονται αντιμέτωπα με αποτρεπτικές παιδαγωγικές συνέπειες για ανεπιθύμητες συμπεριφορές τους ώστε σταδιακά να οικοδομείται μια ενσυνείδητη αυτοπειθαρχία από μέρους τους.

Ζητούμενο για τους διευθυντές και διευθύνοντες των σχολείων είναι η οικοδόμηση ενός υποστηρικτικού πλαισίου πρόληψης με ταυτόχρονη καταγραφή παιδαγωγικά έγκυρων διαδικασιών και συνεπειών οι οποίες να αποτρέπουν την εκδήλωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Η εκδήλωση αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του προβληματισμού και του διαλόγου σε σχέση με τη σημαντική θεματική: «Ομαλή λειτουργία των σχολείων και παιδαγωγικά μέτρα κοινωνικής συμπεριφοράς», όπως αυτή καταγράφεται στο άρθρο 22 των προτεινόμενων κανονισμών Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η συζήτηση ανάμεσα στους διευθυντές και διευθύνοντες των δημοτικών και νηπιαγωγείων, φιλοδοξεί να αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές του ζητήματος και να συμβάλει ουσιαστικά στον ήδη ανοιχτό διάλογο για τη διαμόρφωση των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

Προσέλευση: 18:00 - 18:30 με προσφορά καφέ.

Καλωσόρισμα: κ. Λούκας Κυριάκου, πρόεδρος Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λευκωσίας και Δρ Κωνσταντίνος Μιχαήλ, πρόεδρος Κλαδικής Επιτροπής Διευθυντών ΠΟΕΔ Λευκωσίας.

Χαιρετισμός: κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου, Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης

Παρουσίαση: Δρ Άντρη Σουρουλά, μέλος ΟΑΠ, εκ μέρους της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τοποθετήσεις:

1. κ. Φίλιος Φυλακτού, πρόεδρος ΠΟΕΔ

2. κ. Μορφάκης Σολομωνίδης, πρόεδρος Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

Μετά την παρουσίαση και τις τοποθετήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Δηλώσεις συμμετοχής μόνο ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο:

https://goo.gl/forms/XrMjiHatB1DhDWG22

Πληροφορίες: 22382380 και 99496885.

*Πρόεδρος Επιτροπής Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016