KESJULY18

2018-01-18 11:54:25
Α Δημοτικό Πάφου (Νεοφύτειο 1917 - 2017)  100 χρόνια πνευματικής καλλιέργειας

Α Δημοτικό Πάφου (Νεοφύτειο 1917 - 2017) 100 χρόνια πνευματικής καλλιέργειας


Συνέντευξη στο Paideia-News με τη Διευθύντρια κ. Ιωάννα Αγγελίδου

* Η ανέγερση του σχολικού κτιρίου άρχισε το 1915 με δαπάνες 1500 λιρών του Δημάρχου της πόλης Νεόφυτου Νικολαΐδη και σε ιδιόκτητο οικόπεδο. 

*Σε καιρούς δύσκολους κράτησε τον Ελληνικό χαρακτήρα της Παιδείας, δίδαξε τα πρώτα γράμματα στους κατοίκους τη μικρής επαρχιακής πόλης και όχι μόνο.

Το Α’ Δημοτικό Σχολείο - Νεοφύτειο  φέρει το όνομα του ιδρυτή του, του αείμνηστου ευεργέτη της πόλης και δημάρχου Πάφου (από το 1907 ως το 1920) Νεόφυτου Νικολαΐδη, η προτομή του οποίου κοσμεί την κεντρική είσοδο του σχολείου. Του πρώτου σχολικού κτιρίου από το οποίο πέρασαν γενεές παφιτών.

Το κτίριο του σχολείου, βρίσκεται στην ομώνυμη οδό Νεόφυτου Νικολαΐδη, απέναντι από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου και δίπλα από τα κυβερνητικά κτίρια. Ίσως να είναι  το μικρότερο σε διαστάσεις σχολικό κτίριο της πόλης έχει όμως μια λαμπρή ιστορία μέσα από τα εκατόν χρόνια λειτουργίας του. Σήμερα φοιτούν παιδιά 6-12 χρόνων – ένα τμήμα κάθε τάξη. Το κτίριο  έχει κηρυχθεί διατηρητέο και εξακολουθεί να έχει τον αρχικό του χαρακτήρα με μόνη εξαίρεση την προσθήκη νέων αιθουσών στην αυλή του.

Αυτή τη σχολική χρονιά το Νεοφύτειο Α’ Δημοτικό Σχολείο γιορτάζει τα εκατοντάχρονά του και μαζί γιορτάζει η Πάφος όλη!

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά στο Paideia-News η διευθύντρια του σχολείου κ. Ιωάννα Αγγελίδου.

ΕΡ: Εκατόν χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη λειτουργία  του αρχαιότερου δημοτικού σχολείου της Πάφου. Εκατόν χρόνια προσφοράς και πνευματικής καλλιέργειας. Πώς η διεύθυνση του σχολείου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα  γιορτάσουν το  σημαντικό αυτό γεγονός;

 ΑΠ:  Το Α΄ Δημοτικό Πάφου, η Νεοφύτειος Αστική Σχολή,  συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια προσφοράς προς την παιδεία του τόπου. Η Δημοτική Εκπαίδευση στην Πάφο, αναβαθμίστηκε με την ίδρυση της Αστικής Σχολής.  Έδωσε έμφαση στον ελληνικό χαρακτήρα της, σε χρόνια όπου οι Βρετανοί αποικιοκράτες προωθούσαν τον αφελληνισμό της. Γιορτάζουμε τα εκατοντάχρονα με ποικίλες δράσεις εντός σχολείου: μελέτη της ιστορίας του σχολείου, τη δημιουργία του λογότυπου των εκατοντάχρονων, έκθεση φωτογραφίας, συνεντεύξεις από απόφοιτους ή εκπαιδευτικούς που δίδαξαν στο σχολείο, συγγραφή ποιημάτων κ.ά.  Ως επιστέγασμα όλων θα ακολουθήσει μεγάλη εκδήλωση στο σχολείο περί τα μέσα Μαΐου. 

Νεόφυτος Νικολαΐδης

ΕΡ: Θα ήταν παράλειψη να μην μνημονεύαμε τον ιδρυτή της Νεοφυτείου Αστικής Σχολής, Νεόφυτο Νικολαϊδη ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Πάφου  κατά τα έτη 1908 – 1920. Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες χτίστηκε το σχολικό κτίριο το οποίο λειτούργησε αρχικά ως παρθεναγωγείο;

Με δαπάνες 1500 λιρών

ΑΠ: Όταν ανέλαβαν τη διοίκηση της Κύπρου οι Βρετανοί, η εκπαίδευση στην Πάφο είχε παραμεληθεί. Μόνο 2 σχολεία είχαν καταρτισμένο προσωπικό και το ένα ήταν στο Κτήμα. Το Αρρεναγωγείο Κτήματος μετονομάστηκε σε Νεοφύτειο Αστική Σχολή, μετά τη μεταστέγασή του στο νέο κτίριο το 1918, σε ένδειξη τιμής προς τον μέγα ευεργέτη. Η ανέγερση του σχολικού κτιρίου άρχισε το 1915 με δαπάνες 1500 λιρών του Δημάρχου της πόλης Νεόφυτου Νικολαΐδη και σε ιδιόκτητο οικόπεδο. 

Σύγχρονο εκπαιδευτήριο

ΕΡ: Πώς προδιαγράφεται το μέλλον του σχολείου;

 ΑΠ: Το σχολείο μας υπήρξε φάρος  εκπαίδευσης για ένα αιώνα και συνεχίζει.  Παράλληλα συμμετέχει ενεργά σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης μας. Κουβαλώντας την ιστορία και την παράδοση των 100 χρόνων, μετατρέπεται σήμερα σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιντεοπροβολείς και διαδραστικούς πίνακες. Μεταλαμπαδεύει τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής παιδείας και συγχρόνως ετοιμάζει πολίτες με κριτική σκέψη και δεξιότητες, έτοιμους να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης ανταγωνιστικής κοινωνίας. 

132 μαθητές

ΕΡ: Πόσα παιδιά φοιτούν σήμερα στο  Νεοφύτειο; Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για ένα πολύ μικρό σχολείο με πολύ περιορισμένο αριθμό αιθουσών διδασκαλίας;

ΑΠ: Στο Νεοφύτειο φοιτούν σήμερα 132 μαθητές. Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει άμεσα είναι η συντήρηση και η κτιριακή αναβάθμιση του σχολείου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης, διατηρώντας πάντα τον κλασικό χαρακτήρα του. Αν και πρόκειται για ένα μικρό σχολικό κτίριο, με περιορισμένο αριθμό αιθουσών και εργαστηρίων, εντούτοις η ιστορία των 100 χρόνων που κουβαλά στην πλάτη του διαποτίζει τις αίθουσες διδασκαλίας. Οι μαθητές του Νεοφύτειου ξεχωρίζουν για το ήθος και τις επιδόσεις τους και παραδοσιακά πετυχαίνουν διακρίσεις σε παγκύπριους διαγωνισμούς.

Συντήρηση

 ΕΡ: Με απόλυτο σεβασμό στο ιστορικό κτήριο αναμένονται από πλευράς Υπουργείου κάποια έργα αναβάθμισής του;

  ΑΠ: Το 1988 έγιναν γενικά έργα συντήρησης του σχολικού κτιρίου. Την περσινή σχολική χρονιά έγινε αλλαγή των πορτοπαραθύρων του σχολείου. Αντικαταστάθηκαν τα φθαρμένα πορτοπαράθυρα με καινούρια, πανομοιότυπα με τα αυθεντικά. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα διατηρητέων, προγραμματίζει προσεχώς τη συντήρηση του Α΄ Δημοτικού, με στόχο τη ανάκτηση της παλιάς  αίγλης του νεοκλασικού ιστορικού κτιρίου.   

Α Δημοτικό Πάφου (Νεοφύτειο 1917 - 2017)  100 χρόνια πνευματικής καλλιέργειας


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERCOLLEGEDEC18
MOECEE
Middlesex2016