KESJULY18

2017-12-22 15:35:44
Η διαδρομή της Κύπρου μέσα από τις σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος  «Ο Αετός των Λευκάρων»

Η διαδρομή της Κύπρου μέσα από τις σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος «Ο Αετός των Λευκάρων»


 Βιβλιοπαρουσίαση του Δρ Μιχάλη Σταυρινού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 

Πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπό την αιγίδα της Διπλωματικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου, η παρουσίαση του βιβλίου του Διπλωμάτη και Συγγραφέα, Δρ Μιχάλη Σταυρινού, με τίτλο «Ο Αετός των Λευκάρων – Αθανασία: Η Ανατροπή του Χρόνου». Το βιβλίο αποτελεί κατάθεση ψυχής του συγγραφέα. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, διάσπαρτο με αυθεντικές ιστορικές μαρτυρίες, καθώς και μυθιστορηματικές ενσωματώσεις σε ιστορικά τεκμηριωμένες καταγραφές γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Δημοσιογράφος Δόξα Κωμοδρόμου. Το βιβλίο παρουσίασε ο Αν. Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας, Δρ Κωνσταντίνος Αδαμίδης. Ακολούθησε αντιφώνηση από τον Συγγραφέα.

Στον χαιρετισμό του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Έτσι, και το ιστορικό μυθιστόρημα, «Ο Αετός των Λευκάρων», έρχεται να υμνήσει τον διαχρονικό ρόλο της Κύπρου και του λαού της, ως προασπιστών των Δυτικών Αρχών, της ελευθερίας, της διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας και παράδοσης, του ανυπόταχτου σε ξένους δυνάστες και κατακτητές, της καλώς νοούμενης φιλοπατρίας και της προσφοράς προς το ιδεολογικό υπόβαθρο των αξιών που διέπουν σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Ο Ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου, στην ομιλία του, σημείωσε ότι: «Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς, από ιστορικής σκοπιάς, να επισημανθεί ότι, ο συγγραφέας, δεν περιορίζεται να καταγράψει τεκμηριωμένα ιστορικά συμβάντα, αλλά και να τα κρίνει και να εξαγάγει διδακτικά συμπεράσματα και νουθεσίες για σώφρονα και νουνεχή χειρισμό των εθνικών θεμάτων, σε ανάλογες, συνθήκες, οι οποίες επαναλαμβάνονται στην Κύπρο, δυστυχώς, χωρίς πάντοτε την επίδειξη της δέουσας ρεαλιστικής σοφίας, η οποία θα υπηρετούσε καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα, κατά το πρότυπο των συναφών διπλωματικών χειρισμών ενός Βενιζέλου».

Η Δημοσιογράφος Δόξα Κωμοδρόμου, επισήμανε ότι:«Μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνεται η ζωή του πλανήτη μας, η πολύ-χιλιόχρονη ιστορική διαδρομή της Κύπρου και η προσωπική αναδίφηση των προαιώνιων καταβολών του συγγραφέα. Κεντρικό μεταφυσικό πλάσμα του ιστορικού αυτού μυθιστορήματος είναι ο «Αετός των Λευκάρων». Ένα ατίθασο όρνεο, που ούτε ο χρόνος, μήτε η απόσταση μπορούν να το δαμάσουν, μια μετεμψύχωση της καρδιάς των Λευκάρων, της Κύπρου ολόκληρης και των καταβολών της γενιάς του κεντρικού ήρωα του ιστορήματος, του Σταύρη».

Κατά την αντιφώνηση του, ο συγγραφέας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ιδεολογία, η μεταφυσική, το συναίσθημα, ο αλτρουισμός, ο υγιής πατριωτισμός, η ιστορική διδαχή, η ποίηση και ο προσδιορισμός μιας υπέρτατης οικουμενικής αποστολής για την Κύπρο και τον λαό της, αποτελούν τους βασικούς σημειολογικούς πυλώνες της μυθιστορικής αυτής σύνθεσης, που παρουσιάζουμε σήμερα». Το ιδεολογικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης προσπάθειας, καθώς και της όλης βιοθεωρίας του συγγραφέα, κωδικοποιούνται, ως επιτομή, μέσα στο ακόλουθο απόφθεγμα/αφιέρωμα: «Στους γονείς μου, για τη ζωή μου, στην πατρίδα μου, για τη φύση (τον χαρακτήρα) μου, και στους προγόνους μου, που αποτέλεσαν τις ρίζες μου σ’ αυτή την πατρίδα».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Εύχομαι ένα τέτοιο βιβλίο να είναι καλοτάξιδο, και να μεταφραστεί κάποια στιγμή, σε ξένες γλώσσες, τόσο, για να γίνει ευρύτερα γνωστός ο ακριτικός ρόλος της Κύπρου απέναντι στις αντι-δυτικές δυνάμεις, όσο, και  για να καταξιωθεί ένα αξιόλογο κυπριακό έργο στο διεθνές πεδίο».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016