KESJULY18

2018-02-06 11:58:39
Ενεργειακό παράδειγμα η Ερευνητική Μονάδα «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ενεργειακό παράδειγμα η Ερευνητική Μονάδα «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου


Από την έναρξη της λειτουργίας της το 2014 μέχρι σήμερα, η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας  «ΦΩΣ», έχει αναπτυχθεί ραγδαίως, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη ερευνητική δράση στην ενεργειακή αειφορία και εξασφαλίζοντας σημαντική χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ προσέλκυσε, επιτυχώς, από εξωτερικές ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις, η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα μόλις 4 χρόνια λειτουργίας της. Η Ερευνητική Μονάδα «ΦΩΣ» έχει επίσης εξασφαλίσει πέραν των 40 ευρωπαϊκών, εθνικών και άλλων ανταγωνιστικών προγραμμάτων καθώς και χρηματοδότηση από την κυπριακή βιομηχανία. Η Μονάδα «ΦΩΣ, παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας της, έχει να επιδείξει σημαντική και ουσιαστική συνεισφορά στα ενεργειακά θέματα της Κύπρου, στην ενεργειακή αειφορία, στην υψηλότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών συστημάτων (PV) στο κυπριακό ενεργειακό δυναμικό. Το πολύπλευρό της έργο αξιολογείται διεθνώς και επιβραβεύεται. Έλαβε διακρίσεις και βραβεία σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά και πέτυχε μακρόχρονα συμβόλαια με κολοσσούς στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Με κινητήριο δύναμη το ερευνητικό, μεταδιδακτορικό, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό της, το οποίο ξεπερνά τα 40 άτομα σε αριθμό, υπό την επίβλεψη του Διευθυντή της, Καθηγητή Γιώργου Η. Γεωργίου, η Ερευνητική Μονάδα «ΦΩΣ συνεχίζει την πλούσια ερευνητική, επιστημονική και κοινωνική της δράση με στόχο την αειφόρο αριστεία.

 

Πέραν από την άμεση συμβολή της στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», συμβάλλει επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και στην ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου.

Η Μονάδα ΦΩΣ εκπροσωπείται σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως το European Distributed Energy Resources Laboratories (DERlab), The Association of  European Renewable Energy Research Centres (EUREC), European Energy Research Alliance Joint Programme on Smart Grids (EERA JP for SG), PV European Technology and Innovation Platform, European Technology Platform for Smart Grids, Technical University of Denmark (DTU) και Austrian Institute of Technology (AIT) ενώ έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με το Δήμο Λευκωσίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο του Texas A&M Qatar και άλλες εταιρείες/οργανισμούς στην Κύπρο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ των κυριοτέρων ερευνητικών επιτευγμάτων της Ερευνητικής Μονάδας «ΦΩΣ», πέραν από την παροχή εμπειρογνωμοσύνης για την εγκατάσταση νέου συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης προς επαγγελματίες του χώρου, περιλαμβάνονται:

  • Συντονισμός του προγράμματος TwinPV  με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στον τομέα των φωτοβολταϊκών και υποστηρικτικών τεχνολογιών για την ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με το ενοποιημένο έξυπνο δίκτυο, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τη βιομηχανία.
  • Διεξαγωγή μελέτης για το μελλοντικό ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου (συντονιστής του πρωτοποριακού ερευνητικού έργου SmartPV) με εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος σε 300 «έξυπνους» χώρους κατανάλωση ενέργειας.
  • Συντονισμό του έργου StoRES για την ανάπτυξη βέλτιστης πολιτικής για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών (ΦΒ) και των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω δοκιμών έξυπνων λύσεων σε πέντε νησιά και αγροτικές περιοχές της Μεσογείου.
  • Ανάληψη του καινοτόμου ερευνητικού έργου GOFLEXμε στόχο να προσφέρει λύσεις για το δίκτυο διανομής.
  • Ανάληψη του έργου PV-EXPERT κύριο θέμα του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου για την έγκαιρη και αξιόπιστη ανίχνευση της φθοράς των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
  • Ανάληψη του προγράμματος IPERMONγια την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος παρακολούθησης της απόδοσης που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα λειτουργίας των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Π. Κωνσταντίνου αφού έδωσε τα εύσημα στην Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» για την πλούσια  ερευνητική της δραστηριότητα, με εξωτερική χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ, τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς των κτηρίων και των μεταφορών. «Η Ερευνητική Μονάδα ΦΩΣ δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ένταξη εναλλακτικών μονάδων παραγωγής στο δίκτυο διανομής. Συμβάλλει ουσιαστικά στην ευρύτερη προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κύπρου να προσελκύσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε τομείς στρατηγικής προτεραιότητας.  Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα όπου η κρατική χορηγία για μια θέση ακαδημαϊκού προσωπικού έχει δημιουργήσει δεκάδες θέσεις για νέους επιστήμονες», σημείωσε ο Αντιπρύτανης.  

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ερευνητικής Μονάδας Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ, του Πανεπιστημίου Κύπρου:  http://www.foss.ucy.ac.cy.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016