KESJULY18

2018-01-02 22:54:49
Ο Στέλιος Κατσελλής και το Σύστημα Διορισμών: μια οφειλόμενη αναφορά

Ο Στέλιος Κατσελλής και το Σύστημα Διορισμών: μια οφειλόμενη αναφορά


TΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ*

Μια (ιστορική) έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην αποτύπωση της εξελικτικής πορείας που ακολούθησε το ζήτημα της επιλογής των εκπαιδευτικών για τα σχολεία δημόσιας εκπαίδευσης ανέδειξε, ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα1, την ιδιαίτερη συμβολή του Στέλιου Κατσελλή στο ζήτημα αυτό την περίοδο που υπηρέτησε στη θέση του Υπουργού Παιδείας.

Με την είδηση του θανάτου του πρώην Υπουργού θεώρησα ως ελάχιστο φόρο τιμής την ανάγκη όπως καταθέσω ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας που σχετίζονται με την ιδιαίτερη συμβολή του στο θέμα των Πινάκων Διοριστέων, ένα ζήτημα που ακόμα και σήμερα προκαλεί έντονες συζητήσεις..

Αφετηριακά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρώτη αναφορά για την ανάγκη ύπαρξης ενός βελτιωμένου συστήματος επιλογής των όσων αναμένεται να υπηρετήσουν στη Μέση Εκπαίδευση εντοπίζεται σε Σημείωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 2 Νοεμβρίου του 1981 από τον υπουργό Νίκο Κονομή. Εν τέλει το Υπουργικό χωρίς να λαμβάνει μια συγκεκριμένη απόφαση ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να μελετήσει περισσότερο το ζήτημα.

Το Σεπτέμβριο του 1982 την ηγεσία του υπουργείου αναλαμβάνει ο Στέλιος Κατσελλής. Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός δεν θα διστάσει και θα αγγίξει αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, που αντιμετωπίζεται ως ένα ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο με την ποιοτική αναβάθμιση της προσφερόμενης εκπαίδευσης, και θα το φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου με στόχο να ληφθεί κάποια απόφαση.

Το Υπουργικό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 8 Σεπτεμβρίου του 1983 όντως θα πάρει μια ιδιαίτερα σημαντική για το ζήτημα απόφαση καθώς θα ορίσει διϋπουργική επιτροπή για να μελετήσει τους υφιστάμενους Κανονισμούς με σκοπό την τροποποίησή τους «ώστε να μην είναι υποχρεωτικός ο διορισμός των υποψηφίων κατά σειρά προτεραιότητας αλλά κατ' αξία»2.

Είναι η πρώτη φορά, εξ όσων έχουμε διερευνήσει, όπου έχουμε απόφαση σε επίπεδο επίσημης εκπαιδευτικής πολιτικής όπου ιεραρχείται το ζήτημα της «αξίας» των εκπαιδευτικών ως το πρώτο κριτήριο επιλογή,ς έχοντας περισσότερη βαρύτητα από την αρχαιότητα.

Το ζήτημα θα εξεταστεί εξαντλητικά από υπηρεσιακούς στο Υπουργείο Παιδείας με στόχο την κατάθεση ενός βελτιωμένου σχεδίου διορισμών. Η Έκθεση της Τεχνικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί θα υποβάλλει την πρότασή της τον Απρίλιο του 1984 κάνοντας αναφορά, επίσης για πρώτη φορά, σε δύο Πίνακες Διοριστέων. Ωστόσο το ζήτημα θα συναντήσει τον πρώτο του μεγάλο σκόπελο καθώς νομικές επιπλοκές που ήδη υφίστανται για τους εν ενεργεία Κανονισμούς θα οδηγήσουν στην κατάργηση τους με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (1986). Την επόμενη χρονιά θα ψηφιστεί ένας νέος πλέον Νόμος, ο Νόμος 180/1987(3), που θα θέτει αυστηρά σειρά προτεραιότητας διορισμού με βάση το έτος κατάθεσης του πτυχίου.

Για το ζήτημα αυτό, όπως έχουμε ήδη προαναφέρει, ετοιμάζεται αυτή την περίοδο μια αρκετά εκτενής ιστορική αναφορά που επιδιώκει να παρουσιάσει αναλυτικά τις διακυμάνσεις του ζητήματος. Εκτιμώ όμως ότι είναι σημαντικό, για σκοπούς ιστορικής έστω αναφοράς, και με αφορμή το γεγονός του θανάτου του, να μνημονεύσουμε τον υπουργό, τον Στέλιο Κατσελλή, ο οποίος οδήγησε για πρώτη φορά και αρκετά νωρίς τη συζήτηση στο ζήτημα των διορισμών των εκπαιδευτικών στο θέμα της «αξίας» και όχι της «αρχαιότητας». Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι για το ζήτημα αυτό χρειάστηκε να περάσουν 32 χρόνια συζητήσεων και αναβλητικότητας μέχρι να ψηφιστεί το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο με τον Ν. 127(Ι)/2015 (2), τότε η συμβολή του υπουργού Στ. Κατσελλή στην αφετηρία αυτής της συζήτησης αποκτά μια ξεχωριστή αξία.

*Ιστορικός της Εκπαίδευσης

Διευθυντής Σχολείου Δημοτικής Εκπαίδευσης

Σημειώσεις - Παραπομπές:

  1. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό το μήνα και εξετάζει την ιστορία του συστήματος διορισμών στην Κυπριακή Εκπαίδευση στην μετα-αποικιακή περίοδο (1960-σήμερα).
  2. [Απόσπασμα εκ των Πρακτικών του Υπουργικού Συμβουλίου Ημερομηνίας 8/9/1983 με θέμα: Οι περί Εκπαιδευτικών Λειτουργών (Διδακτικόν Προσωπικόν) (Διορισμοί, Τοποθετήσεις, Προαγωγαί και Συναφή θέματα) Κανονισμοί του 1972 - (Αρ.2) του 1974], στο: Κρατικό Αρχείο Κύπρου, Φάκ.: 523/73/3.
  3. Ν. 127(Ι)/2015 - Ο περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2015, E.E. Παρ.Ι(Ι), Αρ. 4525, 20/7/2015.
  4. Ν.180/87 Ο περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός)(Αρ.4) Νόμος του 1987, Επίσημη Εφημερίδα, Παρ. Ι, Αρ. 2248, 31.7.1987.

Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016