KESJULY18

2018-02-14 10:52:12
Το Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώνει την ετήσια διάλεξη εις μνήμη του Hubert Curien για το 2018

Το Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώνει την ετήσια διάλεξη εις μνήμη του Hubert Curien για το 2018


Με τίτλο «H Οικονομική Μεταρρύθμιση και ο ρόλος της κυκλικής Οικονομίας»

Tην Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, το Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώνει την Ετήσια Διάλεξη εις Μνήμη του HubertCurien, με τίτλο «H Οικονομική Μεταρρύθμιση και ο Ρόλος της Κυκλικής Οικονομίας». Ο φετινός ομιλητής είναι ο διακεκριμένος οικονομολόγος Δρ JanezPotočnik, πρώην Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων  του Ινστιτούτου Κύπρου.

Στην ομιλία του, ο Δρ Potočnik θα αναφερθεί  στην τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και στις συνέπειες του παρόντος παγκοσμίου οικονομικού μοντέλου, ενόψει του αυξανόμενου αριθμού προκλήσεων τις οποίες μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Μια συμφωνία αναφορικά με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης (SDGs) είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση που απαιτείται να ακολουθηθεί, παρόλο που ορισμένες διαφοροποιήσεις θα είναι αναπόφευκτες. Η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή είναι η αποτελεσματικότερη στρατηγική για την ελαχιστοποίηση των διαφοροποιήσεων, και για τη δημιουργία των απαραίτητων συνεργειών για την επίλυσή τους. Το υφιστάμενο οικονομικό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο, και αποτελεί αναγκαιότητα να το μετατρέψουμε έτσι ώστε να συμβαδίζει με την εφαρμογή των SDGs. Η κυκλική οικονομία είναι μια έννοια και ένα μέσο, ​​το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στη μετατροπή του παρόντος οικονομικού μας μοντέλου σε κάτι πιο βιώσιμο. Για να καταστεί δυνατή αυτή η μετατροπή, θα πρέπει να ενισχύσουμε την ηγεσία μας και να βελτιώσουμε την παγκόσμια διακυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια ευκαιρία για την ΕΕ να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας, και δεν πρέπει να χαθεί.
Ο Δρ Janez Potočnik πήρε το διδακτορικό του από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας το 1993. Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, διορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ανάπτυξης το 1994 και διευθυντής της ομάδας διαπραγμάτευσης για την προσχώρηση της Σλοβενίας στην ΕΕ το 1998. Ήταν επίσης διευθυντής της κυβερνητικής υπηρεσίας ευρωπαϊκών υποθέσεων το 2000, υπουργός συμβούλων στο γραφείο του πρωθυπουργού το 2001, και υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις το 2002. Το 2004 προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά ως σκιώδης Επίτροπος για τη Διεύρυνση, και στη συνέχεια ως Επίτροπος για την Επιστήμη και την Έρευνα, υπηρετώντας μέχρι το 2010. Από το 2010 έως το 2014 διετέλεσε Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, και το 2014 διορίστηκε συμπρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας Πόρων που φιλοξένησε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Ορίστηκε επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Γεωργίας και του Ιδρύματος RISE, και ως μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής. Από το 2016, είναι Συνεργάτης στο SYSTEMIQ και Μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων  του Ινστιτούτου Κύπρου.
Η διακεκριμένη σειρά διαλέξεων εις μνήμη του Hubert Curien καθιερώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή Hubert Curien, ενός από τους σημαντικότερους επιστήμονες και πολιτικούς του 20ου αιώνα. Ο καθηγητής Curien υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κύπρου και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων. Νομπελίστες και διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και επιχειρηματίες που εξειδικεύονται σε θέματα παγκόσμιας σημασίας, διαχρονικά συγκαταλέγονται στους ομιλητές αυτής της σειράς διαλέξεων.
Η διάλεξη θα είναι στα Αγγλικά, αρχίζει στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου στην Αθαλάσσα, και είναι ανοιχτή στο κοινό.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016