KESJULY18

2018-02-05 14:52:58
Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τίμησε τους Τρείς Ιεράρχες

Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τίμησε τους Τρείς Ιεράρχες


 Με την ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου), το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας οργάνωσε εκδήλωση στην οποία εκφωνήθηκαν εμπνευσμένοι λόγοι, ενώ κόπηκε και η Βασιλόπιττα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαϊα .

   Με τίτλο: «Η Παιδεία στη ζωή των Τριών Ιεραρχών, Χριστιανισμός  και Παιδεία», εκφώνησαν εμπνευσμένους λόγους ο Ηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας  του Μαχαιρά, Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  καθηγητής Χρήστος Οικονόμου.

«Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος (Ναζιανζινός)  και ο Ιωάννης Χρυσόστομος, διακρίθηκαν για την απλή ζωή τους, χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους και στους δυστυχισμένους», υπέδειξε ο κ. Επιφάνιος. Ο Βασίλειος έγραψε πολλά βιβλία, ίδρυσε τη Βασιλειάδα, σχεδόν μια ολόκληρη πόλη με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κλπ. Για όλα αυτά ονομάστηκε Μέγας. Ο Γρηγόριος είχε ευαίσθητη ψυχή, έγραψε πολλά ποιήματα , ενώ τον ονόμασαν Θεολόγο γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την Ορθόδοξη Πίστη. Το κήρυγμα του Ιωάννη Χρυσόστομου ήταν κάτι το εξαιρετικό. « Όταν κήρυττε ήταν σα να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του» τόνισε ο ομιλητής, προσθέτοντας πως οι Τρείς Ιεράρχες υπέστησαν απειλές, συκοφαντίες  και βασανισμούς, αλλά  δεν κάμφθηκαν πιστεύοντας  στην Παιδεία του Κυρίου.

Ο καθηγητής Οικονόμου, με θέμα: «Κοινωνικές Επιδράσεις του Χριστιανισμού στον ειδωλολατρικό κόσμο» εκφώνησε εμπνευσμένο λόγο στον οποίο  αναφέρθηκε στην επίδραση της τεχνολογίας και τη παγκοσμιοποίηση στον 21ο αιώνα. Μίλησε για την ηθική υποβάθμιση της σημασίας  της ειρήνης, την αλλοτρίωση του ανθρώπου, την «απομίμηση της Pax Romana που επιβάλουν  οι ΗΠΑ, η υπερδύναμη των όπλων και η Γερμανία, το κυρίαρχο κράτος στην Ευρώπη». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συγκρούσεις των θρησκειών και τον ρόλο του Προέδρου της Τουρκίας, στον σκοταδισμό των Ταλιμπάν, στην τρομοκρατία, στη μόλυνση του περιβάλλοντος, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο ομιλητής, εξηγώντας τις κοινωνικές επιδράσεις  του Χριστιανισμού, τόνισε πως αυτές ήταν και είναι καταλυτικές, αφού συνέβαλαν στην ισοτιμία  του άντρα με τη γυναίκα, ανατρέποντας τα όσα ίσχυαν στον αρχαίο κόσμο. Επίσης ανέτρεψαν το  απάνθρωπο φαινόμενο  της δουλείας. «Η διδασκαλία  της Καινής Διαθήκης στο θέμα της δουλείας  είναι ριζοσπαστική», υπέδειξε. Μίλησε επίσης για τη διακίνηση του πλούτου και τη φιλανθρωπία, τονίζοντας πως η «πίστη χωρίς έργο είναι νεκρή». Ολοκλήρωσε  αναφερόμενος  στο φαινόμενο του αποκλεισμού, στους περιφερειακούς ανθρώπους, στην άφεση των αμαρτιών, στη μετάνοια, στο έλεος για τον αμαρτωλό. «Ο Θεός δεν εγκαταλείπει  τον άνθρωπο, η αγάπη είναι η ουσιαστική θυσιαστική συμπεριφορά», κατέληξε.

Ο καθηγητής Οικονόμου ανακοίνωσε επίσης την πιστοποίηση του προγράμματος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο πρόγραμμα Θεολογίας ιδιωτικού πανεπιστημίου που έλαβε τη σχετική πιστοποίηση.

Ακολούθησε η κοπή της πίττας του Τμήματος.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016