KESJULY18

2017-12-18 23:05:00
Προγράμματα Σπουδών και Διδακτικός χρόνος

Προγράμματα Σπουδών και Διδακτικός χρόνος


 ΤΟΥ ΛΟΪΖΟΥ ΣΕΠΟΥ*

Αυτή είναι ο 3η χρονιά εφαρμογής της  εκπαιδευτικής  μεταρρύθμισης αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών και τη διαχείριση του σχολικού χρόνου. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται για το καλό της παιδείας και όχι για να ικανοποιηθούν οι συνδικαλιστές. Μερικές σκέψεις/εισηγήσεις  για βελτίωση  του ωρολογίου προγράμματος.

Διαχείριση Σχολικού Χρόνου

 1. Πρέπει να υπάρξει χρόνος 5 λεπτών για αλλαγή περιόδου διδασκαλίας. Στις περιπτώσεις που οι περίοδοι  είναι συνεχόμενες, δηλ. 1&2, 3&4, 5&6, ο χρόνος διδασκαλίας θα είναι 95 λεπτά!
 2. Να προστεθούν  από 20 λεπτά στα δύο μεγάλα διαλείμματα ώστε να έχουν διάρκεια 40 λεπτών. Κατά τα διαλείμματα θα γίνονται οι πρόβες, συναντήσεις ομίλων και δραστηριοτήτων, πρωταθλήματα φούτσαλ, παιδαγωγικές ομάδες  κλπ. Επίσης θα γίνονται και οι συντονισμοί των ειδικοτήτων  που σημαίνει πως διευκολύνεται και ο/η  προγραμματιστής/στρια  στον καταρτισμό του προγράμματος. Επίσης θα βοηθήσει και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην αποβολή του άγχους.
 3. Το σχολείο πρέπει να αρχίζει στις 8:15 ή στις 8:30. Τα  περισσότερα παιδιά που αργούν το πρωί είναι εξ αιτίας των γονιών τους. Οι γονείς αρχίζουν δουλειά στις 8-8:30 και δεν θέλουν να πηγαίνουν στην εργασία τους από τις  7:15-7:30 επειδή δεν πληρώνονται. Επίσης τα παιδιά θα έχουν περισσότερο χρόνο για ύπνο. Με τις πιο πάνω εισηγήσεις το σχολείο θα αρχίζει στις 8:00 ή  8:15 και θα  σχολάει στις 3:15 ή 3:30. Είναι προτιμότερο να έχουμε την πιο πάνω κατανομή του χρόνου, παρά να προστεθούν διδακτικές περίοδοι λύση που θα σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας.
 4. Το σχολικό έτος να τελειώνει στις 28 Ιουνίου και να αρχίζει το σχολικό έτος τις τελευταίες 2 εργάσιμες μέρες του Αυγούστου, όποτε όλοι οι εκπαιδευτικοί θα παρακολουθούν σεμινάρια από τις 8:00-1:00.
 5. Οι πιο κάτω αργίες: Ονομαστική του Αρχιεπισκόπου, Των Τριών Ιεραρχών, 1η Μαΐου και 11 Ιουνίου να «μεταφερθούν» την εβδομάδα της Καθαρά  Δευτέρας.  Είναι σαν να δημιουργείται  winter break.  Οι διακοπές του Πάσχα να τελειώνουν την Πέμπτη της Διακαινησίμου. 
 6. Τα μαθήματα θα μπορούν να τελειώνουν στις 29-31 Μαΐου  υπό την προϋπόθεση οι διορθώσεις των γραπτών εξετάσεων  όλων των τάξεων να γίνονται στο σχολείο από τους διδάσκοντες καθηγητές. Διασφαλίζεται έτσι και το αδιάβλητο στην διόρθωση/βαθμολόγηση.
 7. Αυτόματη προαγωγή στην επόμενη τάξη και κατάργηση της στασιμότητας λόγω επίδοσης. Ο μαθητής θα μπορεί να έχει ενδεικτικό ή και απολυτήριο με βαθμό κάτω από το 10 και επαφίεται στο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα αν θα κάνει αποδεκτό  το απολυτήριο.
 8. Ίδρυση εξατάξιων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) όπου τα περισσότερα μαθήματα για γίνονται «διαμέσου της εργασίας» με τον περισσότερο χρόνο διδασκαλίας να αφιερώνεται σε εργαστήρια. Θα πρέπει να γίνει αναλυτική μελέτη σπουδών για τις ΣΕΚ από τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση. Στην 6η Δημοτικού τα παιδιά θα πρέπει παρακάθονται σε  διαγνωστικές εξετάσεις  στη Γλώσσα, Αριθμητική και Εγκυκλοπαιδικές Γνώσεις. Τα παιδιά που θα αποτυγχάνουν θα εγγράφονται στη Σχολή Επαγγελματικής  Κατάρτισης. Στον 4ο χρόνο θα παρακάθονται σε εξετάσεις  και οι επιτυχόντες θα μπορούν να εγγράφονται  σε Λύκειο ή σε Τεχνική Σχολή.  Η ίδρυση των ΣΕΚ θα πετύχει: α) την παραμονή των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, και β) τη δραστική μείωση της αντικοινωνικής/παραβατικής  συμπεριφοράς των νεαρών.

Προγράμματα σπουδών

 1. Στην κατεύθυνση Καλών Τεχνών είναι παράλογη  η επιλογή Ξένης Γλώσσας. Πρέπει να είναι υποχρεωτικά τα 4ωρα μαθήματα: Ζωγραφική, Γλυπτική, Εικαστικής τέχνης, Μουσική, Ελεύθερο Σχέδιο/Προοπτικό και Ιστορία της Τέχνης.
 2. Στην Κατεύθυνση Υπηρεσιών θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά  το μάθημα Λογιστικής, τουλάχιστον στο επίπεδο  Elementary and Intermediate,  και οι Εφαρμογές  Πληροφορικής.
 3. Στην Κατεύθυνση Οικονομικών, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό και το μάθημα Πληροφορικής.
 4. Στην Κατεύθυνση Ευρωπαϊκών Σπουδών,  θα πρέπει να συμπεριληφθούν  ως υποχρεωτικά τα μαθήματα: Ιστορία της Τέχνης και Ευρωπαϊκή Ιστορία.  Δεν μπορείς να γνωρίσεις την Ευρώπη χωρίς να γνωρίζεις την αρχιτεκτονική της, τους ζωγράφους της και τους γλύπτες της. Δεν μπορείς να γνωρίζεις την Ευρώπη χωρίς να γνωρίζεις πώς συστάθηκαν, δημιουργήθηκαν και εξελίχθησαν τα κράτη  της.
 5. Στην Κατεύθυνση Κλασσικών Σπουδών το μάθημα της Λογικής/Φιλοσοφίας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό.
 6. Κατάργηση των 2 περιόδων  υπευθύνου τμήματος και πρόσληψη Ψυχολόγου και Παιδονόμου. Σε  Λύκειο με 23 τμήματα παραχωρούνται 46 περίοδοι  Υ.Τ. που αντιστοιχεί σε 2 εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης  με μέσο μηνιαίο μισθό 3000 ευρώ περίπου ανά εκπαιδευτικό. Με μηνιαίο μισθό 1500 ευρώ, μπορεί να προσληφθεί  ένας ψυχολόγος και ένας παιδονόμος. Μπορεί να χάνονται 200 θέσης εκπαιδευτικών, αλλά θα προσληφθούν 240 περίπου στις θέσεις του ψυχολόγου και παιδονόμου.   

*Διευθυντής Λυκείου Ακρόπολης  


Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Π ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ
Thu December 21, 2017, 12:17:34
Κύριε Σέπο,

Σας ανταπαντώ. Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και με πολύχρονη πείρα στη Βιομηχανία σας διαβεβαιώνω ότι γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει επαγγελματική εκπαίδευση και ποια θα πρέπει να είναι τα προγράμματα σπουδών των Τεχνικών Σχολών τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο τεχνικό επίπεδο, ως επίσης και το αναμενόμενο επίπεδο των μαθητών αντίστοιχα, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο απαιτητικό περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Στις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής απόφοιτοι των αντιστοίχων προγραμμάτων μαθητείας έχουν πρόσβαση στα προπτυχιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων στους πλείστους τεχνολογικούς κλάδους.
Επίσης γνωρίζω και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πλειονότητα των μαθητών της 3ης Γυμνασίου και 1ης Λυκείου καταλήγουν στις Τεχνικές Σχολές μετά την απόρριψη τους από τις διευθύνσεις των σχολείων της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, που ήταν και το αρχικό μου σχόλιο στις εισηγήσεις σας.

Σας ευχαριστώ

Π ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ BSc CEng MIET
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Εκπαιδευτής Ηλεκτρολογίας

Λοΐζος Σέπος
Wed December 20, 2017, 15:35:12
Για κύριο Χριστίδη....
Οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης δεν είναι τεχνικές σχολές. Ξέρω πολύ καλά το πρόγραμμα σπουδών των Τεχνικών διότι δούλεψα πάνω σε αυτό. στο 4ο με 5ο έτος θα μπορούν αυτά τα παιδιά να κάθονται εξετάσεις και ανάλογα το τί επιθυμούν να εγγράφονται στο Λύκειο ή Τεχνική, αλλιώς θα συνεχίζουν ως σύστημα μαθητείας. Μάθε να διαβάζεις και κατάλαβε το .... δεν είναι τεχνική σχολή. Οταν εσύ που εργάζεσαι στην Τεχνική δεν το κατάλαβες τί να πώ.... Τώρα σου αρέσει που έχετε μαθητές με μέσο όρο 5 και 6!!!! Και είπαμε ... μάθε να διαβάζεις.

Λοΐζος Σέπος
Tue December 19, 2017, 20:45:37
Για Ιωάννου... Θα παρακαλούσες να δουλέψεις στο σχολείο μου αλλά από αυτά που γράφεις δεν ξέρεις τι σου γίνεται και καλά κάνεις να μείνεις μακριά. Σε όλο τον κόσμο τελειώνουν στις 3-4 και διαβάζουν ενώ στην Κύπρο δεν μπορούν τα καημένα παιδιά, ενώ πηγαίνουν στα φροντιστήρια από τις 2-8 τη νύκτα. Θα μου πεις εσύ τι κάνει ο ΥΤ στο σχολείο, ενώ εγώ δεν ξέρω. Τεμπέλης φαίνεται να είσαι! Δεν το ήξερα ότι κάθεσαι και προετοιμάζεσαι για την επόμενη μέρα στις 3 η ώρα. να ετοιμαστείς στις 8 τη νύκτα.

Για κα Χρίστου... Δεν ήξερα πως οι σπουδές των ψυχολόγων διαρκούν 7 χρόνια!! Πάντως να γνωρίζεις πως η κυβέρνηση μπορεί να βρει 2000 ενδιαφερόμενους, αν υπάρχουν, με 1000 ευρώ το μήνα και θα βαλουν και μέσο να προσληφθούν. τα 1500 ευρώ είναι η Α8-2 όπως πληρώνονται οι πρωτοδιόριστοι.

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue December 19, 2017, 18:36:17
Ίσως να έπρεπε να γίνεται και ημίωρη διακοπή η ώρα 1 μ.μ. για γεύμα και τα παιδιά να σχολνάνε στις 3:45 ή 4:00 μ.μ. ..

Π ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ
Tue December 19, 2017, 18:35:21
Ο κύριος Σέπος μας θύμισε το αμίμητο ‘Δεν παίρνει τα γράμματα, στείλε τον να μάθει τέχνη’. Ίσως να ξεχνά ότι στη δεκαετία του 60, οι εισαγωγικές εξετάσεις για την Τεχνική Σχολή ήταν πολύ πιο δύσκολες από αυτές των Γυμνασίων και με μαθητές που συνέχισαν τις σπουδές τους με άριστα στα πανεπιστήμια.
Σήμερα τα πλείστα τεχνολογικά μαθήματα των Τεχνικών Σχολών απαιτούν άριστους μαθητές στα Μαθηματικά, στη Φυσική και τα Αγγλικά και όχι αυτούς που εισηγείται να αποκλειστούν από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια με μόνη διέξοδο την υποβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση σε μια γκετοποιημένη Τεχνική Εκπαίδευση.
Αλλά και πως περιμένει σε ένα αποτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα από ένα παιδί να αποκλειστεί από το σχολείο και να αποφασίσει για το επαγγελματικό του μέλλον για το υπόλοιπο της ζωής από τα 12 του χρόνια;

Π ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ BSc CEng MIET
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Εκπαιδευτής Ηλεκτρολογίας

Νόνη Χρίστου
Tue December 19, 2017, 14:46:44
Καλές αρκετές από τις εισηγήσεις του κ Σέπου. Κάθετη η διαφωνία όμως με την τελευταία παράγραφο όπου εξομοιώνονται 3 επαγγέλματα, άσχετα μεταξύ τους με διαφορά στα χρόνια σπουδών και εξειδίκευσης. Ένας ψυχολόγος χρειάζεται 7 χρόνια σπουδών και πέραν των 1000 ωρών πρακτικής άσκησης για να μπορεί να εγγραφεί στο Συμβούλιο Εγγραφής Επαγγελματιών Ψυχολόγων για να μπορεί να εξασκεί το επάγγελμα. ενώ ένας παιδονόμος μπορεί να είναι απλά απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης. Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω είναι πολύ προκλητική η τοποθέτηση για τη μισθοδοσία του Ψυχολόγου σε σύγκριση με του εκπαιδευτικού και του παιδονόμου!!!!

Μιχαλης Ιωαννου
Tue December 19, 2017, 14:09:34
Σημειο 3: Και με τι ορεξη θα καθονται τα παιδια να προετοιμαζονται για την επομενη ημερα? Ποτε θα καθονται οι εκπαιδευτικοι να προετοιμαζονται;
Σημειο 4: Ελεος πια με τις αργιες! Πειτε οτι θελετε να τις καταρησετε εντελως να φανουν ξεκαθαρα οι θεσεις σας
Σημειο 8: Τα παιδια που τελειωνουν το δημοτικο ΔΕΝ ειναι ετοιμα να μπουν σε Σχολη Επαγγελματικης Κατευθυνσης.

Αν καταργηθει το 2ωρο του υπευθυνου τμηματος να ερθετε εσεις να αναλαβετε ΟΛΕΣ τις υποχρεωσεις που αναλαμβανει ενας υπευθυνος τμηματος.
Αν και εισαστε διευθυντης, οι απψεις σας ειναι το λιγοτερο αντιδεοντολογικες και δειχνουν ποσο μακρια εισαστε απο την πλειοψηφια των καθηγητων. Να εισηγηστε απολυση συναδελφων για να διοριστουν παιδονομοι? Σε ποιους καιρπυς ζειτε? Για ονομα του Θεου.
Προσωπικα ΔΕΝ θα ηθελα να δουλεψω ποτε σε σχολειο στο οποιο εισαστε διευθυντης.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
OPAPCYPRUS
MOECEE
Middlesex2016