KESJULY18

2018-02-08 11:30:10
ΥΠΠ: Μην κάνετε Γυμναστική στο ύπαιθρο όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα σκόνης

ΥΠΠ: Μην κάνετε Γυμναστική στο ύπαιθρο όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα σκόνης


   Με εγκύκλιο του στους Διευθυντές/τριες Σχολείων Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας προτρέπει όπου παρατηρείται αυξημένα επίπεδα σκόνης να αποφεύγεται η διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο ύπαιθρο καθώς και η παραμονή των παιδιών για μεγάλη χρονική διάρκεια στην αυλή του σχολείου ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους. 

Θέμα: Αυξημένα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα σας υπενθυμίζουμε το περιεχόμενο της ταυτάριθμης εγκυκλίου με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2017 (αρ. εγκυκλίου στο διαδίκτυο ypp6688) σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να ενημερώνεστε επί καθημερινής βάσης για τα επίπεδα σκόνης από την ιστοσελίδα του Κλάδου Ποιότητας Ατμοσφαιρικού Αέρα (http://www.airqualitv.dli.mlsi.qov.cv/ ). Στην εν λόγω ιστοσελίδα υπάρχει συνεχής ενημέρωση και έκδοση ανακοινώσεων με βάση την επικαιροποίηση των δεδομένων από δίκτυο 13 σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Επομένως στις περιπτώσεις που διαπιστώνετε ότι τα επίπεδα σκόνης στην περιοχή σας είναι αυξημένα (προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν την οριακή τιμή που καθορίζεται από τη σχετική νομοθεσία) είναι υποχρέωση της διεύθυνσης του σχολείου να μεριμνά ώστε να αποφεύγεται η διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο ύπαιθρο καθώς και η παραμονή των παιδιών για μεγάλη χρονική διάρκεια στην αυλή του σχολείου ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους. Ανάλογες οδηγίες πρέπει να δίνονται και προς όλους τους εργαζόμενους στη σχολική μονάδα.

(Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης) για Γενική Διευθύντρια

Η σκόνη θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα μέχρι τη Δευτέρα

Εξάλλου, ο Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Χρύσανθος Σαββίδης,  δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα επίπεδα σκόνης είναι ψηλά, εντούτοις καθησύχασε το κοινό, λέγοντας πως δεν είναι επικίνδυνα.

«Η επικινδυνότητα της οφείλεται στο μικρό μέγεθος των σωματιδίων, τα οποία εισέρχονται πολύ εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της αναπνευστικής οδού. Λόγω του μικρού μεγέθους επικάθονται στα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και προκαλούν ανάλογα με την ανθεκτικότητα του οργανισμού κάποια προβλήματα», είπε ο κ. Σαββίδης.
Όπως εξήγησε ο κ. Σαββίδης το ημερήσιο όριο είναι 50 μg/m3 και αυτή τη στιγμή οι μετρήσεις δείχνουν ότι η σκόνη κυμαίνεται από το 50 μg/m3  μέχρι το 100 μg/m3, ενώ σημείωσε πως σε κάποιες περιοχές οι τιμές υπερβαίνουν και τα 100 μg/m3.
«Στην Κύπρο υπήρξαν επεισόδια με τιμές 500 και 1000. Άρα δεν είναι από τα χειρότερα επεισόδια που ζήσαμε στην Κύπρο. Είναι ένα επεισόδιο, το οποίο ζούμε πολύ συχνά, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, που γειτνιάζει με τη Βόρειο Αφρική και τη Δυτική Ασία. Λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών ευνοούνται κάποιες μετεωρολογικές συνθήκες και έρχεται στην Κύπρο», είπε.
Η σκόνη ευτυχώς περιορίζεται ψηλά
Από την πλευρά του, ο κ. Μούσκος ανέφερε πως «η σκόνη παραμένει στην ατμόσφαιρα» και πως μέχρι στιγμής δεν σημειώθηκε κάποια μεταβολή.
«Φαίνεται», είπε, «μια παροδική αύξηση της σκόνης το Σάββατο το βράδυ προς το πρωί της Κυριακή, αλλά γενικά τα επίπεδα σκόνης δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά. Σε κάποιες περιοχές βρισκόμαστε πάνω από 100 μg/m3».
Είπε πως η σκόνη μας έρχεται από δυτικά, για να σημειώσει ότι «ευτυχώς η περισσότερη περιορίζεται στα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν πιο ψηλά και δεν την αφήνουν να πέσει κάτω».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016