KESAISTHTIKI18

2018-02-22 20:09:07
Κατά των εξετάσεων τετραμήνων αποφάσισαν οι καθηγητές - η άλλη άποψη

Κατά των εξετάσεων τετραμήνων αποφάσισαν οι καθηγητές - η άλλη άποψη


 ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΙΟΛΑΡΗ*

Δεν είμαστε της άποψης πως οι εξετάσεις, είτε κατά τη διάρκεια είτε στο τέλος των τετραμήνων, είναι αυτοσκοπός.

 Όμως, δεδομένου πως ήδη δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις πως η Παιδεία μας πάσχει, (δείτε για παράδειγμα πως μιλούν και πως γράφουν οι περισσότεροι νέοι μας, ή τι θέσεις καταλαμβάνουν σε διεθνείς διαγωνισμούς) είμαστε της άποψης πως οι καθηγητές έπρεπε το αντίθετο να αποφασίσουν.

 Αλλά και αυτή τη θλιβερή εικόνα να μην είχαμε, που ξανακούστηκε να καταργούνται οι εξετάσεις των τετραμήνων!

 Θα έπρεπε, αν η υποχρεωτική εξέταση είναι μια, οικειοθελώς να κάνουν τρεις και περισσότερες. Το ιδανικότερο θα ήταν ο κάθε καθηγητής, ανάλογα με την ομάδα που έχει στη τάξη και το αντικείμενό του, να χρησιμοποιούσε την κρίση του και να ζητούσε από τους μαθητές του είτε να κάνουν γραπτές  εξετάσεις, είτε οποιαδήποτε άλλη μορφή εξέτασης, όπως για παράδειγμα προφορικές παρουσιάσεις, ατομικές ή / και ομαδικές, που παρεμπιπτόντως θα βοηθούσαν τους μαθητές να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θα βελτίωναν την έκφραση τους.

 Η απόφαση αυτή, το μόνο που θα πετύχει είναι να επηρεάσει αρνητικά την παραγόμενη γνώση και να ενισχύσει την ανάγκη για φροντιστήρια, που όλοι λένε, χρόνια τώρα, πως είναι μάστιγα που πρέπει να εκλείψει, αλλά στην ουσία κανείς δεν αγγίζει αποφασιστικά το θέμα, έστω και αν ψηφίστηκαν σχετικοί νόμοι. Αλλά είναι γνωστό σε όλους πως πολλοί καθηγητές έχουν κτίσει τα σπίτια τους, τα εξοχικά τους ή αγόρασαν τα δεύτερα ή τρίτα αυτοκίνητα τους με τα εισοδήματα των φροντιστηρίων, αφορολόγητα μάλιστα εισοδήματα.  αλήθεια στα φροντιστήρια πόσο συχνά ζητούν από τους μαθητές να κάνουν εξετάσεις;

 Φυσικά όλα αυτά τα περίεργα και ανήκουστα κυρίως συμβαίνουν διότι οι καθηγητές είναι πρώτιστα δημόσιοι υπάλληλοι με ισχυρές συντεχνίες να τους στηρίζουν, οπότε ό,τι θέλουν αποφασίζουν χωρίς να μπορεί κανείς να τους υποδείξει πως ίσως κάνουν λάθος.

 Διότι όπως όλοι αντιλαμβάνονται δεν έχουν κίνητρο είτε να κουραστούν λίγο περισσότερο, είτε να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αντίθετα έχουν κίνητρο να μην δίνεται η γνώση στα σχολεία αλλά στα φροντιστήρια, ή έστω και αν δεν κάνουν φροντιστήρια, απλά το σύστημα τους οδηγεί στην ελάχιστη προσπάθεια.

Δυστυχώς υπάρχει και συνέχεια, διότι όταν πολλά από αυτά τα παιδιά - που το τονίζω είναι τα θύματα - αποφασίσουν να σπουδάσουν, είναι τα περισσότερα φορτωμένα αδυναμίες, έλλειψη αυτοπεποίθησης και συχνά - πυκνά υποχρεώνονται και για τις κολεγιακές / πανεπιστημιακές τους εργασίες να καταφεύγουν σε "επαγγελματίες" που μέχρι και διατριβές μπορούν να τους γράψουν με το κατάλληλο τίμημα βέβαια.

Και δυο φορές δυστυχώς όταν επιτέλους ολοκληρώσουν και τις σπουδές τους θα εργοδοτηθούν φορτωμένοι και πάλι με ελλείψεις, γνωστικές και άλλες, για τις οποίες επαναλαμβάνω ουδόλως ευθύνονται. Και αυτό φυσικά επηρεάζει την παραγωγικότητα τους για να μην πω πως όλο αυτό επηρεάζει επίσης και το στήσιμο των οικογενειών τους, των σχέσεων τους και γενικά τον κοινωνικό ιστό και την ποιότητα του. 

*Ακαδημαϊκός Διευθυντής - Οικονομολόγος

City Unity College


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ρένα Ανδρέου, Μαθηματικός
Sat February 24, 2018, 17:00:46
Καλό θα ήταν όσοι εκφράζουν απόψεις και θίγουν άτομα, να φροντίζουν πρώτα να ενημερώνονται για το θέμα στο οποίο εκφράζουν μια "άλλη άποψη".
Αναρωτιέστε: "Πού ξανακούστηκε να καταργούνται οι εξετάσεις των τετραμήνων;" Οι καθηγητές δεν ζήτησαν να καταργηθούν οι εξετάσεις των τετραμήνων, γιατί απλούστατα στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν εξετάσεις τετραμήνων, αλλά τελικές εξετάσεις. Το Υπουργείο Παιδείας με τη νέα νομοθεσία εισάγει το θεσμό των εξετάσεων στο τέλος κάθε τετράμηνου με τη νέα σχολική χρονιά.
Εξετάσεις με τη μορφή διαγωνισμάτων και εργασιών γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Οι καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι (προσωπικά δεν θεωρώ ντροπή να εργάζεται κάποιος για τον δημόσιο τομέα, οπότε ας μην χρησιμοποιούμε υποτιμητικά τον όρο δημόσιος υπάλληλος), πιστεύουν ότι τα μαθησιακά αποτελέσματα δεν θα βελτιωθούν αν μειωθεί ο διδακτικός χρόνος, χωρίς την ανάλογη και προγραμματισμένη αναπροσαρμογή της ύλης. Τα μαθησιακά αποτελέσματα βελτιώνονται με επιπλέον χρόνο για επανάληψη και εμπέδωση της ύλης. Πώς βελτιώνονται αν αφαιρέσεις δύο εβδομάδες από το διδακτικό χρόνο για εξετάσεις;
Αν οι καθηγητές δεν ήθελαν να κουραστούν λίγο περισσότερο, όπως αναφέρει το άρθρο, θα ψήφιζαν υπέρ των εξετάσεων. Οι καθηγητές των εξεταζόμενων μαθημάτων θα έχουν να προετοιμάσουν εξεταστικά δοκίμια και να διορθώσουν γραπτά, που είναι σαφώς ευκολότερο από το προετοιμάζεσαι και να διδάσκεις στην τάξη. Όσο για τους καθηγητές των μη εξεταζόμενων μαθημάτων, που προς τιμήν τους ψήφισαν κατά στο δημοψήφισμα, αυτοί θα "γλίτωναν" δύο εβδομάδες μάθημα για να κάνουν πέντε ή έξι επιτηρήσεις σε εξετάσεις. Επομένως, ας μην χρησιμοποιούν κάποιοι το επιχείρημα ότι οι καθηγητές ψήφισαν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον, επειδή δεν θέλουν να κουράζονται.
Ας σταματήσουμε να συγκρίνουμε τα γυμνάσια με τα κολλέγια, και ας μην μετατρέψουμε τα σχολεία μας σε εξεταστικά κέντρα. Οι καθηγητές βλέπουν τους μαθητές της Α Γυμνασίου να αγχώνονται με τη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο και να δυσκολεύονται στα πρώτα τους διαγωνίσματα. Από αυτούς τους μαθητές θα ζητήσουμε να παρακαθίσουν σε εξετάσεις τον Δεκέμβριο; Ή μήπως να άρχιζαν τις εξετάσεις από το δημοτικό ή το νηπιαγωγείο;

Έλενα Ηλιάδη
Fri February 23, 2018, 09:03:52
[…] Σήμερα βρισκόμαστε σε μια σχετική σύγχυση ως προς τον σκοπό των εξετάσεων. Μπορούμε εύλογα να αναρωτηθούμε κάτι από τα ακόλουθα. Μήπως οι εξετάσεις είναι περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο μια δίοδος για το επόμενο εκπαιδευτικό στάδιο, ανεξαρτήτως περιεχομένου; Μήπως είναι ένα τεστ μνήμης για να διαπιστωθεί αν προσέχαμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων; Μήπως είναι ένας τρόπος για να σκοτώνουμε την ώρα μας και να προσδίδουμε τεχνητή δομή σε ένα κατά τα άλλα όμορφο σχολικό έτος, σαν να βάζουμε κόσμο να καθαρίζει με οδοντόβουρτσες τη λεωφόρο όπου θα γίνει η παρέλαση; Ή μήπως είναι απλώς μία ανεπιτυχώς μεταμφιεσμένη μορφή τιμωρίας; Μας εξοπλίζουν άραγε οι εξετάσεις –έστω- με τις δεξιότητες που θα χρειαστούμε στο μέλλον ή μήπως, σαν να απαιτείς από έναν υποψήφιο δικαστή να ολοκληρώσει με επιτυχία ένα μαραθώνιο, το εξεταστικό σύστημα απαιτεί από εμάς πνευματικούς άθλους εντελώς άσχετους με την μελλοντική επαγγελματική ενασχόλησή μας; Στο θέμα των εξετάσεων είναι πολύ πιθανό ότι κρατήσαμε το τυπικό και χάσαμε την ουσία.
[…] Η φύση της γνώσης ορίζει ότι πρέπει να προσλαμβάνεται, να αφομοιώνεται και να ξεδιπλώνεται σ’ έναν αργό και προσεκτικό ρυθμό. Οι εξετάσεις περιφρονούν αυτή την αρχή, μετατρέποντας τη γνώση σε άθλημα. Και επειδή πρόκειται για άθλημα, εκτός από πνευματική διεργασία, οι εξετάσεις γίνονται και σωματική, με την αδρεναλίνη να ξεχειλίζει και την καρδία να βροντοχτυπάει στο στήθος μας σαν ξυπνητήρι. Δεν είναι να απορεί κανείς που πολλοί βρίσκουν την εμπειρία ανυπόφορη.
[…] Εντέλει, η γνώση δεν ανήκει σε κανέναν: όλοι μας είμαστε απλώς οι φροντιστές της. Έτσι, στο θέμα των εξετάσεων, κανείς δεν μπορεί ποτέ να εξεταστεί πάνω στις «γνώσεις του», παρά μόνο στην ικανότητα του να αποθηκεύει προσωρινά ένα μικρό οπλοστάσιο τεχνογνωσία. Βγαίνοντας από την αίθουσα των εξετάσεων για τελευταία φορά, έχουμε ήδη ξεχάσει κάποια από τα νευραλγικά δεδομένα που με τέτοια αίσθηση κατεπειγόντως είχαμε ξαναδιαβάσει το προηγούμενο βράδυ και που τόσο σημαντικά υπήρξαν –για μερικές φευγαλέες στιγμές- για το μέλλον μας.
(Ρόμπερτ Ρόουλαντ Σμιθ, Περίπατος με τον Πλάτωνα, Τα ορόσημα στη ζωή μας)

Ηρώ Ελευθερίου
Thu February 22, 2018, 22:34:10
Μα ποιος είπε ότι δεν γίνονται όλα αυτά. Δηλαδή τι διαφορά θα έχει αν γίνονται οι εξετάσεις στο τετράμηνο. Μήπως δεν γίνονται ήδη αξιολογήσεις; Το πρόβλημα έγκειται στην σιωπηρή πολιτική του Υπουργείου όλοι να προάγονται με μηδαμινή προσπάθεια, την εισαγωγή σωρείας μαθητών σε προγράμματα στήριξης και την πίεση που δέχονται οι σχολικές μονάδες για να προάγουν τους αναλφάβητους και τους τεμπέληδες, κ.α. Έτσι έχουμε πλασματικούς βαθμούς που δεν αντιπροσωπεύουν τις γνώσεις και τις ικανότητες των μαθητών (αριθμητική βαθμολογία υποχρεωτικά 8 και άνω στο τετράμηνο) γιατί αλλιώς δεν περνούν ούτε με 20 και έπειτα την πριμοδότηση για να προαχθούν εκείνοι που δεν μπορούν να γράψουν ούτε το όνομά τους επικαλούμενοι αυτοκτονικές και άλλες παραστάσεις. Οι εξετάσεις των τετραμήνων απλά θα αυξήσουν το άγχος των μαθητών που ήδη έχουν άγχος για οποιαδήποτε εξέταση (ακόμα και ένα μικρό διαγώνισμα) και θα μειώσουν τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο για τους ίδιους μαθητές.

FREDERICK-EX
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
MA/MSc2018
NEAPJUL17
THALIS
microsoft1718
HPJETPRO
CDA2018
PAJULY17
MOECEE
AIGAIA
FORUMMARCH
iky2018
global
LOTTO
Middlesex2016