KESJULY18

2018-02-20 13:19:17
Υπέρ των Εξετάσεων στο τέλος του κάθε Τετραμήνου  η διαχρονική θέση της «Αλλαγής»

Υπέρ των Εξετάσεων στο τέλος του κάθε Τετραμήνου η διαχρονική θέση της «Αλλαγής»


Ανακοίνωση της «Αλλαγής» για το θέμα των Εξετάσεων στο τέλος των Τετραμήνων αναφέρει:   

I. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΤΕΤΡΑΜΗΝΩΝ

*Η θέση μας, τόσο ως «ΑΛΛΑΓΗ» όσον και ως ΟΕΛΜΕΚ εδώ και χρόνια, ήταν η εφαρμογή του διαχωρισμού του σχολικού έτους σε τετράμηνα και η κατάργηση του διαχωρισμού σε τρίμηνα. Η θέση αυτή αποτέλεσε θέση της ΟΕΛΜΕΚ με την απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της 19ης Δεκεμβρίου 2008.

*Όταν τον Σεπτέμβριο του 2010 υιοθετήθηκε ο διαχωρισμός του σχολικού έτους σε δύο τετράμηνα, η θέση μας παρέμενε και η καθιέρωση εξετάσεων στο τέλος του κάθε τετράμηνου. Η θέση της ΟΕΛΜΕΚ – κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την καθιέρωση των τετράμηνων, τον Ιούνιο του 2010 – ήταν ότι στην επόμενη τροποποίηση των Κανονισμών Λειτουργίας θα έπρεπε να εισαχθούν εξετάσεις.

*Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ στις 15 Δεκεμβρίου 2011 πήρε την εξής απόφαση: «Εφαρμογή ενδιάμεσων εξετάσεων (Γενάρης και Μάιος -Ιούνιος) με την ύλη του κάθε τετραμήνου για τα υφιστάμενα εξεταζόμενα μαθήματα. Να περιοριστούν τα προειδοποιημένα σε ενότητα διαγωνίσματα και να προωθηθούν παράλληλοι τρόποι αξιολόγησης. Να εξαιρεθεί η Γ΄ Λυκείου σε αυτή την φάση. Για τα δευτερεύοντα μαθήματα να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς, για σκοπούς αξιολόγησης. Να επανέλθει η αριθμητική βαθμολογία στο Γυμνάσιο».

*Τον Ιανουάριο του 2012 με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους η Οργάνωσή μας ζήτησε την εφαρμογή των εξετάσεων στο τέλος του κάθε τετράμηνου.

*Στους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων (2017) η ΟΕΛΜΕΚ υποστήριξε την εισαγωγή των εξετάσεων στο τέλος του κάθε τετραμήνου. 

Με βάση τα πιο πάνω η θέση της «ΑΛΛΑΓΗ» παραμένει υπέρ των εξετάσεων στο τέλος του κάθε τετράμηνου για τα εξεταζόμενα μαθήματα, και θεωρούμε ότι το όποιο δημοψήφισμα για το θέμα, εφόσον υπάρχει και σχετική νομοθεσία, είναι αχρείαστο, θα οδηγήσει την ΟΕΛΜΕΚ σε περιπέτειες και θα την εκθέσει.

 II.  ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ

* Η ετήσια διδακτέα ύλη δεν θα συσσωρεύεται προς εξέταση στο τέλος της χρονιάς, αλλά θα κατανέμεται στα δύο τετράμηνα, και ό,τι εξετάζεται στο Α΄ τετράμηνο ΔΕΝ θα εξετάζεται στο Β΄.

* Αυτό θα αποφορτώσει τους μαθητές από μεγάλη πίεση και θα συμβάλει στη μείωση του άγχους ενόψει της μίας εξέτασης

* Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν επιτύχουν το προσδοκόμενο στην πρώτη εξέταση, θα έχουν και δεύτερη ευκαιρία τον Μάιο – Ιούνιο να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

* Με τις Εξετάσεις του Α΄ τετραμήνου θα γίνεται έγκαιρος εντοπισμός των εκπαιδευτικών/μαθησιακών αναγκών των μαθητών και θα υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνονται άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων, με στόχο την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων κάθε μαθητή και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων του.

* Οι μαθητές θα συστηματικοποιήσουν την καθημερινή τους προσπάθεια και ετοιμασία.

* Τα διαγωνίσματα σε ενότητες θα μειωθούν δραστικά και θα προωθηθεί η 10-15λεπτη γραπτή άσκηση στο μάθημα της ημέρας και η αξιοποίηση νέων μορφών συνεχούς και δημιουργικής αξιολόγησης (ατομικές και συλλογικές διαθεματικές εργασίες, παρουσιάσεις, projects κτλ). Τα διαγωνίσματα σε ενότητα/ενότητες απορρυθμίζουν τους μαθητές και τους δυσκολεύουν στην καθημερινή μελέτη όλων των μαθημάτων.

* Κατά την περίοδο διενέργειας των Εξετάσεων Τετραμήνων (Δεκεμβρίου και Μαΐου – Ιουνίου), όπως και τώρα κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Μαΐου – Ιουνίου, δεν θα γίνονται μαθήματα, αλλά οι μαθητές θα είναι αφοσιωμένοι στην προετοιμασία για τις εξετάσεις.

III.  ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

  • Οι καθηγητές θα λαμβάνουν έγκαιρα ανατροφοδοτική αξιολόγηση της δουλειάς τους και θα προβαίνουν στον απαραίτητο αναστοχασμό σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας τους και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν. Αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωσή τους.
  • Οι καθηγητές των εξεταζομένων μαθημάτων, στο πλαίσιο της ορθολογιστικής κατανομής καθηκόντων, θα απαλλάσσονται από τις επιτηρήσεις και θα τους παραχωρηθούν ουσιαστικές διευκολύνσεις για το διόρθωμα των γραπτών.
  • Οι καθηγητές των μη εξεταζομένων μαθημάτων κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου θα έχουν ως καθήκον την πραγματοποίηση επιτηρήσεων.

Η ΟΕΛΜΕΚ θα πρέπει να ασκήσει πίεση στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με στόχο:

  1. Να προχωρήσει στην προσαρμογή της διδακτέας ύλης σε όλα τα μαθήματα – εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα – στο νέο διδακτικό πλαίσιο που προκύπτει με την εφαρμογή των Εξετάσεων Τετράμηνων.
  2. Να προχωρήσει στον καθορισμό της εξεταστέας ύλης πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων.
  3. Να εξεύρει τρόπους αποφόρτωσης των καθηγητών των εξεταζομένων μαθημάτων.
  4. Να επιμορφώσει τους καθηγητές/καθηγήτριες στο θέμα των εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης των μαθητών κατά τη διάρκεια των τετράμηνων.

 Η εφαρμογή των εξετάσεων στο τέλος των δύο τετράμηνων δίνει τη δυνατότητα και το όπλο σε μια ικανή ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ να αντιμετωπίσει και πάλι πιθανά μέτρα «εξορθολογισμού» που θα επιχειρήσουν κάποιοι σε βάρος της Μέσης Εκπαίδευσης.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ

ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΜΕ ΜΟΝΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016