KESJULY18

2017-12-19 10:18:28
ΤΕΠΑΚ: Ημερίδα «EXCELSIOR Τεχνική Συνάντηση με Εθνικούς Ενδιαφερόμενους»

ΤΕΠΑΚ: Ημερίδα «EXCELSIOR Τεχνική Συνάντηση με Εθνικούς Ενδιαφερόμενους»


Τα οφέλη της παρατήρησης της Γης και των τεχνολογιών διαστήματος για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο»

Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ETEK) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργάνωσαν με επιτυχία την ημερίδα με θέμα «EXCELSIOR Τεχνική Συνάντηση με Εθνικούς Ενδιαφερόμενους: Τα οφέλη της παρατήρησης της Γης και των τεχνολογιών Διαστήματος για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο» την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, στη Λεμεσό.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, διοργανώθηκε με επιτυχία η Τεχνική Συνάντηση για την ενημέρωση Εθνικών Ενδιαφερόμενων (NationalStakeholders) του προγράμματος ΕXCELSIOR, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από επιχειρήσεις, κρατικές υπηρεσίες, οργανωμένα σύνολα, επιμελητήρια προερχόμενους από τους κλάδους της μηχανικής και της τεχνολογίας, της τοπογραφίας, της αρχιτεκτονικής αλλά και του πολιτισμού, των αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος. Σκοπός της Συνάντησης ήταν η ενημέρωση των Εθνικών Ενδιαφερομένων για τις ευκαιρίες και τα οφέλη που η υλοποίηση του έργου EXCELSIOR θα προσφέρει στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και η χαρτογράφηση αναγκών και περιορισμών στη χρήση των τεχνολογιών διαστήματος.

Τη Συνάντηση που αποτελεί την αρχή ειδικότερων και πιο επισταμένων συναντήσεων που προτίθεται να διοργανώσει το EXCELSIOR με Εθνικούς Ενδιαφερόμενους όλων των κλάδων, χαιρέτησε Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιώργος Κωμοδρόμος. Ο κ. Κωμοδρόμος αναφέρθηκε στην πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου προς το πρόγραμμα EXCELSIOR και τη σημασία του προγράμματος για την επόμενη μέρα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στην Κύπρο, αφού με την συμβολή του τόσο στο τομέα της έρευνας όσο και στην δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, το νέο Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ που θα προκύψει από το πρόγραμμα ΕXCELSIOR, θα τοποθετήσει την Κύπρο στο διεθνή χάρτη της παρατήρησης της Γης.

Επίσης, ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός χαιρέτισε τη συνεργασία του ΕΤΕΚ, του θεσμοθετημένου Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας και Οργανισμού όλων των Κυπρίων Μηχανικών, με το Ερευνητικό Κέντρο ΕΡΑΤΟΣΤΘΕΝΗΣ και το πρόγραμμα ΕΧCELSIOR, καθώς τα μέλη του ΕΤΕΚ μπορούν να επωφεληθούν από τις πολλαπλές χρήσεις της δορυφορικής τηλεπισκόπησης και της γεωπληροφορικής. Ακόμη, δήλωσε ότι το ΤΕΠΑΚ έχει ήδη δεσμευτεί να στηρίζει οικονομικά το Κέντρο Αριστείας που θα προκύψει, μέσω χρηματοδότησης καθώς και την παροχή υποδομών ώστε να εξασφαλιστεί ο στόχος και οι σκοποί του Κέντρου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ντίνος Νικολαΐδης, εκ μέρους τους του ΕΤΕΚ, εξήρε το έργο που πραγματοποιείται ήδη από το Ερευνητικό Κέντρο ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ και συνεχάρη τα μέλη του για την συμβολή τους στην ανάδειξη της σημασίας της παρατήρησης της Γης. Για τη συνεργασία ΕΤΕΚ και ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ δήλωσε ότι το ΕΤΕΚ στηρίζει την προσπάθεια που διεξάγεται για την ανάπτυξη ενός αυτόνομου και δυναμικού Κέντρου Αριστείας στη Κύπρο με τα οφέλη που θα προκύψουν για όλους τους Κύπριους μηχανικούς από την παροχή πληροφοριών, δεδομένων αλλά και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Τέλος, εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σύκας τόνισε την στήριξη προς το πρόγραμμα ΕΧCELSIOR από την πρώτη στιγμή και τα οφέλη για την πόλη στην οποία θα δημιουργηθεί το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, με τις προοπτικές ανάπτυξης και ευκαιρίες εργοδότησης πάνω από 200 ερευνητών, τεχνικών και διοικητικών.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης, ο Δρ Κυριάκος Θεμιστοκλέους, Υπεύθυνος για την συνεργασία με τους Εθνικούς Ενδιαφερόμενους, παρουσίασε πως μπορούν να πραγματοποιηθούν οι συνεργασίες με το EXCELSIOR και τα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς και τα οφέλη της συνεργασίας των δύο μερών. Ο Καθηγητής και Συντονιστής του έργου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Διόφαντος Γ. Χατζημιτσής, παρουσίασε τους τομείς δράσεις του ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ και παρείχε συγκεκριμένες πληροφορίες για το είδος και το εύρος των δεδομένων από τα οποία μπορεί να επωφεληθούν οι ενδιαφερόμενοι κρατικοί οργανισμοί στους τομείς, μεταξύ άλλων, του Περιβάλλοντος, της Αγροτικής Ανάπτυξης, της Αρχαιολογίας, της Άμυνας, των Υδάτων, της Μετεωρολογίας, Ρύπανσης, Ατμόσφαιρας, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Δασών, Πολιτικής Άμυνας κ.α. Τόνισε τα πολλαπλά οφέλη για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οργανωμένα σύνολα από την χρήση των τεχνολογιών διαστήματος. Ακόμη, μίλησε για τη σημασία των ανοικτών δεδομένων όπως τα δορυφορικά δεδομένα SENTINEL  από το Copernicus και τόνισε ότι το έργο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κύπρου σε πολλούς τομείς, ενισχύοντας σημαντικά τον αντίκτυπο των στοχευμένων περιφερειακών και εθνικών επενδύσεων, δηλαδή, το περιβάλλον και τις ΤΠΕ. Συγκεκριμένα, ο τομέας του Περιβάλλοντος αναγνωρίστηκε από τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Κύπρο  (S3Cy), ως η πρώτη οριζόντια προτεραιότητα για τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού.

Ο ανώτερος ερευνητής του ΤΕΠΑΚ Δρ Κυριάκος Νεοκλέους και η Διαχειρίστρια του Προγράμματος EXCELSIOR, Δρ Ροδάνθη- Ελισάβετ Μαμούρη προχώρησαν σε παρουσίαση του ερωτηματολογίου του EXCELSIOR με σκοπό την χαρτογράφηση των αναγκών και περιορισμών στη χρήση τεχνολογιών διαστήματος. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις ανάγκες των οργανισμών τους και να συνομιλήσουν με τους ερευνητές του ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ για τα οφέλη που θα προκύψουν από την αμοιβαία συνεργασία.

Το έργο EXCELSIOR(ERATOSTHENES: ‘Excellence Research Centre for Earth SurveiLlance and Space-Based MonItoring Of the EnviRonment’) έχει ως στόχο τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με την παρατήρηση της Γης, μέσω της συνδυαστικής χρήσης τεχνολογιών διαστήματος και τηλεπισκόπησης για τη συστηματική, ολοκληρωμένη και σε βάθος παρακολούθηση του περιβάλλοντος και των διεργασιών σε αυτό.

Η πρόταση EXCELSIORαρίστευσε λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη συγκεντρώνοντας βαθμολογία 15 στα 15 («Άριστα»), κατακτώντας την πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης, ανάμεσα σε σύνολο 208 προτάσεων που υποβλήθηκαν. Η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου EXCELSIOR, υποστηρίζεται από 25 κρατικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων Υπουργείων και Δήμων, από οργανισμούς και δίκτυα τόσο σε τοπικό (π.χ. ΕΤΕΚ) όσο και διεθνές επίπεδο (π.χ.NASA, ISPRS, NEREUS, DLR, GEO, ACTRIS) καθώς και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο EXCELSIORυπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.excelsior2020.eu/

ΤΕΠΑΚ: Ημερίδα «EXCELSIOR Τεχνική Συνάντηση με Εθνικούς Ενδιαφερόμενους»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016