KESJULY18

2018-02-23 12:35:53
Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα Εναλλακτικά Προγράμματα Φοίτησης

Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα Εναλλακτικά Προγράμματα Φοίτησης


Για παιδιά με ακραία προβλήματα συμπεριφοράς στον χώρο του σχολείου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 16/02/2018, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Σκαρίνου, από την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα Εναλλακτικά Προγράμματα Φοίτησης, . Σκοπός των σεμιναρίων ήταν η πληρέστερη επεξήγηση του πλαισίου εφαρμογής του Εναλλακτικού Προγράμματος Φοίτησης τόσο κατά την  οργάνωση, όσο και κατά την υλοποίησή του. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν οι Σχολικοί Συνεργάτες και οι Βοηθοί Διευθυντές Υπεύθυνοι της Επιτροπής Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Ενδοσχολικής Βίας, για τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, και οι Σχολικοί Συνεργάτες μαζί με τους Υπεύθυνους Τμημάτων, για τα σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης. 

Το σεμινάριο για τη Δημοτική Εκπαίδευση χαιρέτησε ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου, ενώ το σεμινάριο για τη Δημοτική Εκπαίδευση χαιρέτησε εκ μέρους του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, ο  κ. Αντρέας Παπαστυλιανού, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης του ΥΠΠ. Στους χαιρετισμούς τονίστηκε ότι το ΥΠΠ, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συνεχούς στήριξης των σχολικών μονάδων που υλοποιούν Εναλλακτικό Πρόγραμμα Φοίτησης, στηρίζει κάθε δυνατότητα ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των επαγγελματιών που στέκονται στην πρώτη γραμμή. Βασική επιδίωξη του ΥΠΠ είναι η στήριξη όλων των σχολείων που αντιμετωπίζουν περιστατικά σχολικής παραβατικότητας και η ενδυνάμωση των μαθητών στην επανόρθωση, μέσω παιδαγωγικών παρεμβάσεων και προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στην εκπαίδευση και ανάπτυξη κοινωνικών, μαθησιακών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών, καθώς και στην προετοιμασία των εκπαιδευτικών στην πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση των αποκλινουσών συμπεριφορών, των εντάσεων και των σχολικών κρίσεων.

Η εφαρμογή του Εναλλακτικού Προγράμματος Φοίτησης με αγορά υπηρεσιών Σχολικού Συνεργάτη, είναι ένα από τα βασικότερα προγράμματα και μια από τις πλέον επιτυχημένες δράσεις της ΟΑΠ. Προσφέρει στο σχολείο και στον μαθητή τη δυνατότητα δημιουργίας θετικού παιδαγωγικού περιβάλλοντος, μέσω του οποίου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις  θετικής αλλαγής και αποκατάστασης. Η μεντορική σχέση μεταξύ του μαθητή και πρότυπων ενηλίκων, αποδεικνύεται ως το ισχυρότερο μέτρο μοντελοποίησης  της επιθυμητής συμπεριφοράς, τροποποίησης της αρνητικής αντίδρασης και κινητοποίησης για μάθηση.

 

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2017-2018,  η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης προχώρησε στη δημιουργία πολιτικής συλλογικής δράσης, κοινής αντίληψης  και προγραμματισμού, με στόχο τη σταδιακή μείωση της ενδοσχολικής βίας στο χαμηλότερο επίπεδο, ενώ τροχοδρομείται ανάλογη πολιτική και για τα σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Βασική παράμετρος αυτής της προσπάθειας, είναι η  ενίσχυση των συνθηκών ευημερίας και μάθησης, μέσω οργανωμένης, ολιστικής και συστηματικής πρόληψης και παρέμβασης στη σχολική μονάδα με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων, των στηρικτικών υπηρεσιών του ΥΠΠ  και όπου χρειάζεται, άλλων Υπηρεσιών και Οργανισμών, εντός και εκτός ΥΠΠ. Περαιτέρω, το ΥΠΠ συνεχίζει τη στήριξη προγραμμάτων και εναλλακτικών σχημάτων φοίτησης που στοχεύουν στην προσφορά δεύτερων και τρίτων ευκαιριών στους μαθητές που παρουσιάζουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, θεωρώντας ότι, κανένας μαθητής δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός σχολείου, κάνοντας ότι είναι δυνατό για να αξιοποιούνται όλοι οι μηχανισμοί στήριξης που διαθέτει το Υπουργείο.

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι Βοηθοί Διευθυντές, οι Υπεύθυνοι Τμημάτων και οι Σχολικοί Συνεργάτες είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τις παιδαγωγικές αρχές και τις διαδικασίες οργάνωσης και υλοποίησης του Εναλλακτικού Προγράμματος Φοίτησης. Ακολούθησε εκπαίδευση σε θέματα αποκλινουσών συμπεριφορών στον χώρο του σχολείου και παρουσίαση των επιτυχημένων αποτελεσμάτων εφαρμογής του προγράμματος από σχολεία Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης.  Τα σχολεία αυτά πέτυχαν την επανένταξη των εμπλεκόμενων μαθητών, την αισθητή έως μηδενική μείωση της βίαιης και παραβατικής τους συμπεριφοράς και την άνοδο των ακαδημαϊκών τους αποτελεσμάτων. 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718