KESJULY18

2018-02-08 15:52:38
Διάλεξη του Βασίλειου Λ. Κωνσταντινόπουλου από τη Γραμμική Α΄ στο Ελληνικό Αλφάβητο

Διάλεξη του Βασίλειου Λ. Κωνσταντινόπουλου από τη Γραμμική Α΄ στο Ελληνικό Αλφάβητο


 Με τη διάλεξη του Προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Βασίλειου Λ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος μίλησε με θέμα από τη Γραμμική Α΄ στο Ελληνικό Αλφάβητο, ξεκίνησε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, παρουσία μεγάλου ακροατηρίου, στο Σπίτι της Κύπρου, ο 2ος κύκλος διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή του, το Σπίτι της Κύπρου αναφέρει ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης σειράς διαλέξεων τον περασμένο Ιούνιο, ο νέος αυτός κύκλος συνδιοργανώνεται, και φέτος, από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος και πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας και γόνιμης σύμπραξης των τριών φορέων, με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.
Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαρία Παναγίδου, καλωσορίζοντας τον κ. Κωνσταντινόπουλο στο Σπίτι της Κύπρου, πρόκειται για μία σημαντική μορφωτική πρωτοβουλία, που εκφράζει το πνεύμα και πραγματώνει την ουσία του μνημονίου συνεργασίας των τριών φορέων, για την προβολή της Κύπρου, της ιστορίας της, της πνευματικής και επιστημονικής παραγωγής και του πολιτισμού της, και άλλων θεμάτων ενδιαφέροντος, μέσω συντονισμένων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, με τη συμμετοχή έγκριτων ομιλητών.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη σειρά διαλέξεων ως έναν απόλυτα επιτυχημένο θεσμό που όχι μόνο κατάφερε να αναπτύξει μία ευρεία θεματική, κυπρολογική και μη, αλλά, επίσης, κατάφερε να φέρει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου πιο κοντά στους Ελλαδίτες φοιτητές και αποφοίτους του και στο ευρύ ελληνικό κοινό, Ελλαδίτες και παροικούντες εν Ελλάδι Κυπρίους.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι τα γραφικά συστήματα που παρουσιάζονται στον Ελλαδικό χώρο εντοπίζονται κατ’ αρχάς στην Κρήτη και κατά σειράν είναι η ιερογλυφική γραφή (1900-1625 π.Χ.) και η Γραμμική Α΄ (1850-1450 π.Χ.), που αποδίδουν μη ελληνική γλώσσα, και η Γραμμική Β΄ (1450-1200 π.Χ.) με 89 σύμβολα και 150 ιδεογράμματα, που καταγράφει ελληνική γλώσσα, όπως απέδειξαν οι εργασίες των Ventris και Chadwick. Όπως επεσήμανε, η επιρροή της Γραμμικής Α΄ και της Γραμμικής Β΄ αναγνωρίζεται στις κυπρομινωικές γραφές και στο κυπριακό συλλαβάριο, που αποκρυπτογραφήθηκε το 1871 από τον George Smith και εμφανίζει την ίδια δομή με τη μυκηναϊκή Γραμμική Β΄.
Σε αντίθεση, όμως, με τη Γραμμική Β΄ που εξέλιπε με την κατάρρευση των μυκηναϊκών κέντρων, το κυπριακό συλλαβάριο χρησιμοποιήθηκε μέχρι την κλασσική εποχή. Όλα τα παραπάνω αλφάβητα ήσαν συλλαβογραφικά.
Παρουσιάζοντας τη συναρπαστική διαδρομή για τη δημιουργία του ελληνικού αλφαβήτου ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι τον 9ο αιώνα π.Χ. οι Έλληνες παραλαμβάνουν από τους Φοίνικες ένα συμφωνικό αλφάβητο, το οποίο οι Έλληνες μεγαλοφυώς τροποποίησαν σε φθογγικό, προσθέτοντας φωνήεντα, εκλαϊκεύοντας τη χρήση του και αναδεικνύοντας το σε κυρίαρχο όργανο πολιτισμού.
Η επόμενη διάλεξη, στο πλαίσιο του 2ου κύκλου διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου και ώρα 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου.
Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, και μέχρι τον Ιούνιο, θα πραγματοποιηθούν, συνολικά, τέσσερις διαλέξεις, την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, εκτός Απριλίου. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016