KESJULY18

2018-02-26 10:01:20
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων: Ένας νέος θεσμός

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων: Ένας νέος θεσμός


Βιβλιοπαρουσίαση σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τους νέους κανόνες προστασίας δεδομένων

H Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, δήλωσε πως θα δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο με εικοσιεννέα (29) άρθρα για την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Δεδομένων. Αποκάλυψε επίσης ότι από την ιστοσελίδα της θα δώσει στη δημοσιότητα ένα πρότυπο για την κατάρτιση «Αρχείου δραστηριοτήτων επεξεργασιών», το οποίο επιβάλλεται να καταρτίσουν οι υπεύθυνοι επεξεργασίας κατά το άρθρο 30 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Επιπλέον ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα της θα υπάρχουν και τα στοιχεία επικοινωνίας των Υπεύθυνων Προστασίας Δεδομένων τα οποία θα της κοινοποιηθούν από δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς.

Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου του δικηγόρου και Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Αττικής, Βασίλη Σωτηρόπουλου, με τίτλο «Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων: Εργαλειοθήκη για τον νέο θεσμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το περιοδικό «Δημοσιογραφία». Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις αλλαγές που θα φέρουν οι νέοι κανόνες προστασίας δεδομένων από τις 25 Μαΐου 2018 στη ζωή των πολιτών και στο επιχειρείν. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος η Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η Σοφία Ιορδανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και ακαδημαϊκή υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Βασίλης Σωτηρόπουλος, εξήγησε πως «η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ο οποίος αποτελείται από ανεξάρτητες αρχές, από νομοθέτες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από καθηγητές, από δικαστήρια, από εμάς τους δικηγόρους και τους πελάτες μας. Σε αυτόν τον κόσμο προστίθεται ένας νέος ήρωας που θα υπερασπίζεται στο εξής εκ του σύνεγγυς τα δικαιώματα των συμπολιτών του: ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων».

Κατά την παρουσίαση συζητήθηκαν εκτενώς οι αλλαγές που φέρνουν οι νέοι κανόνες προστασίας δεδομένων. «Στο βιβλίο του Βασίλη Σωτηρόπουλου μαθαίνει κάποιος πολλά: για το πιο παρεμβατικό δικαίωμα, που είναι το δικαίωμα στη διαγραφή των δεδομένων. Το δικαίωμα στη λήθη όπως λέγεται», υπέδειξε στην εναρκτήρια ομιλία της η Επίτροπος, με τίτλο: «Εμείς και τα προσωπικά δεδομένα». Σύμφωνα με την ομιλήτρια, το πρώτο για το οποίο μεριμνά η νομοθεσία είναι το δικαίωμα να έχουμε γνώση και επίγνωση. Το επόμενο δικαίωμα είναι της διόρθωσης σε περίπτωση που κάποιος τηρεί για μας εσφαλμένες πληροφορίες. Το τρίτο δικαίωμα είναι αυτό της πρόσβασης, σε αντίγραφα των προσωπικών δεδομένων που διατηρούνται για εμάς. Επίσης, αναφέρθηκε στους νέους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων, για τον πολίτη και το επιχειρείν. Μίλησε για το Πρωτογενές Δίκαιο που αφορά τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΣτΕ, για την ανάγκη και το σκοπό της αντικατάστασης του υφιστάμενου πλαισίου για τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και την παγκοσμιοποίηση, τις καινοτομίες του κανονισμού και τη διεύρυνση των εννοιών.

Ο Kαθηγητής Αιμιλιανίδης, σε ομιλία του με θέμα την «Εφαρμογή του Νέου Κανονισμού Περί Προσωπικών Δεδομένων: Ένα άλλο γίγνεσθαι», ανέφερε ότι «διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο του Βασίλη Σωτηρόπουλου, σίγουρα θα βγει σοφότερος». Αναπτύσσοντας το γενικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την αναγνώριση της αρχής της τριτενέργειας, κατέληξε πως ο νέος Κανονισμός θα πρέπει να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για μια συνολική επαναξιολόγηση των θεωρητικών θεμελίων του δικαιώματος στην επικοινωνία των προσωπικών δεδομένων. Αναφέρθηκε επίσης στη διασύνδεση του νέου Κανονισμού με την τεχνολογία, αλλά και με το blockchain συγκεκριμένα, επισημαίνοντας πως θα απαιτηθούν επενδύσεις έτσι ώστε τα νέα συστήματα να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που δημιουργεί ο νέος Κανονισμός.

Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Kαθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, ο νέος Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διάλογο ανάμεσα στους ομιλητές και στο κοινό, που αποτελείτο κυρίως από εκπροσώπους και φοιτητές της Νομικής Επιστήμης.

 

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016