KESJULY18

2018-01-08 13:56:13
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει θλίψη για τον θάνατο της Λούλας Παπαχριστοφόρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει θλίψη για τον θάνατο της Λούλας Παπαχριστοφόρου


  Με βαθύτατη  θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής και ευρύτερα η εκπαιδευτική κοινότητα της Κύπρου αποχαιρέτησαν την αείμνηστη Λούλα Παπαχριστοφόρου, η οποία απεβίωσε την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018, σε ηλικία 83 χρόνων. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2018 στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στον Στρόβολο και σε αυτή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Λούλα Παπαχριστοφόρου γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1934 στη Λεμεσό από γονείς εκπαιδευτικούς. Αποφοίτησε από το Αθηναΐδειο Γυμνάσιο Λεμεσού με άριστα το 1951. Έγινε δεκτή μετά από εξετάσεις στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Λευκωσίας, από το οποίο πήρε πτυχίο δασκάλας με άριστα και το 1953 πρωτοδιορίστηκε στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, που ήταν το πρώτο σχολείο που λειτούργησε ως Κύκλος Α’ και διορίστηκαν σε αυτό δασκάλες που μπορούσαν να εφαρμόσουν προοδευτικές μεθόδους διδασκαλίας.

Το 1962 κέρδισε υποτροφία για σπουδές στην Αγγλία με θέμα την προδημοτική εκπαίδευση μαζί με την αδελφή της, Λητώ. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο προήχθη σε Διευθύντρια. Παράλληλα ανέλαβε μαζί με την αδερφή της την επιμόρφωση ομάδων δασκάλων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου για να εργαστούν στα πρώτα νηπιαγωγεία της Κύπρου. Το 1975 κέρδισε νέα υποτροφία στο Ισραήλ. Για ένα μήνα έλαβε μέρος στην ίδρυση και λειτουργία νηπιαγωγείου σε υπανάπτυκτη περιοχή της Ταϊλάνδης με υποτροφία του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Το 1977 διορίστηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των νηπιαγωγών. Το 1979 μετά από πολλούς αγώνες μπαίνει σε εφαρμογή η Α’ φάση του σχεδίου επέκτασης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και αρχίζει ένας προσωπικός αγώνας της Λούλας  και της Λητώς για την οργάνωση και την ίδρυση νηπιαγωγείων σε 250 δήμους και κοινότητες σε ολόκληρη την Κύπρο. Ανεπιφύλακτα, μπορούν να ονομαστούν οι αρχιτέκτονες της Προδημοτικής. Ταυτόχρονα ξεκινούν και το γράψιμο του Α’ Αναλυτικού προγράμματος για τα νηπιαγωγεία που κυκλοφόρησε το 1983. Από το 1980, ήταν επιθεωρήτρια προδημοτικής εκπαίδευσης για 14 χρόνια, μέχρι την αφυπηρέτησή της.

Από το 1996 διετέλεσε Πρόεδρος του Ιδρύματος «Λητώ Παπαχριστοφόρου» που ιδρύθηκε στη μνήμη της αδελφής της Λητώς, πρώτης επιθεωρήτριας νηπιαγωγείων Κύπρου και πρώτης γυναίκας που έγινε Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης. Το ίδρυμα αυτό είχε σκοπό την ενδυνάμωση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης στην Κυπρο καθώς και την ενίσχυση της κατάρτισης και της εκπαίδευσης των Νηπιαγωγών δημοσίων, κοινοτικών και ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Από το 2000 ήταν μέλος της EECERA (Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Οργάνωσης για θέματα Προδημοτικής Εκπαίδευσης).

Η Λούλα Παπαχριστοφόρου υπήρξε δωρήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου σε διάφορα έργα του, καθώς και του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συγκεκριμένα, το 2008 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του ιδρύματος «Λητώ Παπαχριστοφόρου» καθώς και του Πανεπιστημίου Κύπρου με σκοπό την δωρεά ποσού ύψους 50.000 λιρών Κύπρου προς ανέγερση του Νηπιαγωγείου «Λητώ Παπαχριστοφόρου» και Βρεφοκομικού Σταθμού Πανεπιστημίου Κύπρου. H αείμνηστη δώρισε επίσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την οικία της στη Λεμεσό, αξίας 220.000 Ευρώ. Παράλληλα, συνέβαλε με τη σημαντική συνεισφορά της στην ενίσχυση των βιβλίων εκπαιδευτικού περιεχομένου της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, αποτέλεσε μία εκ των χρηματοδοτών των φοιτητικών βραβείων με το βραβείο «Πόπης Παπαχριστοφόρου-Κυριακοπούλου» και δώρισε στο Πανεπιστήμιο το ποσό των €30.000 για την ανέγερση εργαστηρίου παιδαγωγικής.   

Καθ’ολη την επαγγελματική της πορεία, η Λούλα Παπαχριστοφόρου συνέβαλε στην αναβάθμιση της ποιότητας της προδημοτικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου. Οι δράσεις και η  αδιάκοπη προσφορά της τόσο στην επιμόρφωση των νηπιαγωγών της Κύπρου, όσο και στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του τόπου οδήγησαν στην ανάδειξή της ως μία από τις σημαντικότερες παρουσίες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου. Η αφιλοκερδής της εργασία, η έμπρακτη προσφορά και ο ζήλος με τον οποίο εργάστηκε επί σειρά ετών καθιστούν το μέγεθος της συνεισφοράς της ακόμη μεγαλύτερο.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγνωρίζοντας την πολύχρονη συνεισφορά της στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου εκφράζει στην οικογένεια και τους οικείους της τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.  


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016