KESJULY18

2018-02-23 10:47:08
Γνωριμία με το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι από το γυναικείο σχήμα «ΔΙΩΝΗ»

Γνωριμία με το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι από το γυναικείο σχήμα «ΔΙΩΝΗ»


*Το Paideia News συναντά την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Παναγιώτα Κολιούση

*Εκδήλωση Γραφείου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου μια μόνο παράσταση

Η Διώνη, ένα νέο γυναικείο πολυφωνικό φωνητικό σχήμα, προσπαθεί, ταυτόχρονα, να διατηρήσει τα πολυφωνικά ηπειρώτικα ακούσματα, που απέκτησε βιωματικά και να δημιουργήσει έναν πιο σύγχρονο και προσωπικό τρόπο έκφρασης. Το σχήμα «Διώνη», με τις Ειρήνη Κολιούση, Παναγιώτα Κολιούση, Ευαγγελία Γκόγκου, Παρασκευή Γκόγκου και Ανθή Κύρκου, θα βρεθεί για μια μόνο παράσταση στην Κύπρο, το Σάββατο,  24 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 7:30μμ, στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελλιώτισσα, στην εντός των τειχών στη Λευκωσία, για να μας ταξιδέψει στην Ήπειρο μέσω του μοναδικού είδους του πολυφωνικού τραγουδιού που απαντάται στην περιοχή. Η είσοδος είναι δωρεάν (απαιτείται κράτηση).

Με αφορμή την ξεχωριστή αυτή μουσική παράσταση, μια ακόμη πρωτότυπη διοργάνωση του Γραφείου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Paideia News συναντά την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Παναγιώτα Κολιούση, μέλος του πολυφωνικού σχήματος «Διώνη», σε μια μίνι συζήτηση.

ΕΡ: Πως γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας και ονομασίας του σχήματος ΔΙΩΝΗ;

ΑΠ: Η «Διώνη» δημιουργήθηκε ως σχήμα από την κοινή ανάγκη και των έξι μελών της να τραγουδήσουν ηπερώτικα πολυφωνικά τραγούδια. Βρεθήκαμε σαν παρέα στη Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του 2004 και, έχοντας όλες μας βιώματα και εμπειρίες γύρω από την ηπειρώτικη πολυφωνία (σημειωτέον ότι όλες καταγόμαστε από την Ήπειρο), αρχίσαμε να τραγουδάμε πολυφωνικά τραγούδια. Όσον αφορά στο όνομα του σχήματός μας, κάποια στιγμή χρειάστηκε εσπευσμένα να δώσουμε ένα όνομα, ενόψει συμμετοχής μας σε ένα φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων προτάθηκε και το όνομα «Διώνη», μας άρεσε (μιας που παραπέμπει και στην Ήπειρο) και το υιοθετήσαμε...

ΕΡ: Ποιος ο ρόλος των γυναικών στα πολυφωνικά σχήματα της Ηπείρου και πώς το σχήμα ΔΙΩΝΗ, φέρνει αυτά τα τραγούδια στο σήμερα;

ΑΠ: Η γυναίκα στην παραδοσιακή μουσική πάντα κατείχε σημαντικό ρόλο: είναι αυτή που νανουρίζει το παιδί, που τραγουδάει στολίζοντας τη νύφη ή τον γαμπρό, που μοιρολογεί… Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει και από το πολυφωνικό τραγούδι, εφόσον πρόκειται για τραγούδι που αφορά στην καθημερινότητά της, τον κύκλο της ζωής.

Εμείς καθιερωθήκαμε ως γυναικείο φωνητικό πολυφωνικό σχήμα γιατί, εξαρχής ήμασταν στην ομάδα κορίτσια και γιατί, αφού υπήρξε συνεννόηση μεταξύ μας, ωραίο ταίριασμα των φωνών και πάνω κάτω κοινά «θέλω» σχετικά με την πορεία του σχήματος, δεν θελήσαμε να «χαλάσουμε» ή να αλλάξουμε αυτό που αρχικά δημιουργήσαμε. Η «Διώνη» προσπαθεί να ερμηνεύσει πολυφωνικά τραγούδια του χθες, είτε αυτά είναι ιστορικά ή μοιρολόγια, είτε είναι τραγούδια της αγάπης, της ξενιτιάς ή νανουρίσματα, μέσα από ένα δικό της τρόπο, και να τα φέρει στο σήμερα με τον πιο φυσικό τρόπο.

ΕΡ: Έχοντας συνεργαστεί και με άλλους καλλιτέχνες, θα ξεχωρίζατε κάποια αυτές τις συμπράξεις και γιατί;

ΑΠ: Παρόλο που κατά καιρούς έχουμε συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες και ομάδες από το χώρο του σύγχρονου χορού, του θεάτρου, της ηλεκτρονικής μουσικής, της ζωγραφικής κ.ά., θεωρώ ότι η πιο γόνιμη συνεργασία μας, η οποία κρατάει ακόμα και σήμερα, είναι αυτή με τον Γιάννη Αγγελάκα. Μέσα από αυτή τη σύμπραξη μάθαμε πολλά και ακόμα μαθαίνουμε, ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις, ανοίξαμε τους ορίζοντές μας, πειραματιστήκαμε σε καινούρια πράγματα και τελικά «δέσαμε». Είναι πολυ ωραίο να βλέπεις πώς δύο εντελώς διαφορετικά είδη μουσικής μπορούν να αλληλεπιδράσουν, να ταιριάξουν και να ενσωματωθεί το ένα στο άλλο. Από τον Γιάννη μάθαμε και μαθαίνουμε πολλά πράγματα.

ΕΡ: Αυτή η συνεργασία σας με τον Γιάννη Αγγελάκα έγινε με αφορμή το soundtrack της ταινίας «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη. Τι εννοούσε ο Παντελής Βούλγαρης λέγοντας ότι «η μουσική να έχει μνήμη»;

ΑΠ: Λίγο δύσκολο να απαντήσω για το τι εννοούσε ο Παντελής Βούλγαρης με τη φράση αυτή. Για το ότι όμως η «μουσική έχει μνήμη» βεβαίως και θα συμφωνήσω με την έννοια ότι η μουσική μπορεί να σε μεταφέρει σε άλλους χρόνους και τόπους και να σου ξυπνήσει μέσα σου παλαιότερες καταστάσεις και συναισθήματα.

ΑΠ: Πώς αντικρίζετε το μέλλον ως μουσικό σχήμα; Θα σας ενδιέφερε η δισκογραφία;

ΑΠ: Κύριο μέλημά μας είναι να τραγουδάμε όσο και όπου εμείς θέλουμε και να περνάμε καλά. Ωστόσο, τελευταία μας μπήκε πιο έντονα στο μυαλό η δημιουργία ενός δίσκου, οπότε αυτόν τον καιρό είμαστε στην προετοιμασία έκδοσής του.

ΕΡ: Το κυπριακό κοινό θα έχει την ευκαιρία να σας ακούσει για πρώτη φορά στις 24 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τι θα θέλατε να τους πείτε για το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι και τον τρόπο που προσεγγίζετε αυτήν την παράσταση;

ΑΠ: Αξίζει, πιστεύω, το κυπριακό κοινό να μοιραστεί μαζί μας αυτήν την εμπειρία και να ακούσει ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια, μιας και το συγκεκριμένο είδος μουσικής είναι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Στην παράστασή μας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια, χωρίς τη συνοδεία οργάνου, εκτελεσμένα από πέντε γυναικείες φωνές. Το θέμα των τραγουδιών αντλείται από τον κύκλο της ζωής, οπότε θα ακουστούν νανουρίσματα, τραγούδια για την αγάπη, το γάμο, την ξενιτιά, μοιρολόγια, όπως και φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί.

Ταυτότητα παράστασης

Επιλογή τραγουδιών, ερμηνεία: «Διώνη»

Το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα «Διώνη» αποτελούν οι: Ευαγγελία, Παρασκευή και Χριστίνα Γκόγκου, Ειρήνη και Παναγιώτα Κολιούση και Ανθή Κύρκου.

Πότε: Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018, στις 19:30

Πού: Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελλιώτισσα, στην εντός των τειχών στη Λευκωσία

Πώς: Η είσοδος είναι δωρεάν και οι κρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στο: www.ucy.ac.cy/alumni (Εκδηλώσεις)

Πληροφορίες: 22894356 (ώρες γραφείου)

Γνωριμία με το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι από το γυναικείο σχήμα «ΔΙΩΝΗ»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
KYPRIA2018
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
AIGAIA
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016

microsoft1718