KESJULY18

2018-02-23 14:56:41
Ο βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Εξωτερικών συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 διάλεξη με θέμα «Από το Περιθώριο στο Προσκήνιο, η  Ελλάδα ως Κομβικό Κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο» με ομιλητή  τον Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών και Βουλευτή Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο. Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Με τις πράξεις της η Τουρκία, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, δεν συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν. «Η Άγκυρα εμποδίζει ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ, να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα – τα οποία είναι θεμελιωμένα στο διεθνές δίκαιο – σε μια περιοχή οπού υπάρχει συμμετοχή ξένων εταιρειών καθώς και συμφωνίες με κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και αποφασίζει κάποιος στην Άγκυρα ότι δεν θα γίνουν οι γεωτρήσεις. Αυτό είναι άνω ποταμών», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση τα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, όμως, όπως υπογράμμισε, σε καμιά περίπτωση δεν είναι απώλεια των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο που έχει να διαδραματίσει σημειώνοντας ότι «Αυτό που γίνεται στην κυπριακή ΑΟΖ εμποδίζει την εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής». Πρόσθεσε πως ό,τι επιδιώκει η Κύπρος στην περιοχή, οφείλει να επιδιώκει και η Ευρώπη, αν θέλει να είναι σταθερή στη διακηρυγμένη πολιτική της, διαφορετικά τίθεται θέμα αξιοπιστίας. Ακολούθως αναφέρθηκε και στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο πλαίσιο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι με τη βοήθεια και της Ελλάδας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υποστηριχθεί η «δίκαιη, νόμιμη και υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολιτική» της Λευκωσίας, αλλά και η επιθυμία για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της στην ΑΟΖ, με την πλήρη άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Στην ομιλία του ο κ. Κουμουτσάκος περιέγραψε τη γενικότερη εικόνα που, όπως είπε, καθιστά την Ελλάδα κράτος γεωπολιτικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με παρουσία στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, η οποία διατηρεί «ακλόνητες και ισχυρές» σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και με τη Ρωσία, τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο, αλλά και με το Ισραήλ. Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ένωσης, λέγοντας όμως ότι θα πρέπει να είναι «σταθερά και βαθιά ενταγμένη αλλά, όχι εξαρτημένη». «Πρέπει» συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, να υπάρχει ένα όραμα, το οποίο θέλει την Ελλάδα να είναι αναγκαίος εταίρος και απαραίτητος ευρωατλαντικός σύμμαχος, με βάρος, επιρροή και συνέπεια. Ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός και αισιόδοξος, πρόσθεσε.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει χρήση βίας «αλλά κανένας δεν συγκινείται». Η Τουρκία, ανέφερε, θέλει να επιβάλει δια της δύναμης των όπλων τη δική της άποψη με εντελώς πρωτοφανείς εξηγήσεις, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Κύπρος διαθέτει τη δύναμη του διεθνούς δικαίου. Αναφέρθηκε ακόμη σε όσους διερωτώνται για το ρόλο των τριμερών συνεργασιών  δηλώνοντας ότι «οι τριμερείς συνεργασίες δεν έχουν τίποτε να κάνουν με στρατιωτικό συνασπισμό ή με συνασπισμό που να στρέφεται εναντίον άλλων κρατών». «Ουδέποτε αναμέναμε και δεν αναμένουμε και τώρα ότι αυτές οι τριμερείς συνεργασίες θα χρησιμοποιούσαν οποιοδήποτε δικό τους μέσο για να αντιμετωπίσουν τη δύναμη των όπλων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος σημείωσε πως ζούμε σε μια περιοχή που φλέγεται, με καθημερινές ανακατατάξεις, με σχέσεις και συμμαχίες σε κινούμενη άμμο, με γεωπολιτικά δεδομένα ασταθή όσο ποτέ. Η ηγεσία μας, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, πρέπει να θυμάται αυτές τις μέρες τα λόγια του Μπίσμαρκ:  «Οι μεγάλοι πολιτικοί ακούν πριν από τους άλλους το μακρινό χλιμίντρισμα των αλόγων της ιστορίας».

 

Σε παρέμβασή του, σε συζήτηση που ακολούθησε, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Rene Troccaz ανέφερε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες, η χώρα του στέκει δίπλα στην Κύπρο και την στηρίζει σε σχέση με τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ. «Εδώ και 44 χρόνια», πρόσθεσε, «η Γαλλία στηρίζει την Κύπρο σε όλα τα διεθνή φόρα.  Εχουμε, υπογράμμισε, παραδοσιακούς δεσμούς με το νησί». Σημείωσε ότι το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αποκάλυψε ότι δύο κλιμάκια του γαλλικού ναυτικού βρέθηκαν τον Ιανουάριο στην Κύπρο, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης στο Μαρί και άλλων εγκαταστάσεων. «Ας μην ξεχνούμε», σημείωσε ο κ. Troccaz, «ότι η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που διαχρονικά εξοπλίζει την Εθνική Φρουρά».

Πέραν του Πρέσβη της Γαλλίας, παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι οργανισμών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016