KESJULY18

2018-02-16 11:10:01
Δημοψήφισμα για τις Εξετάσεις Τετραμήνων

Δημοψήφισμα για τις Εξετάσεις Τετραμήνων


 *Η αφορμή για τους γονείς να εξαπολύσουν μύδρους κατά των εκπαιδευτικών.

*Ενώ η ΟΕΛΜΕΚ, όλως περιέργως, σιωπά, αφού ο στόχος της ταυτίζεται με αυτόν των γονιών.

ΤΟΥ ΘΕΜΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ*

Δεν μας εξέπληξε η ανακοίνωση και το ύφος της, που εξέδωσε η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης με τίτλο: «Εξετάσεις τετραμήνων 2018 – 2019». Με ένα ύφος χιλίων καρδιναλίων, οι οργανωμένοι γονείς, συμφεριφερόμενοι ως ειδικοί επί παντός επιστητού, ενώ δράττουν της ευκαιρίας να βγάλουν όλα τα απωθημένα τους σε βάρος των εκπαιδευτικών και όχι μόνο.

Μιλούν ως ειδικοί, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, για την αξιολόγηση των μαθητών, που ζητούν και συμμετοχή, για ακατάλληλους εκπαιδευτικούς κ.α.

Το λεκτικό της ανακοίνωσης παρομοιάζει με πολλές ανακοινώσεις της ΠΣΕΜ, γεγονός που αποδεικνύει ότι συντάχθηκε από το ίδιο κέντρο αποφάσεων.

Και μην εκπλαγείτε, μέχρι τις 22 του Φεβράρη, που θα γίνει το γνωστό δημοψήφισμα, να έχουμε και ανακοίνωση της ΠΣΕΜ με το ίδιο ύφος και φυσικά το ίδιο περιεχόμενο.

Εκείνο που μας εκπλήττει είναι το γεγονός ότι η λαλίστατη ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, περιέργως έχει σιωπήσει και δεν απάντησε στα όσα απαράδεκτα αναφέρουν οι οργανωμένοι γονείς για τους εκπαιδευτικούς. Ο λόγος είναι απλός. Έχουν ίδιους στόχους και καθοδηγούνται από το ίδιο κέντρο αποφάσεων.

Ο γονείς, με την ανακοίνωσή τους, ζητούν αναστολή στην εφαρμογή των εξετάσεων των τετραμήνων από τη σχολική χρονιά 2018 – 2019. Μια αναστολή που μας θυμίζει παραπομπή στις ελληνικές καλένδες. Για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

Ζητούν καθολική, στοχευμένη και υποχρεωτική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Η επιμόρφωση, το γνωρίζουν πολύ καλά ότι γίνεται και είναι συνεχής. Εκείνο που μας ξενίζει είναι ότι καθορίζουν όχι μόνο το περιεχόμενο, αλλά ως εργοδότες ζητούν αυτή να γίνεται απογευματινές ώρες και…. διακοπές.

Εργοδότες και ειδήμονες οι Οργανωμένοι Γονείς. Τι να πούμε; Ντροπή, αφού εμπλέκονται σε όρους εργοδότησης και παραβιάζουν συνδικαλιστικές κατακτήσεις.

Τι λένε γι’ αυτό οι πάτρωνές τους και ειδικά η ΟΕΛΜΕΚ;

Για τις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης του μαθητή τι να πούμε; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν ότι ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή, που μετέχουν και ότι ήδη εξαγγέλθηκε ότι ειδικά η πρώτη φάση της επιμόρφωσης, για την αυθεντική μάθηση και αξιολόγηση, θα γίνει μέσα στον Φεβράρη;

Παρεμβαίνουν και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Εδώ μάλιστα κέρδισαν.  Πίνγκο. Ας μας αναλύσουν ποια σχέση έχει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (κι αυτό το θέμα συζητείται) με το επίμαχο θέμα, αφού είναι ειδικοί.

Και φυσικά δεν γινόταν να μην αναφερθούν και στους ανεπαρκείς εκπαιδευτικούς. Τις λίγες εξαιρέσεις, ως συνήθως, τις μετατρέπουν σε κανόνα. Για προβληματικούς γονείς που εμποδίζουν το έργο των εκπαιδευτικών ή που έρχονται στο σχολικό χώρο και απειλούν τους εκπαιδευτικούς δεν θα μας μιλήσουν οι γονείς;

Και η ΟΕΛΜΕΚ που σιωπά τι έχει να πει;

Οι εξετάσεις, λένε, πρέπει να είναι ενιαίες, για να δοθούν και κίνητρα στους εκπαιδευτικούς. Τώρα πώς θα γίνει αυτό δεν μας λένε.

Για την ουσία του θέματος να πούμε ότι στόχος, αφού πρώτα εφαρμοστεί ο θεσμός, είναι η καθιέρωση των ενιαίων εξετάσεων. Πρώτα, όμως πρέπει να εφαρμοστεί ο θεσμός, για να διαφανούν τυχόν προβλήματα, ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και μετά να προχωρήσουμε σε ενιαίες εξετάσεις.

Και το αποκορύφωμα. Ζητούν εμπλοκή οι ίδιοι και οι μαθητές στην αξιολόγηση του μαθητή.  Καλά, οι ίδιοι δεν χρειάζονται εκπαίδευση, επιμόρφωση; Τα γνωρίζουν όλα; Και αυτούς ποιος θα τους αξιολογεί; 

Και ας μας ξεκαθαρίσουν. Πώς θα εμπλακούν οι μαθητές στην αξιολόγησή τους; Για τους διδακτικούς στόχους και τα κριτήρια αξιολόγησης να τους πληροφορήσουμε ότι αυτοί καθορίζονται, στην αρχή της κάθε σχολικής χρονιάς και με τους ειδικούς στόχους, αλλά και διαχρονικά με τους δείκτες επιτυχίας και επάρκειας.

Η ενημέρωση γίνεται και στους γονείς και στους μαθητές, αλλά, δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία, ειδικά των γονιών, δεν ενδιαφέρεται.

Ζητούν οι οργανωμένοι γονείς, διαφάνεια, ανοχή και αμεροληψία στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση του μαθητή.

Διαφάνεια και αμεροληψία υπάρχουν. Τώρα τι εννοούν ανοχή; Μήπως να υποκύπτουμε σε κάθε παρέμβαση οποιουδήποτε γονιού; 

Ας μας το ξεκαθαρίσουν.

Για τη συνολική αξιολόγηση από το νηπιαγωγείο, εμείς έχει χρόνια που την ζητάμε. Ας αποταθούν και ας πιέσουν αυτούς που πρέπει, αν το επιτρέψει φυσικά η ΠΟΕΔ.

Δεν περιμένουμε τους γονείς φυσικά, για να μας μιλήσουν για τη σημασία της χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας τόσο στη διαδικασία μάθησης όσο και στη διαδικασία αξιολόγησης.

Για την αναδιαμόρφωση της ύλης και των Αναλυτικών Προγραμμάτων, ώστε να συμβαδίζουμε με τον πραγματικό διδακτικό χρόνο, έχουν γίνει ενέργειες σε πολλά μαθήματα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους συνδέσμους.

Χρειάζεται δουλειά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.  Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες και εκ του πονηρού.

Τι να τους πούμε τώρα για την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων;

Γνωρίζουν ή έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο σχετικός νόμος έχει τροποποιηθεί.  Η περσινή σχολική χρονιά ήταν η πρώτη που εφαρμόστηκε. Παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα, που είμαστε σίγουροι ότι θα διορθωθούν και δεν θα επαναληφθούν.

Και δεν έχει σμικρυνθεί ο διδακτικός χρόνος. Εκτός και αν δεν διάβασαν τον νόμο.  Ξεκινάμε πιο νωρίς τον Σεπτέμβρη και φυσικά έχουν προστεθεί και δέκα μέρες διορθωτικά μαθήματα τον Ιούνιο, όπως διορθωτικά θα γίνονται και τον Γενάρη. Εκτός, και αν δεν θεωρούν διδακτικό χρόνο τα διορθωτικά μαθήματα.

Ως ειδικοί μας υποδεικνύουν ότι ο σκοπός της διαμορφωτικής αξιολόγησης είναι να υποδείξει αδυναμίες των μαθητών και να λειτουργήσουν παρεμβατικοί μηχανισμοί σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

Μα καλά ο νόμος δεν προνοεί για διορθωτικά μαθήματα, μετά το πρώτο και δεύτερο τετράμηνο; Και δεν είναι ευκαιρία οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες των παιδιών και να υπάρχει χρόνος να διορθωθούν; 

Αλλά τι λέω, στα άσχετα και ρητορικά ερωτήματα τους διερωτώνται αν οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν την πρόνοια για ενισχυτική διδασκαλία, με το τέλος κάθε τετραμήνου και δεν ντρέπονται.

Τι να πω για την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ που ανέχεται τέτοια προσβολή;

Πιθανόν να καθίστανται μη απαραίτητες οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, ισχυρίζονται οι οργανωμένοι και τηλεκατευθυνόμενοι γονείς.  Και εδώ ακριβώς αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο και ποιος είναι ο σκοπός τους, που δεν είναι άλλος από την μη εφαρμογή του σχετικού νόμου, όπως τους υποδεικνύουν οι πάτρωνες τους.

Δεν κατάλαβαν καλά ή κάνουν πώς δεν κατάλαβαν, όταν ισχυρίζονται ότι με τις εξετάσεις τετραμήνων υποβαθμίζονται τα υπόλοιπα μαθήματα και δεν θα παρέχεται ολοκληρωμένη εικόνα για τον μαθητή.

Το αντίθετο θα συμβαίνει και μάλιστα θα υπάρχει και χρόνος για υποστηρικτικά μαθήματα για όλα τα μαθήματα, τα οποία τονίζουμε ότι μπορούν να τα κάνουν οι εκπαιδευτικοί, παρά τις αιχμές των οργανωμένων γονιών.

Για τις ανησυχίες που εκφράζουν ότι δήθεν τα σχολεία θα μετατραπούν σε εξεταστικά κέντρα τους απαντούμε:

Σήμερα, όπως λειτουργούν, τα σχολεία είναι εξεταστικά κέντρα. Με τις εξετάσεις τετραμήνων δίνεται η ευκαιρία για εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης.

Και οι μαθητές, όπως κάνουν σήμερα οι περισσότεροι, δεν θα διαβάζουν μια φορά το τετράμηνο, δηλαδή όποτε έχουν διαγώνισμα, αλλά συστηματικά.

Αναλυτικά, για τα πλεονεκτήματα των εξετάσεων τετραμήνων, παραπέμπω τους γονείς, στο σχετικό μου άρθρο στο PAIDEIA NEWS.

Κλείνοντας θα τους δώσω μια συμβουλή. Αν πραγματικά επιθυμούν το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών τους, να αφήσουν κατά μέρος τις κομματικές και άλλες σκοπιμότητες και να στηρίξουν τον καινούριο θεσμό, που ακόμη δεν εφαρμόστηκε.

Αν προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα, τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούμε και να τα λύσουμε για το καλό του δημόσιου σχολείου και των παιδιών. Ιδού η Ρόδος…

*Πρόεδρος ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016