KESJULY18

2018-02-14 13:57:07
ΤΕΠΑΚ: Ο πρώτος διδακτορικός τίτλος στην Κύπρο σε θέματα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας

ΤΕΠΑΚ: Ο πρώτος διδακτορικός τίτλος στην Κύπρο σε θέματα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας


Η Δρ Σόνια Ανδρέου ολοκλήρωσε με επιτυχία το διδακτορικό πρόγραμμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας τον Νοέμβριο του 2017, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου-Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών).

Συγκεκριμένα, η διδακτορική αυτή εργασία που φέρει τον τίτλο Cultivating official culture through visual communicationstamp designin the Republic of Cyprus, perceptions of citizens and ideology, πραγματεύεται την έννοια της παραγωγής νοημάτων, μέσω των γραμματοσήμων που εκδίδονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη διατριβή είχε ως σκοπό να διερευνήσει αυτό το θέμα από την οπτική του πολίτη, χρησιμοποιώντας τα γραμματόσημα ως μέσο το οποίο επιτρέπει να συζητηθεί πληθώρα εικόνων και θεματολογιών. H συμμετοχή των πολιτών σε εμπειρική έρευνα στην Κύπρο, αποτελεί καινοτομία στον τρόπο μελέτης των γραμματοσήμων, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μηνύματα καθώς και τις ιδεολογικές προεκτάσεις που μπορεί να μεταφέρουν. Για τη συγκεκριμένη διατριβή ακολουθήθηκε μία προσέγγιση μεικτής μεθοδολογίας η οποία συνδύαζε τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά εργαλεία, τα οποία στόχευαν στη συλλογή, ανάλυση και ερμηνεία  αξιόπιστων δεδομένων και συνεπώς παρουσίαση έγκυρων αποτελεσμάτων.

Η παρούσα διατριβή ερευνά τους τρόπους με τους οποίους τροποποιούνται οι θεματολογίες και τα μηνύματα που προβάλλονται μέσω της γραφιστικής και των απεικονίσεων στα κυπριακά γραμματόσημα, σύμφωνα πάντοτε με την περίοδο έκδοσής τους και το πολιτικο-κοινωνικό πλαίσιο που επικρατεί. Πέραν τούτου, αποδεικνύει ότι ο πολίτης αντιλαμβάνεται πλήρως τις μεταβολές του σκηνικού και τον τρόπο που αυτές επιδρούν στις διάφορες αναπαραστάσεις οι οποίες προβάλλονται μέσω των γραμματοσήμων. Σε αρκετές περιπτώσεις ο πολίτης δείχνει να αποζητά ενεργά την εξέλιξή τους, πάντοτε μέσα από πανανθρώπινες έννοιες και αξίες που διέπουν ένα σύγχρονο κράτος και  ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διατριβή αυτή στοχεύει στο να είναι χρήσιμη όχι μόνο σε ότι αφορά τη μελέτη των γραμματοσήμων αλλά και ως εφαλτήριο για περαιτέρω εμπειρικές έρευνες οι οποίες θα αφορούν στην παραγωγή νοήματος μέσω της γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας, αλλά και του ενεργού ρόλου των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία. Ακόμη, αναμένεται πως η έρευνα αυτή θα βοηθήσει στη συνέχιση και αναβάθμιση της συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τους σχεδιαστές, τους εκπαιδευτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους, για τα μηνύματα που επίσημα προβάλλονται μέσω των διάφορων εικόνων και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν σε μία υγιή και προοδευτική κοινωνία.

Η Δρ Σόνια Ανδρέου εργάζεται ως ειδική επιστήμονας στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και είναι ενεργό μέλος στο ερευνητικό εργαστήριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας στο εν λόγω τμήμα, καθώς και στο συμβούλιο της Κυπριακής Σημειωτικής Ένωσης.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016