KESJULY18

2018-01-16 13:15:41
Απάντηση ΔΕΔΕ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Απάντηση ΔΕΔΕ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Με ανακοίνωσή της η συντεχνία ΔΕΔΕ απαντά στην ανακοίνωσή του Πανεπιστημίου Κύπρου ως εξής:

 «Με λύπη μας διαβάσαμε στα ΜΜΕ την ανακοίνωση που εκμαίευσε ο Πρύτανης χτες από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου (Π.Κ.) έτσι ώστε να πάρει κάποια κάλυψη για τις απαξιωτικές, αναληθείς και αντιδεοντολογικές δηλώσεις στις οποίες προέβηκε την Παρασκευή (12/1/18,'CyprusMail') και το Σάββατο (13/1/18, 'Φιλελεύθερος'). Βέβαια, παρά το ότι δυστυχώς το Συμβούλιο του Πανεπιστήμιου εξέδωσε μια τέτοια ανακοίνωση, η προσπάθεια του κ. Χριστοφίδη να εκφοβίσει τους συναδέλφους από το να συμμετέχουν στα απεργιακά μέτρα είναι σαφώς αναδιπλωμένη. Η απεργία της ΔΕΔΕ κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερη στήριξη τόσο εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας και του φοιτητικού κόσμου όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα. Επί τούτου να σημειώσουμε ότι αν και το Συμβούλιο του Π.Κ. παρουσιάζει αναληθώς τη ΔΕΔΕ ως μια μικρή μεμονωμένη ομάδα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είμαστε η πλειοψηφία των Διδακτορικών Επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που ολοένα αυξάνεται παρά τους εκφοβισμούς που επιχειρούνται.

Οι διοικούντες του Πανεπιστημίου Κύπρου προσπαθώντας να ξορκίσουν αυτό που δεν μπορούν και κυρίως δεν θέλουν να αντιληφθούν, συνεχίζουν να παραπλανούν και να αποφεύγουν την ουσία. Το γεγονός δηλαδή ότι είμαστε εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας για την επιτέλεση υψηλής ποιότητας διδακτικού και ερευνητικού έργου και ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως εργοδότης επωφελείται από την ερευνητική εργασία μας, κερδίζει κονδύλια, χρησιμοποιεί τις δημοσιεύσεις μας για να ανεβαίνει στα rankings και την υψηλής ποιότητας διδασκαλία που προσφέρουμε ενώ μας μεταχειρίζεται ως αναλώσιμο φτηνό εργατικό δυναμικό.

Το αν δικαιώματα όπως άδεια ασθενείας, άδεια μητρότητας και γονική άδεια, ιατροφαρμακευτική περιθαλψη και ετήσιες συμβάσεις εργασίας αντί διαδοχικά και διακεκομμένα τριμηνιαία συμβόλαια στην διδασκαλία είναι «ακραίες απόψεις» το αφήνουμε στη κρίση της κοινωνίας. Όπως και το ότι κρατείται υποστελεχωμένο το Πανεπιστήμιο Κύπρου και καλύπτονται πάγιες του ανάγκες με χαμηλόμισθη εργασία του ωρομίσθιου προσωπικού που πληρώνεται μόνο την ώρα που στέκεται και δίνει διάλεξη μέσα στην αίθουσα και όχι για όλη την υπόλοιπη απαραίτητη ερευνητική και εκπαιδευτική εργασία που παρέχει. Το Συμβούλιο του Π.Κ. παρουσιάζει εδώ τα 55 ευρώ για κάθε ώρα διδασκαλίας και αποκρύβει εσκεμμένα την πραγματικότητα του αποτελέσματος ότι οι ετήσιες απολαβές των Ειδικών Επιστημόνων Διδασκαλίας με διδακτορικό τίτλο δεν ξεπερνούν τις 9,570 ευρώ. Επίσης και το ότι, ενώ μεγάλο μέρος της έρευνας και της διδασκαλίας που επιτελείται από ακαδημαϊκούς σε μη οργανικές θέσεις, όλοι αυτοί οι συναδέλφοι είμαστε αόρατοι από το οργανόγραμμα χωρίς δικαίωμα συμμετοχής ή εκπροσώπησης στα συλλογικά σώματα του Πανεπιστημίου, όπως έχει το μόνιμο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι επίσης προβληματική καθώς εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, μιας απεργίας που η ίδια η Πρυτανεία προκάλεσε με την αθέτηση των δεσμεύσεων της έναντι και ενώπιον της Συντεχνίας μας. Όσον για την διεθνή πρακτική που επικαλείται παραπέμπουμε τα μέλη του Συμβουλίου του Π.Κ. στο Ευρωπαϊκό πρότυπο EURAXESS για την εργοδότηση ερευνητών που υπόγραψαν ως βιτρίνα αλλά που δεν εφαρμόζουν, ενώ αναμένουμε και την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για το θέμα της επιβολής προ-αποκλεισμών επιστημόνων, από τη διδασκαλία στη βάση του ότι απλά είχαν επιλεγεί να εργαστούν στις προηγούμενες προκηρύξεις κάτι που είναι ενάντια σε κάθε κριτήριο αξιοκρατικής πρόσληψης. Όσον αφορά την προώθηση της κινητικότητας, που αναφέρεται ως στόχος του Π.Κ., αυτή θα έπρεπε να γίνεται με την ενίσχυση προσπαθειών συνεργασίας με ερευνητικές μονάδες και ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού και όχι με εξαναγκασμό των νέων

επιστημόνων στη μετανάστευση λόγω αποκλεισμού από την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας.

Τέλος ας μας πουν οι διοικούντες του μεγάλου δημόσιου πανεπιστημίου της Κύπρου αν η κουλτούρα που τους αντιπροσωπεύει είναι αυτή της φτηνής εργασίας χωρίς δικαιώματα και αν αυτό είναι που επιφυλάσσουν και στις επόμενες γενιές των νέων επιστημόνων, που κατά τ' άλλα αποτελούν τον «πραγματικό χρυσό της χώρας» όπως διατείνεται με στόμφο στις συχνές συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ ο κ. Χριστοφίδης».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016