KESJULY18

2018-02-15 11:04:44
Νέα Κίνηση Καθηγητών: Ναι, στις εξετάσεις στα τετράμηνα

Νέα Κίνηση Καθηγητών: Ναι, στις εξετάσεις στα τετράμηνα


Με αφορμή τη διεξαγωγή του δημοψήφισματος της 22ης Φεβρουαρίου η Νέα Κίνηση Καθηγητών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η απόφαση για εφαρμογή των εξετάσεων στα τετράμηνα λήφθηκε με όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες μετείχαν και όσοι σήμερα ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έστω και αν διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ιδιαίτερα μας ξενίζει η απόφαση της ΔΗΚΙ, αφού ήταν δική τους η εισήγηση, που κατατέθηκε από το ΔΗΚΟ και την ψήφισε η Βουλή, για την εφαρμογή των εξετάσεων των τετραμήνων από το σχολικό έτος 2018 – 2019 μόνο στην Α’ και Β’ Λυκείου και από το 2019 – 2020 στην Γ’ Λυκείου.

Είναι αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό, για ένα νόμο του κράτους που ψήφισε η Βουλή, πριν καν εφαρμοστεί, να μιλάμε για μέτρα και αντίδραση.

Εμείς, ως η μοναδική ανεξάρτητη και ακομμάτιστη κίνηση, δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό που προτείνει η σημερινή ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ.

Εξάλλου, επαναλαμβάνουμε, δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία, για να δούμε στην πράξη τα προβλήματα.

Όπου εφαρμόστηκε με προγραμματισμό η πτυχή της νομοθεσίας που αφορά τη μεταφορά των ανεξετάσεων από τον Σεπτέμβρη στον Ιούνιο και την ενισχυτική διδασκαλία, τα αποτελέσματα ήταν θετικά. 

Το γελοίο της όλης υπόθεσης είναι ότι ως ΟΕΛΜΕΚ μετέχουμε στην αρμόδια επιτροπή που εξετάζει το όλο θέμα και μάλιστα καταθέτουμε και απόψεις.  Και ακριβώς, αυτή την περίοδο συζητείται το επίμαχο θέμα που αφορά τις εξετάσεις και τα διαγνωστικά δοκίμια.  Είναι αυτό σοβαρό;  Από τη μια να μετέχω και να καταθέτω απόψεις και από την άλλη να προτείνω δημοψηφίσματα ή αλλαγές και να προειδοποιώ με μέτρα για ένα νόμο που δεν εφαρμόστηκε ακόμη;

Θέση μας είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή, όπου μετέχει και η ΟΕΛΜΕΚ και αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα, στο τέλος του χρόνου, όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες, να γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Να προσέξουμε να μην οδηγηθούμε και πάλι με τις ενέργειές μας σε απομόνωση και να ξεσηκώσουμε και την κοινή γνώμη εναντίον μας. 

Να αναφέρουμε εδώ ότι θεωρούμε ατεκμηρίωτη και εξυπηρετούσα αλλότριους σκοπούς που μόνο εκείνοι γνωρίζουν, την πρόταση των οργανωμένων γονιών για το θέμα.  Αφήνουμε κατά μέρος τα όσα απαράδεκτα αναφέρονται και τις αιχμές τους σε βάρος των εκπαιδευτικών.  Αλήθεια, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ δεν θορυβήθηκε από όλα αυτά τα απαράδεκτα και τηρεί σιγή ιχθύος;  Μήπως θυσιάζονται όλα στον κοινό σκοπό, λόγω της ίδιας κομματικής σύμπλευσης;

Γενικά, με το νέο σύστημα των εξετάσεων, τα τετράμηνα, όπως υποστηρίζουν και πολλοί συνάδελφοι, που μελέτησαν το θέμα, θα έχουμε τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 1. Οι μαθητές θα εξετάζονται μόνο στα εξεταζόμενα μαθήματα που ισχύουν και με το υφιστάμενο σύστημα – τέσσερα για το Γυμνάσιο και την Α΄ Λυκείου, και πέντε για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου – και όχι σε όλα τα μαθήματα. Συνεπώς, τα εξεταζόμενα μαθήματα δεν αυξάνονται.
 2. Η ύλη, αντί να εξετάζεται ολόκληρη στο τέλος της χρονιάς για το κάθε μάθημα, θα εξετάζεται η μισή στο τέλος του πρώτου τεραμήνου και η μισή στο τέλος του δεύτερου. Αυτό θα είναι προς όφελος των μαθητών, οι οποίοι, λόγω του διαχωρισμού της ύλης, θα έχουν το μισό (απ’ όσο έχουν σήμερα) άγχος και πίεση ενόψει των εξετάσεων Μαΐου – Ιουνίου.
 3. Οι μαθητές θα κρίνονται, όσον αφορά τη γραπτή εξέταση, από δύο γραπτά – των δύο τετραμήνων- αντί ενός, και θα έχουν, έτσι, μια δεύτερη ευκαιρία να βελτιώσουν την επίδοσή τους στην περίπτωση που δεν πάνε καλά στην πρώτη.
 4. Οι μαθητές θα μελετούν από την αρχή πιο συστηματικά, αφού θα ξέρουν ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνεται η κατάθεση της βαθμολογίας του Α΄ τετραμήνου (προκειμένου να αρχίσουν οι  ΕΤ).
 5. Τα διαγωνίσματα σε ενότητες στα εξεταζόμενα μαθήματα θα περιοριστούν δραστικά, γιατί δεν θα υπάρχει λόγος να γίνονται, αφού οι μαθητές θα αξιολογούνται στο μέσο της χρονιάς από τη γραπτή εξέταση του Α΄ τετραμήνου.
 6. Με τη δραστική μείωση των διαγωνισμάτων σε ενότητες στα εξεταζόμενα μαθήματα θα προωθηθεί η εξέταση των μαθητών (προφορική ή γραπτή) στο μάθημα της ημέρας, κάτι που θα αναγκάσει τους μαθητές να διαβάζουν επί καθημερινής βάσης και συστηματικά, και όχι μόνο όταν έχουν διαγώνισμα, όπως συνήθως γίνεται τώρα. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας των μαθητών και στη βελτίωση της επίδοσής τους.
 7. Επίσης, με τη μείωση των διαγωνισμάτων σε ενότητες θα δοθεί ώθηση στην αξιοποίηση των νέων ανατροφοδοτικών μορφών συνεχούς και δημιουργικής αξιολόγησης (διαθεματικών εργασιών ατομικών και συλλογικών, παρουσιάσεων, projects κτλ). Με τις ΕΤ οι καθηγητές θα κάνουν επαναλήψεις στο τέλος και των δύο τετραμήνων , πράγμα που θα βοηθά στην καλύτερη εμπέδωση της ύλης από τους μαθητές.  Ακριβώς, το θέμα συζητείται αυτή την περίοδο στην Επιτροπή για την Αξιολόγηση του Μαθητή.
 8. Με την εξέταση στο τέλος του πρώτου τετραμήνου θα αναδεικνύονται έγκαιρα οι εκπαιδευτικές ανάγκες /αδυναμίες των μαθητών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις ελλείψεις τους και να προσπαθήσουν να βελτιωθούν.
 9. Επίσης, με την εξέταση στο τέλος του πρώτου τετραμήνου θα παρέχεται έγκαιρα στους καθηγητές ανατροφοδοτική αξιολόγηση της δουλειάς τους, ώστε, αν τυχόν διαπιστώνουν αδυναμίες στις μεθόδους διδασκαλίας τους, να μπορούν να βελτιώνονται, προς όφελος της μαθησιακής διαδικασίας.
 10.  Με την έγκαιρη ανατροφοδοτική αξιολόγηση της δουλειάς των καθηγητών θα δίνεται η δυνατότητα και στη διεύθυνση του σχολείου ή/και στους Επιθεωρητές, αν διαπιστώνουν ότι σε κάποιο τμήμα υπάρχει πρόβλημα στη διδασκαλία να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά προς όφελος των μαθητών.
 11.  Οι δύο εξετάσεις θα δίνουν δύο φορές ετησίως, αντί μιας, την ευχέρεια για συγκριτική αξιολόγηση όλων των μαθητών της σχολικής μονάδας, και θα ενισχύουν έτσι την προσπάθεια για πιο αντικειμενική αξιολόγηση των μαθητών.

Με αυτά τα δεδομένα διαφωνούμε κάθετα με την πρόταση για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και καλούμε τους συναδέλφους για το καλό των παιδιών, του δημόσιου σχολείου, αλλά και των ιδίων να ψηφίσουν εναντίον της κατάργησης των εξετάσεων.


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016