KESJULY18

2017-12-27 18:41:31
Παιδεία: Αναμένοντας τις προεδρικές εκλογές…

Παιδεία: Αναμένοντας τις προεδρικές εκλογές…


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις προεδρικές εκλογές μπορεί να μην σταματήσουν να εργάζονται, ούτε το Υπουργείο Παιδείας ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Όμως μέχρι τότε, δεν αναμένεται καμιά σημαντική απόφαση που να διαφοροποιήσει τη σημερινή κατάσταση.

Εδώ και ένα περίπου μήνα, τα εκπαιδευτικά θέματα πήραν τον δρόμο τους. Ανεξαρτήτως των όποιων διαφωνιών υπάρχουν, η παρούσα περίοδος στον τομέα της εκπαίδευσης είναι πρωτοφανής. Το Υπουργείο Παιδείας πέρασε εν πολλοίς την πολιτική της μεταρρύθμισης που σχεδίασε. Ο μήνας που ακολουθεί μέχρι τις εκλογές μπορεί να χαρακτηρισθεί νεκρός, αφού όλοι τηρούν στάση αναμονής ενόψει των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Είναι δεδομένες οι διαφωνίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων  σε αρκετά θέματα. Κάποιες από αυτές έχουν κωδικοποιηθεί από τα συλλογικά τους όργανα και δημοσιοποιήθηκαν. Στο επίκεντρο το Νέο Σύστημα Διορισμών, η κατοχύρωση όλων των 30μηνων εκπαιδευτικών, τα τετράμηνα  και άλλα.

Ο υπουργός Παιδείας δε φαίνεται διατεθειμένος σε αυτό τον τελευταίο μήνα της προεκλογικής περιόδου να μπει στη διαδικασία διαλόγου για θέματα που αποφασίστηκαν-εγκρίθηκαν από το Νομοθετικό Σώμα ή τη Νομική Υπηρεσία.

Η μεγάλη μάχη της συζήτησης αυτών των θεμάτων με το ΥΠΠ θα αρχίσει μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και την επιλογή του Υπουργού Παιδείας για τη νέα πενταετία.

Εκεί θα υπάρξουν δυο σενάρια:

Πρώτο σενάριο: Επανεκλογή Νίκου Αναστασιάδη. Η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη. Είναι δεδομένο ότι ο υπουργός θα θέλει να συνεχίσει και να στηρίξει τη σημερινή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Από την άλλη, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα έχουν έτοιμες τις θέσεις τους και ο διάλογος θα αρχίσει το συντομότερο με περιορισμένες πιθανότητες σοβαρών αλλαγών.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει και η επιλογή του υπουργού Παιδείας αφού κανείς δεν γνωρίζει με ποιες συμμαχίες θα κατέλθει ο νυν Πρόεδρος στον Β γύρο. Οπόταν οι πιθανότητες ο νέος υπουργός να είναι εκτός ΔΗΣΥ θα είναι αυξημένες. (Για παράδειγμα Κενεβέζος και Καδής δεν ανήκαν στον ΔΗΣΥ). Το ίδιο ίσως συμβεί και στον άλλο υποψήφιο που θα κερδίσει με συμμαχία.   

Δεύτερο Σενάριο: Αλλαγή στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι πιθανότητες για ριζικές αλλαγές θα είναι σαφώς μεγαλύτερες και η ικανοποίηση αιτημάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα θεωρείται δεδομένη, όπου είναι νομικά δυνατόν. Δεν είναι μυστικό ότι η πολιτική και οι θέσεις των Κινήσεων των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ (αναλόγως κομματικού χρώματος) αποτελούν τη βάση της εκπαιδευτικής πολιτικής που ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι στο πρόγραμμά τους .   

Είναι όμως αδύνατο να υπάρξει εκ βάθρων αλλαγή σε αποφάσεις όπως π.χ. κατάργηση του Νέου Σχεδίου Διορισμών και επιστροφή στους καταλόγους διοριστέων αφού αυτό θα οδηγήσει σε νομικούς λαβύρινθους.

Το σίγουρο ότι αυτή η προεκλογική περίοδος ήταν η πιο ανιαρή σε σύγκριση με τις προηγούμενες προεδρικών εκλογών. Δικαίως πολλοί θεωρούν ότι βρισκόμαστε σε στάση αναμονής. Ανεξαρτήτως αυτού, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παιδεία θα εργάζονται για τα διαδικαστικά θέματα, όπως στελέχωση προαγωγές και άλλα.

Το σίγουρο είναι ένα. Κάθε υποψήφιος έχει τις δικές του θέσεις στην εκπαίδευση και αυτές θα θελήσει να εφαρμόσει-υλοποιήσει.    

Η πιο πάνω ανάλυση γίνεται με τα σημερινά δεδομένα. Επειδή η πολιτική τη μια μέρα έχει μια όψη και την επόμενη άλλη, όπως ο Ιανός. 

*Διευθυντής Paideia-News    


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Νικόλας Γεωργίου
Thu December 28, 2017, 12:15:15
Προφανώς δεν έμειναν όλα τα ίδια και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί και να ενισχύσει τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν την τελευταία τετραετία για να διαφανούν και τα αποτελέσματα. Η μεταρρύθμιση και οι αλλαγές δεν αποδίσουν από τη μια μέρα στην άλλη.
Θα πρέπει να στηριχθούν αυτές οι πολιτικές μακριά από κομματικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες για το καλό της παιδείας και του τόπου.
Άλλωστε εγκρίθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία της βουλής σε μία περίοδο "κοινοβουλευτικής μειοψηφίας" της κυβέρνησης. Με συναίνεση δηλαδή...
Η νέα κυβέρνηση επίσης θα πρέπει να υλοποιήσει αυτό που δεν πρόλαβε η απερχόμενη.
Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ
Thu December 28, 2017, 09:46:56
Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει. Χαμένες προσδοκίες. Άλλη μια ψευδαίσθηση για αλλαγή. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
EDUFAIR
IDEP19
MIMSEPT
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
MOECEE
Middlesex2016