KESJULY18

2018-02-20 14:34:13
Ερευνητικό έργο στο Κέντρο Αριστείας «Κοίος» για μείωση ενεργειακών απωλειών σε έξυπνα κτίρια

Ερευνητικό έργο στο Κέντρο Αριστείας «Κοίος» για μείωση ενεργειακών απωλειών σε έξυπνα κτίρια


 Tο χρηματοδοτούμενο, από το ERC, έργο, παρέχει στο «Κοίος» τη δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμου λύσης για μείωση των ενεργειακών απωλειών

Νέο ερευνητικό έργο συντονίζει το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) μέσω του προγράμματος "ERC Proof of Concept". Πρόκειται για το έργο με το ακρώνυμο Domognostics, το οποίο στοχεύει στη μείωση των ενεργειακών απωλειών σε κτίρια με την χρήση έξυπνων διαγνωστικών συστημάτων αυτοματισμού κτιρίων.

Οι χρηματοδοτήσεις ERC Proof of Concept παρέχονται σε υφιστάμενους κατόχους ERC με στόχο να τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν τα άριστα αποτελέσματα των ερευνητικών τους έργων. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες των καινοτόμων ιδεών ώστε να μετατραπούν σε νέα προϊόντα ή νέες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι τα θεωρητικά θεμέλια των τεχνικών του έργου Domognostics αναπτύχθηκαν ως μέρος του ERC Advanced Grant "Fault-Adaptive", που απονεμήθηκε στον Καθηγητή Μάριο Πολυκάρπου, Διευθυντή του Κέντρου Αριστείας «Κοίος».

Ανάγκη για διαγνωστικά συστήματα αυτοματισμού κτιρίων

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και για το 36% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ένα σημαντικό ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται στα κτίρια (περίπου 20%) σπαταλιέται αχρείαστα λόγω σφαλμάτων στο σύστημα αυτοματοποίησης. Για παράδειγμα, όταν ο αισθητήρας θερμοκρασίας ή ο αισθητήρας που ελέγχει την ποιότητα του αέρα παρουσιάσει σφάλμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της απόδοσης, αύξηση του ενεργειακού κόστους και μείωση της παραγωγικότητας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη κι ανθρώπινες ζωές. Ως εκ τούτου, τα έξυπνα συστήματα παρακολούθησης και έγκαιρης εντόπισης σφαλμάτων με την χρήση αλγορίθμων λογισμικού, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη ενεργειακή διαχείριση κτιρίων.

Τα ζητήματα έγκαιρης εντόπισης, διάγνωσης και αυτόματης διόρθωσης σφαλμάτων στα κτίρια θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο εγγύς μέλλον, καθώς συσκευές και αισθητήρες με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο θα χρησιμοποιούνται ευρέως σε έξυπνα κτίρια και σπίτια μέσω της τεχνολογίας Internet of Things (IoT), ώστε να συνδέονται και να ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 345.000 νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως από την εφαρμογή κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, ενώ ένα ποσοστό αυτών των θέσεων θα σχετίζονται με την αγορά των διαγνωστικών συστημάτων αυτοματισμού κτιρίων.

Καινοτόμα λύση στη μείωση ενεργειακών απωλειών

Η πλατφόρμα του Domognostics θα χρησιμοποιεί έξυπνους αλγόριθμους διάγνωσης σφαλμάτων με δυνατότητες μηχανικής εκμάθησης (machine learning) ώστε να έχει την ικανότητα να βελτιώνει την απόδοση της κατά την διάρκεια της λειτουργίας της. Επίσης, θα  διευκολύνει την προσθήκη νέων αισθητήρων ή την αντικατάσταση ελαττωματικών εξαρτημάτων με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν, χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» συνεργάζεται με την εταιρεία PHOEBE Research and Innovation Ltd. Η εταιρεία PHOEBE θα είναι υπεύθυνη για την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε μια πλατφόρμα που θα επιτρέπει τον έλεγχο και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα διεξάγει επίσης επιχειρηματική μελέτη για την εμπορευματοποίηση της καινοτόμου λύσης τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016