KESJULY18

2017-12-13 23:10:13
Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η Ημερίδα με θέμα: «Σχολείο Χωρίς Καπνό»

Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η Ημερίδα με θέμα: «Σχολείο Χωρίς Καπνό»


Στα πλαίσια των δράσεων για την πρόληψη του καπνίσματος, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 6/12/2017 στους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΣΕΑΥΠ), του Πανεπιστημίου Κύπρου και της εταιρείας Eurolife, η Ημερίδα «Σχολείο Χωρίς Καπνό».

Η ημερίδα απευθυνόταν στα σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας και σε αυτήν συμμετείχαν ο/η διευθυντής/ντρια κάθε σχολείου ή εκπρόσωπός του/της, ο/η καθηγητής/τρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και δύο μαθητές/τριες, μέλη του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου.

Το πρώτο μέρος της Ημερίδας περιλάμβανε αρχικά χαιρετισμούς από τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Δρα Κυπριανό Δ.Λούη και την Γενική Διευθύντρια της εταιρείας Eurolife κ. Άρτεμις Παντελίδου.  Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση από τον δρ Ελπιδοφόρο Σωτηριάδη, με τίτλο «Το τσιγάρο: Μύθοι και Αλήθειες», που επικεντρώθηκε στους διάφορους μύθους που κυκλοφορούν ανάμεσα στους νέους αλλά και τους ενήλικες σχετικά με το τσιγάρο και το κάπνισμα. Η παρουσίαση ανέπτυξε επίσης τα θέματα της εξάρτησης από τη νικοτίνη, τις εγκληματικές πρακτικές των καπνοβιομηχανιών και τα προβλήματα που προκαλεί η χρήση του τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό και ολοκληρώθηκε με αναφορά στις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Στη συνέχεια η δρ Μαρία Καρεκλά, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσίασε τα Προγράμματα ACThealthy, για επιτυχή διακοπή του καπνίσματος σε νέους.  Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα σημαντικά συστατικά που χρειάζεται να έχουν προγράμματα για επιτυχή πρόληψη και διακοπή καπνίσματος σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες. Πάνω σε αυτή τη βάση, παρουσιάστηκαν τα προγράμματα του εργαστηρίου ACThealthy, με έμφαση στο διαδικτυακό πρόγραμμα για διακοπή του καπνίσματος με τίτλο FlexiQuit.  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα -προσαρμοσμένο στα κυπριακά δεδομένα- διατηρεί τον διαδραστικό χαρακτήρα παραδοσιακών προγραμμάτων παρέμβασης, στηρίζεται στις αρχές της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης και παρέχει συγκεκριμένο περιεχόμενο για τις ανάγκες και τους λόγους που άρχισαν ή συνεχίζουν το κάπνισμα οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες καπνιστές.

Το δεύτερο μέρος της Ημερίδας διεξήχθη με τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν σε ξεχωριστά ακροατήρια. Το πρώτο ακροατήριο, που αποτελείτο από τους/τις διευθυντές/τριες των σχολείων ή εκπροσώπους τους, συμμετείχε σε παρουσιάσεις και συζητήσεις που δόθηκαν από:

(α) την κ. Γεωργία Κούμα, Πρώτη Λειτουργό Εκπαίδευσης και Προϊστάμενη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας του ΥΠΠ, με θέμα το Ρόλο των διευθυντών/διευθυντριών  στην Πρόληψη των Ουσιών Εξάρτησης στο Σχολείο, και

(β) τον κ. Ηρόδοτο Ηροδότου, Υγειονομικό Λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, με θέμα τη Νέα Νομοθεσία για το Κάπνισμα (2017) και τις Ευθύνες των Διευθυντών/ντριών των Σχολείων.

Η πρώτη ομάδα συμμετεχόντων ενημερώθηκε επίσης για την εφαρμογή δύο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας:

(α) του προγράμματος  Μαθητικά Σεμινάρια Αγωγής Υγείας ενάντια στις ουσίες εξάρτησης για τη δευτέρα τάξη Γυμνασίου, από τον πατέρα Δημήτριο Μαππούρα, επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας, και

(β) του Προγράμματος Fred Goes to School, ένα πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης για νεαρούς καπνιστές στα Γυμνάσια, από την κ. Στάλω Γιουτανή, σύμβουλο στην Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής.

Το δεύτερο ακροατήριο, που αποτελείτο από τους καθηγητές/τριες Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και τους/τις μαθητές/τριες, μέλη των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων, συμμετείχε σε εργαστήρια που δόθηκαν από τη δρα Μαρία Καρεκλά, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατά το οποίο εφαρμόστηκε πρακτικά το διαδικτυακό πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος «FlexiQuit» και τη Βασιλική Χριστοδούλου, από το Υπουργείο Υγείας, με θέμα Συζητώ για το κάπνισμα.

Μετά το τέλος των θεματικών εργαστηρίων, πραγματοποιήθηκε συζήτηση/τελικός απολογισμός με συντονίστρια την κ. Γεωργία Κούμα.   

Οι εργασίες της Ημερίδας ολοκληρώθηκαν με ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η εφαρμογή της πολιτικής της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στo σχολείο αποτελεί το ουσιαστικότερο μέτρο πρόληψης κατά του καπνίσματος, αλλά και παράνομων ουσιών εξάρτησης στον χώρο του σχολείου.  Ξεκάθαρα εκφράστηκε επίσης η ανάγκη για συνέχιση της συλλογικής προσπάθειας μεταξύ των διευθύνσεων των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθητών–μαθητριών, με στόχο την προώθηση της αντικαπνιστικής πολιτικής και την επίτευξη περαιτέρω μείωσης του καπνίσματος, ειδικά ανάμεσα στους νέους.  

Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η Ημερίδα με θέμα: «Σχολείο Χωρίς Καπνό»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
CUTSEPT2018
NEAPJUL17
MIMSEPT
LEVENTIOS
INTERCOLLEGE
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
PAJUNE18
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
OLYMPION2017
iky2018
ALEXANDERJULY18
MOECEE
Middlesex2016