KESJULY18

2018-02-19 22:38:58
Πρύτανης Χριστοφίδης: Το στοίχημα της νέας εποχής είστε εσείς

Πρύτανης Χριστοφίδης: Το στοίχημα της νέας εποχής είστε εσείς


 *Ξεχάστε τον δημόσιο τομέα, έτσι κι αλλιώς εκεί δεν μετρούν μόνο τα πτυχία, τα προσόντα κι η πραγματική αξία. Εκεί δεν έχει και πολλή σχέση τι ξέρετε, αλλά ποιους ξέρετε.

 *Θα καινοτομήσετε μόνο εάν αμφισβητήσετε αυτά που μάθατε 

Χαιρετισμός Πρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη στην Τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου  Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018.

Συναντιόμαστε ακόμα μια χρονιά για να σας συγχαρούμε και να γιορτάσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών σας. Είμαστε περήφανοι για σας και γι’ αυτό που εσείς αντιπροσωπεύετε.

Το πανεπιστήμιο μας εξελίσσεται. Από την έναρξη, μέχρι και την ολοκλήρωση των σπουδών σας, έχει επεκταθεί κτηριακά, ενδυναμωθεί επιστημονικά, διακρίνεται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και συνεχίζει δυναμικά την πορεία διεθνοποίησής του.

Εσείς οι απόφοιτοί μας, είστε μια διαφορετική ελίτ, η ελίτ της γνώσης. Η Πολιτεία και η κοινωνία ευρύτερα έδωσε πολλά στο πανεπιστήμιο σας και το Πανεπιστήμιο –καθηκόντως - έδωσε πολλά σε σας. Γι’ αυτό και δικαιολογημένα η Πολιτεία περιμένει πολλά από το πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα έχει υψηλές προσδοκίες για τις δικές σας δυνατότητες.

Τον τελευταίο χρόνο επισκέφθηκα δεκάδες επιχειρήσεις που εργοδοτούν απόφοιτούς μας. Στις επισκέψεις μου ακούω τα καλύτερα λόγια των εργοδοτών για την κατάρτισή σας, τον επαγγελματισμό, το ήθος και την αποτελεσματικότητά σας.

Επισκέφθηκα επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, τράπεζες, λογιστικούς και ελεγκτικούς οίκους, βιομηχανίες τροφίμων, πραγματικές βιομηχανίες που εξάγουν σε δεκάδες χώρες, αθόρυβα χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Αφουγκραστείτε τις προσωπικές σας επιθυμίες, ακούστε τους κτύπους της καρδίας σας. Εργαστείτε σε κάτι που αγαπάτε πραγματικά, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσετε αξία και μόνο έτσι θα είστε πραγματικά ευτυχισμένοι. Μην ψάχνετε τις εύκολες λύσεις και μην επιζητάτε τους σύντομους δρόμους.

Ξεχάστε τον δημόσιο τομέα

Ξεχάστε τον δημόσιο τομέα, έτσι κι αλλιώς εκεί δεν μετρούν μόνο τα πτυχία, τα προσόντα κι η πραγματική αξία. Εκεί δεν έχει και πολλή σχέση τι ξέρετε, αλλά ποιούς ξέρετε. Δυστυχώς, βάσει και των διεθνών κατατάξεων, η χώρα μας δεν ξεπέρασε ακόμη τον κακό της εαυτό.

Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τον κόσμο; Μπορεί μία ομάδα να δημιουργήσει νέες κουλτούρες; Το ερώτημα αυτό απαντάται ιστορικά και η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

Ναι μπορεί!

Γιατί πάντα οι μεγάλες αλλαγές προέρχονται από λίγους που αντιλαμβάνονται τα βήματα της ιστορίας. Φτάνει κάποιος να το θέλει πραγματικά, να το επιδιώκει, να το ονειρεύεται, να το κυνηγά και να δουλεύει ή ακόμα και να θυσιάζεται γι΄ αυτό.

Πιστεύω στη νέα γενιά, σε εσάς, τους φοιτητές και τους απόφοιτούς μας. Δεν ανήκω σ΄ αυτούς που ισχυρίζονται ότι κάθε νέα γενιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αντίθετα έχω την πεποίθηση ότι οι νέοι σήμερα είναι περισσότερο συμπονετικοί, περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, περισσότερο γνήσιοι και ανθρώπινοι σε σημαντικά κοινωνικά θέματα.

Έτσι προχωρά ο κόσμος

Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι,

Όσα έχετε μάθει εδώ στο πανεπιστήμιο, σας έχουν αλλάξει, αύριο θα πρέπει να ανακαλύψετε εκ νέου τα πράγματα σε έναν άλλο κόσμο. Για να μπορέσετε να καινοτομήσετε πρέπει να ξεχάσετε αυτά που μάθατε εδώ ή να τα θέτετε σε συνεχή αμφισβήτηση, γιατί η καινοτομία απαιτεί καθαρό μυαλό, χωρίς πλαίσιο. Θα καινοτομήσετε μόνο εάν αμφισβητήσετε αυτά που μάθατε, έτσι προχωρά ο κόσμος.

Το στοίχημα της νέας εποχής είστε εσείς.

Το στοίχημα της νέας εποχής είστε εσείς. Η αποφασιστικότητά σας να μην συντηρείτε το παλιό και το παρωχημένο. Δεν λέω να «διαλύσετε» ότι δημιούργησαν οι προηγούμενοι. Λέω να το επεξεργαστείτε, να το βελτιώσετε και να το τελειοποιήσετε. Ότι είναι λάθος να το καταρρίψετε και να το διορθώσετε.

Οι προηγούμενες γενιές κινούνταν σ΄ ένα ασφαλές πλαίσιο. Υπό την έννοια ότι φοβόντουσαν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα. Προτιμούσαν τη βεβαιότητα του δημοσίου ή ακόμα το σύνηθες και το οικείο στην εργασία.

Σήμερα η προσβασιμότητα σ΄ ολόκληρο τον κόσμο ανοίγει προοπτικές. Δίνει τη δυνατότητα στον καθένα - φτάνει να το επιδιώξει - να ασκήσει τη δική του επιρροή. Γιατί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη δημιουργία πλούτου, ή τουλάχιστον δεν θα πρέπει να έχουν να κάνουν μόνο με αυτό. Οι ανακαλύψεις πρέπει να εστιάζουν και στο πως διαμορφώνουμε έναν καλύτερο κόσμο για τη γενιά μας και για τις γενιές που θα έρθουν.

Πρέπει να πάρετε ρίσκα

Πρέπει να πάρετε ρίσκα αγαπητοί απόφοιτοι. Θα κάνετε λάθη. Εξάλλου όπως ανάφερε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν «Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούριο».

Ακόμα και η πολυπόθητη λύση του Κυπριακού, η επανένωση, περνά από τη λογική της ανταγωνιστικότητας της πατρίδας μας. Η θέληση των νέων ανθρώπων της άλλης πλευράς για επανένωση θα γίνεται μεγαλύτερη όσο η πατρίδα μας καθίσταται πιο ελκυστική και ανταγωνιστική.

Έφτασε η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα μας, να την κάνουμε πιο όμορφη, περισσότερο ανθρώπινη, πραγματικά παραγωγική. Μόνο έτσι θα σταματήσει η φυγή-διαρροή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό.

Μόνο έτσι θα πείσουμε τους ταλαντούχους και επιτυχημένους ανθρώπους της διασποράς να επιστρέψουν στην πρώτη τους πατρίδα.

Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι,

Πρόσφατα ένας βουλευτής, μετά από έντονο διάλογο, γυρνά και μου λέει, γιατί τόση εμμονή με την καινοτομία; Γιατί τόση εμμονή με την επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια; Όταν ακούω τόσες απλουστεύσεις από τους νομοθέτες μας με πιάνει απελπισία. Σε λίγα χρόνια ο πλούτος μιας χώρας δεν θα μετράται με το ΑΕΠ.

Ο πραγματικός χρυσός

Τα άϋλα αγαθά, δηλαδή τα προϊόντα της ανθρώπινης διάνοιας, είναι ο χρυσός της σύγχρονης οικονομίας. Είναι ο πραγματικός χρυσός, μαζί με τα μυαλά των νέων ανθρώπων του τόπου μας. Η κοινωνία της γνώσης, η οποία βασίζεται στην καινοτομία και στη δημιουργικότητα, η διαφύλαξη και η αξιοποίηση του πνευματικού πλούτου αποτελεί το κλειδί για τη μετουσίωσή του σε παραγωγική γνώση προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας.

Η βέλτιστη διαχείριση των άϋλων αγαθών είναι βασική προϋπόθεση και στυλοβάτης για την οικονομία. Βιομηχανίες, όπως η χημική κι η φαρμακευτική, οι τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της τεχνολογίας των πληροφοριών εξαρτώνται ουσιωδώς από την προστασία των εφευρέσεων μέσω των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η οποία παρέχει τα αναγκαία κίνητρα για την καινοτόμο ανάπτυξη.

Δεν μπορεί στην Κύπρο να πρωτοτυπούμε και η Βουλή να κρίνει δίκαιο να αφήνει τους δημιουργούς έξω από την εκμετάλλευση του δικού τους πνευματικού πλούτου.

Η Βουλή παραγνωρίζει τις αποφάσεις του Υπουργικού

Δεν είναι σοφό η Βουλή να παραγνωρίζει τις αποφάσεις του Υπουργικού σας Συμβουλίου, κύριε Πρόεδρε, για ένα τόσο στρατηγικό ζήτημα.

Χώρες που έχουν κατανοήσει τη σημασία του επιστημονικού και πνευματικού τους πλούτου κυριαρχούν στη σύγχρονη οικονομία και χαράσσουν τις πολιτικές για την εξέλιξη της τεχνολογικής προόδου, καθορίζοντας το μέλλον της ανθρωπότητας.

Εμφανίστηκε τελευταία ένας νέος και ανησυχητικός λόγος ως προς το γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε την προστασία της καινοτομίας μέσα από τη διανοητική ιδιοκτησία.

Στη μετα-βιομηχανική εποχή, η τεχνητή νοημοσύνη επιδιώκεται σταδιακά να αντικαταστήσει τον «φθαρτό» άνθρωπο σε ολοένα και περισσότερους τομείς της οικονομίας. Στον άνθρωπο θα παραμείνουν τελικά μόνο εκείνοι οι τομείς που συνδέονται άμεσα με την προσωπικότητα και την ψυχή του, δηλαδή η δημιουργικότητα, η πνευματική δράση, η καινοτόμος σκέψη. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η προστασία αυτών των αγαθών αποτελεί ουσιώδη στόχο.

Σήμερα, τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προσαρμογή στη νέα εποχή, στον αγώνα ενάντια στην αβεβαιότητα που προκύπτει από το κακό προσωπείο της τεχνολογικής επανάστασης.

Το Πανεπιστήμιο, ως φυτώριο και πηγή πρωτότυπων ιδεών και γνώσης, έχει το καθήκον να πρωταγωνιστήσει στην προστασία και δυναμική αξιοποίηση αυτών των άϋλων αγαθών, ως θεματοφύλακας ενός ανεκτίμητου εθνικού πλούτου, ενός διαχρονικού εθνικού θησαυρού που θα χτίσει το μέλλον της χώρας, που θα κάνει περήφανες τις γενεές που έρχονται και θα δώσει πνοή και ζωή στην οικονομία.

Ζητήσαμε να ενσωματωθεί το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο, γιατί έτσι θα αυξήσει την ευρωπαϊκή του επιρροή. Aκόμη αναμένουμε την απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, από τον περασμένο Απρίλιο.

Η εμμονή στη γεωργία και στη γη

Κάποιοι αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι, άλλοι ειρωνικά και άλλοι με πραγματική απορία με ρωτούν όλο και πιο συχνά. Γιατί αυτή η εμμονή σου με τη γεωργία και τη γη; Γιατί απλούστατα γη σημαίνει πατρίδα, και αγάπη προς τη γη είναι η ατέλειωτη αγάπη για την πατρίδα. Είναι η γη που για αυτήν έγραψε ο Λεόντιος Μαχαιράς, ο Κώστας Μόντης και ο Δημήτρης Λιπέρτης, είναι η γη που ζωγράφησε ο Αδαμάντιος Διαμαντής, ο Τηλέμαχος Κάνθος και ο Μιχάλης Κάσιαλος, είναι η Γη που τραγούδησε ο Μάριος Τόκας. Μια γη, μια αγάπη που δεν έχει όρια, από την Πάφο στο Ριζοκάρπασο και από τη Λεμεσό στην Κερύνεια. Για αυτή ζούμε και για αυτήν πολεμάμε.

Ναι! Κάθε μέρα υπάρχουν νέες ευκαιρίες. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας, η διάρκεια ζωής των τεχνολογιών και των εφευρέσεων είναι πιο μικρή από τη διάρκεια των σπουδών σας, από τη στιγμή δηλαδή που εισέρχεστε στην εκπαίδευση μέχρι και την αποφοίτησή σας. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε νέος, κάθε απόφοιτος έχει τη δική του ευκαιρία να επινοήσει το καινούριο.

Επίσης, τον τελευταίο καιρό ακούω και κάποιες φωνές εντός και εκτός πανεπιστημίου, που έχω την αίσθηση ότι δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος. Θα κάνετε το πανεπιστήμιο επιχείρηση; ρωτούν. Μα ασφαλώς και όχι! Αλλά θέλουμε το πανεπιστήμιο να παράγει παραγωγούς γνώσης, νέους απόφοιτους που να δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις, και αυτοί με τη σειρά τους να εργοδοτούν νέους απόφοιτους. Προτείνουμε δηλαδή στην πολιτεία, και κατ΄ επέκταση στην κοινωνία, έναν καινούριο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.

Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι,

Ανήκετε στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η δικαίωση η δική μας ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, η προσωπική σας δικαίωση δεν είναι απλά να διάγετε τη ζωή σας. Είναι να αφήνετε ίχνη, να δημιουργείτε νέες κατευθύνσεις και να ανοίξετε νέους δρόμους.

Αυτό είναι το στοίχημα της νέας εποχής

Ο κόσμος που ζούμε αλλάζει. Ποια θα είναι η θέση μας στον καινούριο κόσμο που γεννιέται; Ποιος ο ρόλος μας; Εξαρτάται από τα πανεπιστήμια μας, από τους απόφοιτούς μας, από εσάς! Πρέπει να ξανά-ανακαλύψετε τις αξίες μας, να αφουγκραστείτε το παρελθόν μας και να το προεκτείνετε στο μέλλον. Αυτό είναι το στοίχημα της νέας εποχής. Το διακύβευμα και η προοπτική για το αύριο.

Χάσαμε μια μεγάλη μάχη το 1974. Αυτή η μάχη δεν τέλειωσε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την επόμενη μάχη γιατί εάν την χάσουμε θα είναι η τελευταία, δεν θα υπάρξει άλλη!

Αλλάξτε την πατρίδα μας, κάντε την πιο φωτεινή και πιο όμορφη. Κάντε μας να λέμε αυτή είναι η Κύπρος, έτσι είναι η Κύπρος, με περηφάνια κι όχι απογοήτευση. Πολεμήστε λοιπόν γι’ αυτή τη σκοτεινή αλλά συνάμα φωτεινή πατρίδα!

Καλό τέλος λοιπόν και καλή αρχή!


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
UNICERT
HPJETPRO
TEPAKKENITHESI
IDEP19
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016